Objavljeno: 17.10.2014 09:00

Novo pri jabolkah

Kot smo napovedali že včeraj, je Apple predstavil nekaj novih izdelkov. Največ pozornosti je bilo usmerjene v nove tablice iPad, nekoliko manj v novi iMac, izstopa pa še programska novost – operacijski sistem OS X z razvojnim imenom Yosemite.

Novi iPad Air 2 ima vgrajen hitrejšo različico procesorja, ki ga najdemo tudi v novih iPhonih 6 (in 6 Plus), se pravi A8X, tablica ima po novem tudi bralnik prstnih odtisov TouchID (ki ga je uvedel že lanski iPhone 5s in ga imata tudi iPhona 6), nekaj novosti je pri vgrajeni kameri, predvsem pa je tablica še tanjša kot lanski iPad Air. Slednji je debel 7,5 mm, novi Air 2 pa le 6,1 mm. Bralnik prstnih odtisov bo prišel prav za spletne nakupe prek Apple Pay, ki naj bi zaživel v ponedeljek. Ker tablica nima vezja NFC, bo sistem podprt le prek spleta. Lanski iPad Air ostaja v prodaji.

iPad Mini 3 je skorajda enak kot lanski model, sedaj poimenovan iPad Mini 2, le da ima vgrajen bralnik prstnih odtisov. Tudi lanski Mini ostaja v prodaji, pocenil pa se bo za 100 dolarjev.

Zanimiva novost je novi 27-palčni iMac, računalnik tipa vse-v-enem, ki ima po novem zaslon ločljivosti 5K. Da, sedaj, ko je magična kratica 4K, je Apple preskočil na 5K, sliši se bolje, mar ne? Šalo na stran, zaslon ima ločljivost 5120 × 2880 pik, predvidevamo, da je bodo veseli predvsem grafični oblikovalci.

In da, novost je tudi novi namizni sistem OS X – Yosemite, ki je že na voljo za brezplačni prenos.

Zanimivo je, da za nove iPade ni zaslediti tako zelo velikega zanimanja, kot še vedno (ali pa spet) velja za nove iPhone. Zato morda ne čudi, da je v zadnjem četrtletju Apple prodal za 9% manj iPadov kot v lanskem primerljivem četrtletju in to kljub temu, da je globalni trg tablic v tem obdobju zrasel za 11%. Kljub temu Apple ostaja največji posamični prodajalec tablic, s tržnim deležem 26,9%, prvi zasledovalec, Samsung, pa jih proda »le« 17,2%. V številkah je to 13,3 in 8,5 milijona primerkov; samo v zadnjem četrtletju…

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji