Objavljeno: 11.11.2014 10:00

Vietnam kot nova Kitajska?

Vietnam postaja nova meka za tovarne velikanov zabavne elektronike kot so LG, Panasonic, Microsoft in Samsung Electronics, poroča BBC. Nizka cena delovne sile in davčne olajšave, ki jih podjetjem ponuja vietnamska vlada, so razlogi, da se proizvodnja počasi, vendar zanesljivo, iz Kitajske seli v Vietnam. 

Samsung Electronic je pred mesecem dni napovedal vložek 560 milijonov dolarjev v tovarno televizorjev, pralnih strojev in klimatskih naprav, ki bo postavljena v Ho Chi Minh City (bivši Saigon), sedaj pa so v zaključni fazi pogajanja o vložku novih treh milijard, kolikor bo stala tovarna pametnih telefonov v bližini glavnega mesta Hanoi. Tam že deluje podobna tovarna, ki je stala dve milijardi dolarjev in zaposluje 16.000 delavcev. Podobne vložke se gredo tudi »drugi Samsungi« (Samsung Display, Samsung Electro-Mechanics), tako da je celoten znesek, ki ga je Samsung vložil v Vietnam, že okoli 11 milijard dolarjev. Vietnamska vlada je zadnji vložek pridobila z obljubo, da podjetju štiri leta ne bo treba plačevati davka, naslednjih devet let pa bo ta znašal le polovico običajne stopnje. 

Vietnam je zato v prvih 10 mesecih izvozil že za 19,2 milijarde dolarjev pametnih telefonov in dodatkov zanje (8% več kot v istem obdobju lani), kar pomeni kar 18% celotnega vietnamskega izvoza, to pa je več kot znaša izvoz tekstila.

Kitajska počasi izgublja proizvodne obrate, ker je enostavno postala – predraga. Vendar se hkrati vedno več kitajskih podjetij specializira v razvoj, oblikovanje in programiranje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji