Objavljeno: 24.10.2014 01:00

Microsoft gor, Amazon dol

Microsoft in Amazon sta objavila poslovne rezultate iz zadnjega četrtletja, po katerih jo je precej bolj odnesel velikan iz Redmonda. Microsoft je namreč zabeležil boljše četrtletje od pričakovanj, v katerem so skupaj ustvarili 23,2 milijard dolarjev prometa in 4,54 milijard dobička.

Rast prometa je kar okoli 25% glede na leto pred tem, kar se da pripisati učinku nakupa družbe Nokia. Ta nakup je po drugi strani tudi prispeval, da je Microsoft moral knjižiti kar za 1,1 milijarde dolarjev stroškov zaradi odpuščanja okoli 18.000 delavcev, zlasti prav iz bivše Nokie.

V Microsoftu so prodajo in dobiček povečal domala vsi oddelki, še posebej dobro je šlo segmentu za poslovne rešitve. Presenetljivo dobro je šlo tudi oddelku Devices & Consumer (D&C), kjer beležijo 47% rast, zlasti zaradi odlične prodaje storitve Office 365. Zanimivo, da je Microsoft 908 milijonov dolarjev, dvakrat več kot v prejšnjem četrtletju, ustvaril tudi s prodajo tablic Surface, kar nekako demantira govorice, da Microsoft razmišlja o ukinitve te linije. Edini padec je Microsoft zabeležil pri liceniranju izdelkov za potrošnike.

Precej slabšo sliko pa je prikazal Amazon. Družba je z 20,58 milijardami dolarjev prometa dosegla manj od pričakovanj analitikov, četrtletje pa so celo zaključili z 437 milijoni dolarjev izgube. To je predvsem posledica nekaterih nakupov in slabših rezultatov od pričakovanj pri prodaji njihovih lastnih elektronskih izdelkov. Pri mobilnih telefonih so denimo zabeležili izgubo v višini 170 milijonov dolarjev, kljub temu, da so jim ceno (ob subvenciji) znižali iz 200 na samo 1 dolar. Dobro ne gre niti tablicam Fire in bralnikom Kindle.

Pozitivna novica je, da Amazon še vedno privlači nove uporabnike storitve, zlasti v svoji znameniti spletni trgovini, saj se je število registriranih uporabnikov povečalo iz 250 na 260 milijonov. Zelo slaba pa je napoved, da v zadnjem zadnje četrtletju, ki je zaradi prazničnih nakupov najbolj pomembno, pričakujejo vnovič manjši prihodek od pričakovanj in najbrž zopet izgubo. Vrednost delnic se je po objavi znižala za 11%.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji