Objavljeno: 18.10.2014 07:00

Tor za vsakogar

Nekako se danes vsi strinjajo, da je najboljši približek za varno komuniciranje prek spleta uporaba omrežja Tor. Širijo se sicer govorice, da ima tudi tu občasno vmes prste ameriška varnostna agencija NSA in celo novice o tem, da so organi pregona nepridiprave uspeli ujeti, četudi so se skrivali v Toru, vendar načeloma velja – anonimnost v spletu = Tor. Velja tudi, da je Tor načeloma zelo enostavno uporabljati, najlažje si je namestiti kar TorBrowser, vsa komunikacija v njem bo lepo šifrirana in zakrita.

Hkrati pa je res, da je lahko celo namestitev brskalnika za neuke uporabnike nekaj, čemur niso kos, poleg tega nekatere storitve danes pač ne tečejo prek brskalnika, da o mobilnih napravah (telefonih, tablicah), ki bi jih morda tudi hoteli »anonimizirati«, niti ne govorimo. Rešitev bi torej bila usmerjevalnik, ki bi celoten promet usmerjal prek omrežja Tor, s čemer uporabnik ne bi imel prav nobenega dela in opravka več.

Odlična ideja, na katero pa je že pomislil August Germar in za financiranje pristopil k Kickstarterju. Ocenil je, da bo za svoj mini usmerjevalnik Anonabox potreboval 7500 dolarjev zagonskega kapitala in zapisal, da bo to že četrta generacija izdelka, njegova programska oprema pa bo odprtokodna. Uspeh je bil trenuten, saj je v treh dnevih pridobil kar 600.000 dolarjev kapitala!

Nato pa so se projekta lotili varnostni strokovnjaki in mu našteli kar nekaj pomanjkljivosti. Za začetek so ugotovili, da ne gre za specifično izdelano strojno opremo (kot so podporniki zmotno predvidevali, kot pravi Germar), temveč temelji na generičnem kitajskem usmerjevalniku, ki se sicer prodaja za 20 dolarjev. Tudi programska oprema ni ravno zelo specifična, saj uporablja usmerjevalni del OpenWRT z dodatki za omrežje Tor, kar je res le Germarjevo delo, so nastavitvene datoteke, ki jih je javno objavil. Pa še v teh je zapisano administratorsko geslo za usmerjevalnik, ki je sicer šifrirano, vendar so ga pregledovalci že razbili – glasi se »developer!«.

Kakorkoli že, podporniki so svojo podporo začeli odtegovati, projekt je trenutno v upadu, vendar ni videti, da bo podpora na koncu padla pod želenih 7500 dolarjev. Avtor pa se brani, da je projekt zagnal veliko manj ambiciozno, kot mu ga pripisujejo sedaj – hotel je le narediti nekak zametek usmerjevalnika, ki bi ga skupnost razvijalcev postopoma razvila do končne uporabnosti. Usmerjevalnik za neukega končnega kupca, ki bi v resnici prinesel anonimnost za vsakogar, je bil v resnici še precej daleč v njegovih zamislih.

Bomo videli, ideja vsekakor ostaja zanimiva. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 18.10.2014 | 10:00

En popravek in en dodatek: - Zadeva se imenuje Anonabox in ne "Anabox" - Kickstarter je projekt zamrznil, na osnovi zavajanja uporabnikov, tako da mu sedaj trda prede, tudi če podporniki ne bi umaknili svojega denarja https://www.kickstarter.com/projects/augustgermar/anonabox-a-tor-hardware-router

Matjaž Klančar | 18.10.2014 | 19:16

Hvala za popravek!

Matjaž Klančar | 18.10.2014 | 19:16

In dodatek ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji