Objavljeno: 1.11.2014 05:00

Obdavčimo internetne novice po špansko

Internet je novost, brez interneta si ne moremo predstavljati življenja in internet ima ogromno uporabnikov. To so odlične karakteristike, da ga države poskušajo regulirati, če pa jim to ne uspe, pa vsaj obdavčiti. Madžarom se je poizkus obdavčitve internetnega prometa izjalovil, Španci pa so se lotili Googla.

Madžarski premier je prejšnji teden napovedal uvedbo davka na internet, ki bi stal pol evra na gigabajt, a največ poltretji evro na mesec. Ni šlo - ljudje so se dvakrat zbrali na protestih in davek je bil preklican.

Španci so bolj zviti. Zakaj bi obdavčili ljudi, če lahko kakšno multinacionalko. Poslanci največje ljudske stranke so kljub nasprotovanju vseh ostalih poslancev sprejeli nov zakon o avtorskih pravicah, ki bo obdavčil Google News in ostale agregatorje novic. Reddit, Google News in podobne strani nudijo kratke povzetke člankov in povezavo do originalne strani novinarske hiše. Čeprav jim s tem pomagajo ustvarjati promet in v bistvu oboji zaslužijo, bo moral sedaj Google plačevati davek španskemu združenju AEDE. Problem je, da je predmet avtorske zaščite povezava (link) na prispevek v časniku, pa čeprav v resnici časnik s tem zasluži, ker dobi obisk.

V Nemčiji so nekateri založniki želeli doseči isto, a to Googla ni preveč zmotilo. Njihove strani je pobrisal iz Googla Newsa in malo za tem so ga prosili, če jih vzame nazaj, toliko jim je padel promet. Nov španski zakon obvezno zahteva plačilo davka in se mu ni mogoče odpovedati.

Google je dejal, da davek obžalujejo in da bodo sicer še sodelovali s španskimi novinarskimi hišami, a bodo poiskali nove rešitve. Lahko se torej zgodi, da bo Google News v Španiji ugasnil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji