Objavljeno: 17.12.2014 01:00

Pametni zasloni za večjo varnost med vožnjo

Pri britanskem Jaguarju menijo, da lahko s pomočjo sodobnih upogljivih in oblikovno prilagodljivih računalniških zaslonov in naprednih tehnologij prikazovanja precej pripomorejo k varnosti ter udobju vožnje vozil. Najbolj nenavadna novost so zasloni vgrajeni v strešne stebričke vozila, s katerimi uspešno odpravljajo tako imenovane mrtve kote, področja v zornem kotu voznika, ki je jih zakrivajo elementi karoserije.

Zasloni prikazujejo zunanjost, ki jih snemajo video kamere postavljene na zunanjo stran stebričkov. Rešitev je uporabna tako pri sprednjih stebričkih, kot tudi pri opazovanju dogajanja za vozilom. Novost pa ni uporabna samo za prikazovanje živih posnetkov, temveč tudi za predstavitev koristnih informacij za voznika. S pomočjo podatkov iz internetnega oblaka in lokacijskih storitev bo voznik nekega dne kar na zaslonu na stebričku dobil informacijo, na kateri strani je prosto parkirno mesto, izpis cene goriva na bližnjem bencinskem servisu ali pa podatek, kam mora zaviti.

Kot alternativo razvijajo tudi tehnologijo »virtualnega vozila«, ki ga projecirajo na vetrobransko steklo vozila in omogoča, da mu voznik »sledi« ter tako na najbolj enostaven način upošteva napotke sistema za navigacijo. Za zdaj so omenjene tehnologije pod skupnim imenom »360 Virtual Urban Windscreen« še prototipi, ki pa utegnejo priti do serijske proizvodnje v naslednjih letih.

98h41TkREA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji