Objavljeno: 6.10.2014 05:00

Uporaba Windows 10 lahko Microsoftu razkriva preveč

Tehnični predogled Windows 10 je že mogoče povsem legalno dobiti na internetu, a se s tem početjem izpostavljate podrobnejšemu ogledu, kot si verjetno predstavljajte. Microsoft sme spremljati praktično vse, kar gledate in pišete po računalniku.

Windows 10 lahko snamete z interneta, če se vključite v Windows Insider Program (WIP), ki članom omogoča posredovati povratno informacijo v Microsoft. Malokdo prebere politiko zasebnosti, ki spremlja WIP, čeprav ta vsebuje zanimiva določila.

Med drugim ima Microsoft pravico zbirati informacije o uporabniku, programih in omrežjih, kar vključuje ime, elektronske naslove, preference in interese, zgodovina brskanja po spletu, iskanja datotek in uporabe spletnih iskalnikov, telefonske klice in sporočila, nastavitve naprav in podatke s senzorjev (Windows 10 je namenjen tudi mobilnim napravam). Hkrati lahko Microsoft zbira tudi vneseno besedilo (!), podrobne podatke o datotekah v sistemu, glasovne ukaze ter podatke o programih.

Našteto pomeni, da si je Microsoft pravzaprav pridržal pravico popolnega vohljanja po sistemu. Minuli mesec so govorili tudi o sistemu Asimov, ki predstavlja telemetrijo sistema v realnem času in je nov način zbiranja povratnih informacij.

Ali Microsoft dejansko zbira vse zapisane podatke, je nemogoče reči, a to pravico so si pridržali. To pomeni, da ima sistem verjetno vsaj teoretično zmožnost vse to zbirati in posredovati. V končni, komercialni verziji teh funkcij ne bo.

A če lahko v beta verziji to počne Microsoft, lahko NSA gotovo tudi v končni verziji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji