Objavljeno: 29.1.2015 08:00

Apple še naprej uspešno

Pri Applu so objavili finančne podatke za preteklo četrtletje, s katerim so ponovno podrli rekorde. Šlo je za najuspešnejše četrtletje za Apple v zgodovini podjetja, hkrati pa za najuspešnejše četrtletje katerega koli podjetja v zgodovini. Dosedanji rekorder, ExxonMobil, je v drugem četrtletju 2012 zaslužil slabih 16 milijard dolarjev, Apple pa je v zadnjih štirih mesecih zaslužil (da, govorimo o dobičku!) kar 18 milijard dolarjev. Prometa so sicer zabeležili 57,6 milijard dolarjev, marža je torej slabih 40 odstotkov, kar je glede na konkurenco izredno visoko.

Največja uspešnica so še naprej telefoni iPhone. Teh so prodali 75,5 milijonov (lani so jih v istem obdobju prodali 51 milijonov). Ali, kot je povedal Tim Cook, prodali so 34 tisoč iPhonov na uro! Vsak dan! Največji dvig prodaje so zabeležili na Kitajskem, ta se je tam dvignila za 70 odstotkov. So pa zabeležili padec pri prodaji iPadov, v zadnjem letu je prodaja padla za 18 odstotkov.

Po mnenju Cooka ima iPad kljub padcu svetlo prihodnost, razlog za padec naj bi bil predvsem počasnejši cikel menjave v primerjavi s telefoni. Nekaj seveda odžirajo tudi vse večji telefoni na eni strani ter lahki prenosniki na drugi. Nekoliko se je dvignila prodaja računalnikov, kljub temu, da v zadnjem letu niso prikazali kakšnih resnejših novosti.

Apple je torej najbogatejše podjetje na svetu, pravzaprav imajo "na banki" že kar težko predstavljive količine denarja. Z njim bi lahko kupili okoli 480 podjetji v S&P 500 – torej 480 izmed 500 svetovno največjih podjetji (med temi, ki so na borzi). Apple bi lahko samo z akumuliranim denarjem pokril štirinajst slovenskih letnih proračunov! Ta denar upravlja preko hčerinskega podjetja Braeburn Capital, to je situirano v Nevadi, predvsem zaradi davčnih razlogov.

Nekaj večjih lastnikov Applovih delnic že dlje časa zahteva, da podjetje nekaj tega denarja izplača delničarjem, kot odgovor je podjetje začelo raje kupovati svoje delnice nazaj. Zadnje finančno poročilo pa kaže, da ta taktika ne pomaga najbolje, saj ima podjetje še vedno enormno količino denarja, velika večina tega celo v tujini. Kaj bodo z njim počeli, pa najbrž še sami ne vedo. Ali pač.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji