Objavljeno: 22.1.2015 08:00

Windows 10 bo zastonj

Microsoft je na včerajšnji novinarski konferenci napovedal Windows 10, ki bo izšel še letos. Glavni novosti sta bili dve: brezplačna nadgradnja na Windows 10 in futuristična hologramska očala.

Za zdaj je uradno znano to, da bo Windows 10 prvo leto po izidu na voljo kot brezplačna nadgradnja. Do nje bodo upravičeni vsi licenčni uporabniki Windows 7, 8 in 8.1, kar je zelo pohvalno. Kako bo kasneje, se Microsoft še ni odločil. So pa zatrdili, da še ne razmišljajo o naročniškem modelu financiranja (Office 365). Windows 10 bo očitno resnično zastonj, s čimer bodo odpravili en izmed razlogov za večne težave s programsko opremo, ki ji poteče podpora, na računalnikih pa še vedno trmasto vztraja. Drugi razlog seveda ni cena, temveč združljivost in delo, ki ga nadgradnja v podjetjih povzroči.

Druga ogromna novost pa je HoloLens. Gre za futuristična očala, ki spominjajo na Google Glasses in Oculus Rift. Nadenemo si jih na glavo, kjer delujejo v (brezžični) povezavi z osebnim računalnikom ali pa tudi brez, saj imajo lasten procesorski sistem. Na resničnost, ki jo vidimo in obstaja okoli nas, projicirajo navidezno resničnost. Slika, ki je videti holografska, to v resnici ni, ker je hologram viden vsem ljudem v prostoru in nastane z uporabo difrakcije in intereference, HoloLens pa učinek ustvari le za uporabnika. A vseeno gre zelo zanimiv projekt, ki ga je Microsoft v strogi tajnosti uspel pripeljati do delujočega prototipa.

Druge novosti so pomembne, a manj revolucionarne. Windows 10 bo dobil Cortano, ki smo jo že lahko preizkusili v jesenski verziji (Technical Preview). Prav tako bo slovo vzel Internet Explorer, ki je sicer v zadnjih verzijah postal povsem soliden brskalnik, a se ne more otresti slabega renomeja iz časa Internet Explorerja 6. Novost bo brskalnik Spartan, o katerem pa kaj dosti ne moremo reči, ker ga še ni in ga ne bo v nobeni predogledni verziji do samega izida Windows 10.

Vrača se polnokrvni gumb Start, je najmanjša ali pa največja novost, odvisno od perspektive. Pomembna novost bo tudi podpora za igranje iger z Xbox One na drugih napravah z Windows 10. Te bodo lahko prenosniki, namizni računalniki, tablice ali pametni telefoni, saj bo Windows 10 poenotil vse te naprave. Preizkusna verzija (Consumer Preview) pride še ta mesec, za telefone pa prihodnji mesec. Končna verzija bo izšla konec leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Artplant | 22.1.2015 | 09:33

Prenos polnokrvnih windowsov tudi na telefone in male tablice, poenotenost programov, ki bodo po novem lahko tekli na vseh treh tipih naprav in s tem povsem spremenjen nabor možnosti uporabe telefonov je gotovo vreden omembe ... Po moje so to bistvene spremembe, ki segajo dlje in širše od zgoraj omenjenih povzetkov. Predvsem telefoni bodo po moje deležni pomembne spremembe z drastično povečanim naborom aplikacij, ki so tu povsem drugih sort od igrač na ostalih platformah.

Matjaž Klančar | 22.1.2015 | 09:35

Se bojim, da Microsoft nima kaj veliko besede pri tem, ali se nabor aplikacij na telefonih drastično povečal ali ne...

lukabike | 22.1.2015 | 09:49

A ne gre tako, da če je neka reč zastonj, je produkt uporabnik... Torej bo MS služil na račun privatnosti?

Matjaž Klančar | 22.1.2015 | 09:56

Ali pa na račun aplikacij, oz. ekosistema. Saj Mac OS je tudi zastonj...

bojkoker | 22.1.2015 | 11:40

Krasno, pravkar mi je Microsoft s tole odločitvijo polepšal dan in prištedil bom kar precej €, saj sem itaq 10-ko nameraval čim prej kupiti. Upam, da bo vsaj za nianso boljša (desetka) od sedmice (da upravičim zamenjavo) in vsekakor dosti boljša od 8

Vlajke | 22.1.2015 | 14:18

Roko na srce je osmica čisto OK operacijski sistem. Ko so z 8.1 dodali možnost direktnega "vpada" nazaj na namizje, je zadeva popolnoma ekvivalentna Windows 7, z vsemi dodatki in izboljšavami, ki so se v novi verziji znašli. Sam že v sedmici nisem več uporabljal Start menija, na način kot je bil na voljo prej. Tisto kar sem rabil, sem enostavno vtipkal, po pritisku na start gumb in samodejno iskanje je poskrbelo, da sem dobil. Enako se zadeva obnaša tudi sedaj, če odmislimo grafični učinek. Tistih par aplikacij, ki sem jih pa imel pripete na Start menu, so pa sedaj prisotne na Start zaslonu. Pa še kako več imam lahko tam. Edina resna zamera, ki jo imam pri Windows 8, je shizofrenija. Se pravi, da sam OS ne ve ali bi deloval v "klasičnem" ali pa v "Metro" načinu. Ampak, ko se enkrat odločiš, da Metro načina ne boš uporabljal, se mu lahko izogneš praktično povsod. Zastonj nadgradnja na naslednjo verzijo bo pa vsekakor dobrodošla. Če nič drugega, bo dala manjšim podjetjem možnost, da vsa okolja poenotijo na skupno verzijo in si s tem vsaj malo poenostavijo življenje.

Matjaž Klančar | 22.1.2015 | 14:19

Saj to, shizofrenija!

Vlajke | 22.1.2015 | 14:22

Upajmo, da so jo v Win 10 pozdravili :-D

urle | 22.1.2015 | 14:58

dokler ne vidim, ne verjamem, tole o zastonjski verziji...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji