Objavljeno: 27.1.2015 05:00

ZDA dobile prvo legalno borzo za bitcoine

V ZDA pričenja delovati prva ameriška borza za bitcoine, ki ima vsa dovoljenja pristojnih inštitucij in je pravno regulirana. Mlado podjetje Coinbase je zbralo 106 milijonov dolarjev kapitala in zagnalo istoimensko borzo, pri kateri jamčijo za varnost, učinkovitost in preglednost.

Po propadu Mt.Goxa je prvo mesto med borzami za bitcoine prevzela kitajska borza BTC China (45 odstotkov prometa), ki ji sledi še ena kitajska borza OKCoin (30 odstotkov), na tretjem mestu pa je Bitfinex (14 odstotkov). Slovenski Bistamp je po prometu na četrtem mestu z dobrimi petimi odstotki, a je v Evropi zelo priljubljen, ker je podjetje registrirano v Veliki Britaniji z računi v Sloveniji, kar prinaša evropsko regulativo in plačilni sistem SEPA.

Nakazila na evropske in kitajske borze iz ZDA in Kanade niso enostavna, hitra in poceni, zato so te borze za Američane manj uporabne. To je eden izmed dejavnikov, ki je negativno vplival na priljubljenost bitcoina v ZDA, posledično pa tudi na njegovo ceno in atraktivnost drugod po svetu.

Coinbase ima podporo veliki igralcev. Vanj sta milijona vložila newyorška borza (NYSE) in španska banka BBVA. Coinbase so odobrile oblasti v dobrih dvajsetih ameriških zveznih državah, kjer bo trgovanje na njem omogočeno posameznikom in podjetjem. Brian Armstrong, izvršni direktor Coinbase, je povedal, da se imajo namen širiti tudi izven ZDA.

V ZDA se na področju bitcoinskih borz obeta konkurenca, saj se napovedujejo nove, med katerimi naj bi svojo ustanovila tudi Tyler in Cameron Winklevoss.

Provizija pri trgovanju na Coinbase bo 0,25 odstotka, prvi mesec pa je ne bo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji