Objavljeno: 30.9.2014 05:00

Na evropskih letalih kmalu dovoljeno telefoniranje

V EU bo kmalu dovoljena uporaba vseh elektronskih naprav med vsemi fazami poleta. Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je namreč sprejela spremembo pravil, po katerih je dovoljeno uporabljati vso elektroniko (vključno s pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki) v načinu s povezavo.

Spremembe so se napovedovale že od lani, ko je najprej ameriška FAA in kasneje tudi EASA dovolila uporabo elektronike v vseh fazah leta, če je bila v načinu brez povezave (flight mode).

Da bomo na letalu dejansko brskali po spletu, bo moralo preteči še nekaj časa, saj mora vsak prevoznik določiti svoja pravila, EASA je le omogočila te spremembe. Preden pa bo letalska družba lahko spremembe udejanjila, bo morala skozi postopek dokazovanja, da elektronika resnično ne moti letalskih sistemov.

Zato ni nujno, da bodo vse letalske družbe omogočila uporabo elektronike v enakem obsegu, kot to načeloma dovoljuje EASA. Poleg tehničnih vidikov je tu še varnost v kabini, saj med vzletom in pristankom ne smemo imeti prostih velikih predmetov, ki lahko hitro postanejo smrtonosni projektili. Navsezadnje pa je pomembna tudi olika, zaradi česar je Lufthansa potnikom zapovedala, da morajo imeti telefone na tiho ali vibriranju, prenosnike pa na slušalkah, saj je v kabini veliko ljudi na majhnem prostoru.

http://easa.europa.eu/easa-and-you/passenger-experience/portable-electronic-devices-ped-board

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji