Objavljeno: 4.10.2014 05:00

Zaradi afere z iCloudom tožen Google?

Zaradi afere z iCloudom, s katerega so neznanci konec avgusta sneli več kot sto fotografij razgaljenih zvezdnic, se obeta ogromna odškodninska tožba. Toda zvezdnice ne bodo tožile Appla, temveč Google.

Znan hollywoodski odvetnik Marty Singer je v pismu napovedal odškodninsko tožbo zoper Google v višini 100 milijonov dolarjev. Trdi, da je Google ravnal malomarno in nezakonito, ker niso dovolj hitro brisali naloženih slik z YouTuba in povezav do slik z Googlovega iskanja. Vsak ogled namreč prinese oglaševalske dolarje, zato naj bi imel Google interes, da fotografije čim dlje ostanejo tudi na njihovih strežnikih.

V Googlu seveda ostro zavračajo obtožbe in trdijo, da so odstranili več desettisoč fotografij in da so po vsakem obvestilu potrebovali kvečjemu nekaj ur. Po zakonodaji DMCA ponudniki spletnega prostora niso odgovorni za vsebino, če jo takoj po opozorilu imetnikov avtorskih pravic na kršitve izbrišejo. Kako hitro je takoj, pa ni nikjer določeno.

Apple je medtem uvedel dvostopenjsko ugotavljanje identitete, še vedno pa vztrajajo, da je bil vdor posledica malomarnosti imetnikov računov, ki so uporabljali prelahka gesla. Napadalci so namreč uporabili napad s surovo silo.

Vsi skupaj pa smo ponovili lekcijo, da je treba računati s tem, da kar je v oblaku, lahko najde pot v internet. Edina rešitev je uporaba res močnih gesel in predvsem zdrave pameti pri fotografiranju in shranjevanju posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji