Objavljeno: 5.12.2014 11:00

SSDji so se izkazali za izredno vzdržljive

Pri spletni strani The Tech Report so se pred dobrim letom lotili resnega preizkusa vzdržljivosti pogonov SSD. Pri klasičnih vrtljivih diskih (HDD) so tovrstni preizkusi razmeroma redki, saj se tehnologija prehitro spreminja, diski pa imajo v splošnem predolge življenjske dobe, da bi se jih lahko na ta način preizkušalo. Pri SSDjih pa vseeno obstaja nekaj več pomislekov glede življenjske dobe, predvsem pri količini podatkov, ki jih lahko SSD v svojem življenju zapiše oziroma prepiše.

Po njihovih podatkih pa vsaj za navadne uporabnike ni bojazni. Med šestimi preizkušenimi pogoni SSD, namenjeni domači rabi, so prav vsi zdržali več, kot so proizvajalci obljubljali. V zadnjih letih imajo ti pogoni vgrajeno tehnologijo, s katero sami prepoznajo nedelujoče dele pomnilnika flash in prenehajo z njihovo uporabo. Diski začnejo sproti javljati napake, kljub temu, da lahko brez resnih težav delujejo še kar nekaj časa. Tako je Samsungov 840 EVO začel javljati napake pri 100 TB zapisanih podatkov, a je držal do dobrih 900 TB zapisanih podatkov. Vsi diski so zdržali do vsaj 600 TB zapisanih podatkov, rekorderja, Samsungov 840 Pro in eden izmed dveh Kingstonovih HyperX 3K, pa že delujeta tudi po več kot dveh petabajtov (torej dva tisoč terabajtov) podatkov. Za primerjavo – povprečni uporabnik SSDja nanj zapiše nekaj sto gigabajtov na leto.

Pri Monitorju kar redno preizkušamo pogone SSD, tudi sami smo že več let med navdušenimi uporabniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

boyyce | 6.12.2014 | 10:53

Če ima SSD disk ali kateri koli dru disk kratko življensko dobo to zame ni disk, ... lahko so tud 10X hitrejše kar pr men ne igra nobene vloge ... vrjetno pa so namerno diski skrearirani tako da čimprej crknejo .. da bi kupili drugega ...

Jure Forstnerič | 8.12.2014 | 09:27

Ravno to je bistvo novice oziroma omenjenega preizkusa - SSD bo navadnemu uporabniku zdržal tisoč let pisanja/branja. Ampak pri diski se tako ali tako ne gre zanašati na kakršne koli podatke o pričakovanih življenjskih dobah - diski so potrošna roba, lahko crknejo kadarkoli, to je treba vzeti v zakup in imeti dobro urejene varnostne kopije.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji