Objavljeno: 11.11.2014 05:00

Soustanovitelj Pirate Baya Peter Sunde izpuščen

Iz švedskega zapora so v nedeljo zvečer izpustili Petra Sundeja, ki je bil obsojen na osem mesecev zaporne kazni v zadevi Pirate Bay. Odslužil je pet mesecev.

Sunde je bil eden izmed četverice, ki je bila obsojena zaradi upravljanja strani Pirate Bay, kjer je (bilo) mogoče dobiti torrente. Sodišče ga je leta 2010 obsodilo na leto dni zaporne kazni, a je pobegnil. Kasneje so po pritožbi kazen znižali na osem mesecev, globo pa zvišali na 46 milijonov kron (pet milijonov evrov). Aretirali so ga letos maja, ko je šel obiskat sorodnike na Švedsko. Zaprt je bil v visoko varovanem zaporu Getrudsvik blizu Stockholma.

V zaporu so bile razmere precej hude, je pojasnil v intervjuju za Guardian še pred izpustom. Sobo si je na primer delil z morilcem, tihotapcem kokaina in verskim blaznežem. Pravi, da je moral paznikom pomagati pri reševanju težav z računalniki. V zaporu se ni mogel prehranjevati kot vegan, česar je navajen, zato je izgubil 15 kilogramov. Glavni problem pa je dolgčas, je priznal, saj v zaporu kaj pametnega početi ni imel (interneta tam seveda ni).

Po izpustitvi iz zapora bo nadaljeval delo na projektu mikrodonacij Flattr in aplikaciji za šifrirano pomenkovanje Heml.is.

Drugi soustanovitelj Pirate Baya Hans Fredrik Lennart Neij je bil minuli teden aretiran na Tajskem, Gottfried Warg pa zaradi nepovezanih vdorov na Danskem obsojen na tri leta in pol zaporne kazni. Carl Lundström je svoj dolg družbi že odslužil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji