Objavljeno: 14.10.2014 13:00

50 milijonov kazni za izdajo poslovne skrivnosti!

Bolj ali manj celo letošnje leto so novice in članki o prihajajočem iPhonu 6 navajali, da je zelo verjetno, da bo Apple tokrat namesto že običajnega stekla (oz. »Gorilla Glass«) za sprednjo stran uporabil safir oz. bolj pravilno - korund. In vendar iz tega ni bilo ničesar.

Govorice je zagnal lanski Applov vložek v podjetje GT Advanced Technologies, ki naj bi z vnaprej posojenimi 578 milijoni dolarjev v Arizoni razvilo in zgradilo največjo tovarno safirja na svetu. Proizvajalcev (umetnega) safirja je sicer v svetu okoli sto, vendar  nobeden ni tako velik, da bi lahko pokril izdelavo milijonov iPhonov in iPadov, s katerimi se po navadi kiti Apple.

Zakaj točno posel ni bil izpeljan, ni znano, dejstvo je, da je Apple na nove iPhone »nalepil« običajno steklo Gorilla Glass, kar je pomenilo takojšnje strmogljavljenje delnic podjetja GT. Slednje sicer proizvaja še materiale, ki se uporabljajo pri vgradnji v panele s sončnimi celicami, vendar je celotna napoved poslovanja temeljila na tem, da bodo še v letu 2014 zaslužili 700 milijonov dolarjev s – safirjem, ki ga bi prodali Applu. Še več, Apple je na koncu zadržal vplačilo zadnjega obroka (139 milijonov dolarjev) zgoraj omenjenih milijonov in s tem podjetje porinil v bankrot. Kot največji solastnik podjetja bo Apple najverjetneje ostal lastnik tovarn, kar bo morda koristno vsaj naslednje leto, ko naj bi zares izdeloval ure Watch, od katerih ima dražja napovedano safirjevo površino.

Ker sta se podjetji sedaj srečali na sodišču, so v javnost začele prihajati tudi umazane podrobnosti, kot je ta, da je Apple v pogodbo o ščitenju poslovnih skrivnosti zapisal kazen 50 milijonov dolarjev. Za vsako kršitev! In še - podjetje GT je svojo pogodbo z Applom označilo kot »morečo in obremenjujočo«.

Mimogrede, telefoni s safirjevo površino v resnici niso nič novega, že pred časom jo je imel Nokiin luksuzni telefon Vertu Ti, ki stane 11.000 dolarjev. Od novejših pa omenimo Kyocerin model Brigadier, ki je namenjen tudi smrtnikom. Pri Engadgetu so potrdili, da je njegov zaslon res zelo trd.

 

Kaj je safir?

Mineral korund je aluminijev oksid, v naravi pa ga poznamo kot dragi kamen safir. Zaradi nečistoč (železo, krom) je prisoten v barvah, ki variirajo od modre, do zelene in vijolične, rdeča različica se imenuje rubin. Popolnoma čist korund je prozoren, vendar (po trditvah proizvajalca stekla Corning) nekoliko manj kot steklo. Na Mohsovi lestvici trdote dosega vrednost 9 (diamant 10), zaradi česar se izkaže kot zelo dobra alternativa sedanjim steklenim telefonskim zaslonom. Steklo, sicer silicijev oksid, ima namreč trdoto 7, čeprav je t.i. »Gorilla Glass« zaradi posebnega postopka ionske izmenjave trše. Seveda je ključno, da se da korund dovolj »lahko« umetno izdelovati. Kljub temu pa je za izdelavo potrebno veliko več energije kot za izdelavo stekla (tali se pri 2027 stopinjah, steklo pa pri 1670 stopinjah), poleg tega je treba pri hlajenju zelo paziti, da enakomerno kristalizira, medtem ko pri steklu teh težav ni.

 

Zapisano po člankih v reviji Forbes in Wikipediji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji