Objavljeno: 31.1.2015 05:00

Na Kitajskem je treba razkriti izvorno kodo programov

Kitajska vlada je sprejela nova pravila, ki opredeljujejo dolžnosti razvijalcev programske opreme ter prodajalcev računalniške opreme za kitajske banke in druge strateške ali javne ustanove. Na dvaindvajsetih straneh so temeljito popisali, kako morajo državi dovoliti popoln nadzor nad programi in celo vgraditi stranska vrata.

Na Kitajskem z računalniško opremo ni šale, saj ves čas vlada stanje pripravljenosti na ameriški internetni napad. Zaradi tega so na primer lani v javnem sektorju prepovedali nakupe novih licenc za Windows 8 ter Applove izdelke uvrstili na seznam nevarnih. Kitajski javni sektor namreč lahko kupuje in uporablja le opremo, ki je na posebnem seznamu dovoljene. In ta se spreminja po zapletenem algoritmu, ki poleg tehnično-varnostnih pomislekov vključuje tudi močni politično in ekonomsko komponento.

Ukrepi se očitno še zaostrujejo. Dokument, ki so ga sprejeli že konec leta, luč sveta pa je ugledal te dni, predpisuje pravila, s katerimi želijo okrepiti računalniško varnost svojih finančnih ustanov. Večina razvijalcev programske in mrežne opreme mora kitajskim oblastem izročiti popolno izvorno kodo. Programska oprema za uporabo v bankah mora po novem imeti vgrajena stranska vrata, ki bodo vladi omogočila nadzor prometa.

Prav tako morajo podjetja vse podatke o kitajskih državljanih hraniti na strežnikih, ki so fizično locirani na Kitajskem, vpeljati metode za avtomatičen nadzor vsebine zaradi potencialnih terorističnih groženj ter kitajski vladi izročiti zasebne ključe za šifriranje.

Združenje tujih podjetij na Kitajskem je kitajskemu odboru za računalniško varnost že poslalo pismo, v katerem so izrazili najostrejše nasprotovanje novim ukrepom. Pozvali so k nujni razpravi in dialogu o zaskrbljujočem trendu siljenja podjetij k uporabi izključno kitajske tehnologije.

In v tem grmi tiči zajec. Kitajska namreč z novimi pravili ubija dve muhi. Po eni strani si lajša dostop do podatkov, ki jih želijo nadzorovati, po drugi strani pa onemogočajo konkurenco svojim podjetjem ali pa jih vsaj silijo v uporabo kitajske opreme. In to so tudi pravi razlogi, ki pa jih običajno zavijejo v leporečje o boju proti terorizmu in skrbi za uporabnike.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji