Objavljeno: 7.2.2015 01:00

Microsoft ICE 2.0 za kreativno fotografijo

Microsoftov raziskovalni oddelek Microsoft Research občasno objavi nadvse zanimive in uporabne programe, med katere brez dvoma sodi tudi Image Composite Editor (ICE) tokrat v novi različici 2.0.

Raziskovalni projekt, ki so ga začeli leta 2011, se suče okoli računske obdelave fotografij, s katero lahko pridemo do zelo zanimivih rezultatov, ki bi jih težko dosegli s fotoaparati in običajnimi urejevalniki fotografij.

Nova različica denimo zna narediti panoramske slike iz video posnetkov. Dovolj je, da previdno posnamemo sceno, ICE 2.0 pa bo iz posameznih slik video posnetka ustvaril panoramsko sliko. Resnici na ljubo previdnost ni povsem nujna, saj zna ICE 2.0 samodejno nadomestiti manjkajoče dele posnetkov, denimo tiste, ki so tipično posledica vertikalnega premika snemalčeve roke. Rezultat so panoramski posnetki, ki niso pretirano obrezani, obenem pa prikazujejo pravo perspektivo.

ICE 2.0 zna ustvariti tudi nenavadne posebne učinke. Eden takih je določitev ponavljanja izbranega kadra na točno določenih mestih v panorami. Če denimo snemamo kolesarja, lahko izberemo, na katerih kadrih bo prikazan in s tem »pomnožimo« njegovo prisotnost na posnetku. Iz 360-stopinjskih posnetkov pa zna ICE 2.0 izdelati zanimiv »panoramski svet« vrtljivo kroglo, s katero lahko posnetek premikamo v vse smeri.

zhdXLH2GYPA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji