Objavljeno: 10.12.2014 05:00

Postanite estonski e-prebivalci

Estonija ohranja svoj ugled ene izmed najbolj digitaliziranih in informatiziranih držav Starega sveta. Potem ko imajo njeni državljani že več let osebne izkaznice z elektronskim čipom, ki so uporabne tudi za elektronske volitve, sedaj vsem prebivalcem sveta ponujajo e-rezidentstvo. Gre za kartico, ki omogoča uporabo e-storitev in digitalno podpisovanje.

Kdorkoli se lahko prijavi in prejme pametno identifikacijsko kartico, ki bo na internetu in v elektronski komunikaciji izkazovala imetnikovo identiteto. Z njo bo mogoče podpisovati dokumente, saj v EU elektronski podpis šteje povsem enako kot pisan. Za dokazovanje istovetnosti bo treba vnesti štirimestno kodo, s tem pa bo imetnik dobil možnost odprtja podjetja v Estoniji prek interneta, izmenjave šifriranih dokumentov, e-bančništva v Estoniji, izpolnjevanja davčnih obrazcev, oddaje bilanc ter spreminjanja podatkov v poslovnih registrih ter uporabe digitalnih receptov za zdravila. Za podpis bo treba vnesti pet- do dvanajstmestno kodo.

Pomembno je vedeti, kaj kartica ni. Čeprav gre za fizično kartico, ne služi kot fizični identifikacijski dokument (kakor bi osebna izkaznica), ker nima fotografije. Prav tako e-rezidentstvo ne mogoča vstopa v Estonijo (oziroma EU), prebivanja v njej ali daje pravic iz državljanstva. Gre zgolj za kartico, ki na internetu omogoča izkaz istovetnosti ter uporabo nekaterih estonskih e-storitev.

Za zdaj je kartico mogoče dobiti le osebno v Estoniji, načrtujejo pa razširitev postopka pridobitve na vsa estonska veleposlaništva. A brez srečanja z uradno osebo kartice ne boste mogli dobiti, saj vam morajo vzeti prstne odtise in vas slikati (slika je naložena v čipu). Kartica stane 50 evrov in je najbolj primerna za poslovneže, ki bodo z njo lahko poslovali prek estonskih podjetij, četudi fizično ne bodo v Estoniji.

https://e-estonia.com/e-residents/about/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji