Objavljeno: 16.10.2014 05:00

Nesojeni izumitelj bitcoina toži časnik

Dorian Satoshi Nakamoto, ki ga je Newsweek marca letos razglasil za tistega Satoshija, torej izumitelja bitcoina, toži časnik. Pravzaprav mu do tožbe manjka še nekaj dolarjev za stroške, zato je na spletu začel kampanjo za zbiranje prispevkov.

Takoj po Newsweekovem članku, v katerem so Nakamota označili kot izumitelja bitcoina, je Nakamoto javno zanikal kakršnokoli povezavo s kriptovaluto. Dejal je, da je zanjo prvikrat slišal šele ob intervjuju. Dvome so izrazili tudi nekateri drugi kritiki, ki so poudarili, da je zgodba osnovana na posrednih dokazih in indicih.

Avtorica članka Leah McGrath Goodman je vztrajala pri zgodbi in ponovila, da stoji za njo. Nakamoto je zahteval objavo popravka, ki pa ga Newsweek ni objavil (v ZDA to ni obvezno, kot je v Sloveniji).

Zato je na internetu Nakamoto začel zbirati prispevke za tožbo zoper Newsweek. Novinarski hiši očita, da je z objavo zgodbe prizadela njegovo družino, konkretnejši pa ni bil. V tožbi bo moral biti.

Zgodba je sicer precej čudna, ker bi Nakamoto lahko najel tudi odvetnika, ki bi se zadovoljil z deležem iztožene odškodnine, če bi se seveda našel kakšnega, ki bi verjel v uspešnost zahtevka. Prav tako ne pozabimo, da je nabirka za Nakamota aprila letos zbrala 20.000 dolarjev, sedaj pa njegov sin trdi, da nima ničesar. Prispevke zbira v – bitcoinih.

Mimogrede povejmo, da se z bitcoinom v  zadnjih mesecih ni zgodilo nič pretresljivega. Tečaj počasi polzi in je trenutno pod 400 dolarji, kar je skoraj 70 odstotkov od vrha konec lanskega novembra. Vmes je padel tudi že na 330 dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji