Objavljeno: 13.10.2014 05:00

Snowden odsvetuje Google, Dropbox, Facebook

Edward Snowden je vsem, ki jim je mar za lastno zasebnost, odsvetoval uporabo priljubljenih internetnih storitev, kot so Dropbox, Facebook, Google.

Snowden je prek Google Hangouta (!) sodeloval v intervjuju za New Yorker Festival, kjer je odgovarjal na vprašanja glede zaščite zasebnosti. Poudaril je pogosto logično napako, ki nam jo čedalje pogosteje servirajo mediji in oblasti – da nimamo ničesar skrivati. To je že mogoče res, a izjava Nimam ničesar skriti v resnici pomeni Ni mi mar za to pravico oziroma Nimam te pravice, ker smo tako daleč, da jo moram utemeljevati. Zaradi tega je Snowden posvaril pred uporabo spletnih storitev, ki so sovražne do zasebnosti, kot se je izrazil. Mednje prišteva tudi Dropbox in Google, pa čeprav je intervju potekal prek Google Hangouta.

Glede Dropboxa je Snowden kritiziral pomanjkljivo šifriranje, saj se datoteke šifriranje šele med prenosom in ne že na uporabnikovem računalniku. Zaradi tega Snowden priporoča SpiderOak, ki teh težav nima. Podobno tudi pošiljanje sporočil sms ni varno, zato Snowden svetuje uporabo RedPhone ali Silent Circle.

Snowden je tudi zavrnil očitke, da uporaba storitev za šifriranje hromi možnosti organov pregona pri iskanju storilcev kaznivih dejanj. Pravi, da imajo ti vedno možnost pridobitve sodnih odredb, po katerih jim bodo skrbniki storitev predali vse podatke vključno s šifrirnimi ključi, medtem ko nezakonito prisluškovanje v demokratični družbi nima mesta.

Celoten intervju traja dobro uro in si ga lahko pogledate v spodnjem posnetku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Z.Veber | 13.10.2014 | 09:55

Moj krasni Apple ni med zlobneži. Čeprav imajo moje lokacije za zadnje 3 leta, dogojanje na vseh mojih omenjenih storitvah, moj prstni odtis (ok, imam 4S, ne še) in moje fotke in dokumente v oblaku. Zaenkrat sem zaseben ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji