Objavljeno: 2.12.2014 05:00

Google Glass z Intelovimi čipi

Google Glass se vrača v velikem loku, saj bo elektroniko zanj dobavljal Intel, poročajo viri blizu podjetja. Komercialno dostopne izdelke lahko pričakujemo že prihodnje leto, potem ko so letos razdelili precej prototipov.

Spomnimo, da je Google aprila prodajal Glass, a ga je bilo mogoče v posebni akciji dobiti le en sam dan, sicer pa je Glass omejen na razvijalce. Prva verzija je imela komponente proizvajalca Texas Instrument, partnerstvo z Intelom pa kaže, da projekt ni umrl. Pesimisti so namreč zmajevali z glavo, ko so informacije o razvoju kapljale čedalje redkeje, ustanovitelj projekta pa je pustil Google in se preselil v Amazon. Google ni nagnal Texas Instrument, kot bi sklepali na prvi pogled, ampak je TI vmes prenehal proizvajati čipe za pametne telefone in se premaknil v strežniški segment. Res je, da Google Glass ne bo nared v letu 2014, kot so ob predlanski napovedi vneto zatrjevali, a bistveno je, da se ne bo spremenil v vaporware.

Neredko se zgodi, da so končne oblike projektov popolnoma drugačne od javnosti predhodno predstavljenih prototipov. Spomnimo se Oculus Rifta, ki je danes videti popolnoma drugače kot v primitivnih in okornih prototipih. Take spremembe očitno čakajo tudi Google Glass. Roko na srce je tudi Android Kitkat na prototipu deloval katastrofalno, kjer so bile največje težave pregrevanje, nestabilnost, prekratka avtonomija in nezanesljivost.

Google je šel nazaj k risalni mizi in rezultat bo očitno popolnoma prenovljen. Izdelek bo primarno namenjen domačim uporabnikom, ga bodo pa s programom Glass at Work poizkušali približati tudi poslovnim uporabnikom. Google želi Glass spraviti tja, kjer je potreben dostop do informacij, a si ne smemo mazati rok – recimo v operacijske dvorane, kjer ponekod uspešno uporabljajo Kinect. Google sodeluje z nekaterimi ponudniki opreme za zdravstvo, gradbeništvo in proizvodnjo, kjer bo Glass uporaben.

Na celotnem projektu dela okrog 300 ljudi. Kaj več pa bo znanega, ko se bodo Googlu, Intelu ali TI odvezali jeziki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji