Objavljeno: 3.11.2014 14:00

Intel bo plačal za manipulacijo meritev

Računalniški mediji in navdušenci med preizkušanjem strojne opreme redno uporabljamo različne programe, ki ponujajo čim bolj standardne meritve, s katerimi lahko primerjamo različne kose strojne opreme. Najbolj popularne meritve se tičejo procesorjev in grafičnih kartic, v zadnjih letih tudi procesorjev, vgrajenih v telefone.

Nekatera podjetja so v preteklosti že poizkusila z manipulacijo rezultatov. Tako smo lani pisali o Samsungovih telefonih, ki zaznajo, da poganjamo merilne programe (t.i. »Benchmark«), podobno naj bi takrat počela tudi HTC in Asus. Očitno pa to ni nobena novost, saj je sedaj sodišče v ZDA odločilo, da je tudi Intel počel nekaj podobnega – pred petnajstimi leti naj bi goljufali pri meritvah takrat novega procesorja Pentium 4.

Pri tem jim naj bi pomagali tudi pri HPju, sodišče v skupinski tožbi proti procesorskem velikanu razsodilo, da bodo kupci računalnikov z omenjenim procesorjem lahko prišli do odškodnine. To seveda velja le za računalnike, kupljene v ZDA med 20. novembrom 2000 in 30. junijem 2002, odškodnina pa znaša celih 15 dolarjev.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji