Objavljeno: 20.9.2014 05:00

Android L s šifriranjem po sledeh iOS 8

Prihodnja verzija operacijskega sistema za mobilne naprave Android L bo podobno kot iOS 8 privzeto uvedla šifriranje podatkov, s čimer želijo otežiti dostop do podatkov nepoklicanim očem.

Apple je pred kratkim napovedal, da bo iOS 8 podatke šifriral lokalno in da jih Apple ne bo mogel odkleniti, s čimer se želijo izogniti pritiskom ameriške vlade. (Obvodi seveda so, od enostavnega vpogleda v podatke, ki so sinhronizirani v iCloud, do dostopa prek računa iTunes na osebnem računalniku.)

Google želi iti po isti poti, zato bo Android L, ki pride še letos, varnejši. Nova različica bo namreč imela že privzeto vključeno šifriranje, ključ pa je tako ali tako shranjen lokalno. Android sicer že od leta 2011 podpira šifriranje, a Google priznava, da le malo uporabnikov sploh ve, kje se to vključi, kaj šele da bi šifriranje uporabljali.

Na ta način bodo naprave ne le varnejše v primeru izgube ali odtujitve, temveč bo precej lažje tudi brisanje podatkov za namen prodaje. Sedaj namreč strojna ponastavitev (factory reset) ni bila stoodstotno zanesljiva, medtem ko brisanje šifriranega telefona seveda je, ker je treba poskrbeti le za prepis ključa, ostalo pa ni pomembno.

Seveda pa ne smemo pozabiti na največji odtok podatkov v javnost – to je oblak. Če se vaš telefon sinhronizira z oblakom, potem vam lokalno šifriranje ne pomaga v boju zoper organizacije NSA, GCHQ in SOVA, temveč le proti običajnim tatovom in slabim hekerjem. Kar je še vedno boljše kot nič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji