Objavljeno: 11.12.2014 10:40

Google umika servis News iz Španije

Google bo 16. decembra ukinil špansko izdajo svojega servisa Google News in iz servisa umaknil članke španskih medijev. Za potezo se je odločil pred januarjem, ko bo začel veljati novi španski zakon, ki so ga mediji poimenovali kar »Google tax«. Določa namreč, da bodo imeli mediji pravico zahtevati plačilo za uvrščanje svojih novic na strani servisov, kot je Googlov. Google se brani, da jim servis News kot tak ne prinaša nobenih prihodkov (na strani ni oglasov) in da potemtakem plačevanje medijem ne bi bilo vzdržno. Po drugi strani trdijo, da servis medijem v resnici prinaša veliko dodatnega spletnega prometa, saj je na njihovi strani (in na ustrezni mobilni aplikaciji) neposredno ponavadi objavljen le stavek ali dva.

Google sicer od leta 2013 od medijev pridobiva soglasje za to, da se njihovi prispevki objavljajo na Google News in sicer zaradi takrat spremenjenega nemškega zakona o avtorskih pravicah.

Prejšnji mesec je sicer Alex Springer, največji nemški založnik, opustil namero zapustiti Google News, saj je predhodni eksperiment pokazal, da bi jim zaradi tega drastično padel obisk na lastnih spletnih straneh welt.de, computerbild.de, sportbild.de in autobild.de.

Slovenija svoje izdaje v Google News sicer (še?) nima.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji