Objavljeno: 16.9.2014 10:00

Poceni telefoni Android One

V razvitem delu sveta so pametni telefoni prisotni na vsakem koraku, prodaja le teh je že nekaj časa večja od prodaje »navadnih« oz. »neumnih« telefonov. V nerazvitem svetu pa je drugače – zaradi visoke cene naprav, zaradi visoke cene podatkovnih povezav in zaradi slabe pokritosti s slednjimi.

In vendar se proizvajalci telefonov zavedajo, da so le še države, kot je npr. Indija tisto, kar jim lahko prinese nadaljnjo rast prodaje. Tja se je že pred časom usmerila Nokia s svojimi cenenimi telefoni Asha in kasneje (sedaj že ukinjenimi) Nokia X, dokaj uspešen je tudi Microsoft s svojim sistemom Windows Phone, ki lahko teče tudi na zelo šibki strojni opremi. Naj omenimo še Mozillo, ki se poskuša s svojim sistemom Firefox OS, o katerem smo že pisali.

Tekmi se sedaj pridružuje še Google, ki s svojim projektom Android One meri »na naslednjo milijardo« potencialnih uporabnikov, kot se temu lepo reče. V Indiji so proizvajalci Micromax, Spice in Karbonn začeli prodajati pametne telefone s 4,5-palčnimi zasloni, 1 GB pomnilnika, 5 MP kamero in 4-jedrnim procesorjem Mediatek s ceno okoli 100 dolarjev. Na telefonih bo nameščen kar najmanj spremenjen sistem Android 4.4 Kitkat, uporabniki pa ga bodo seveda lahko nadgradili na prihajajoči Android L.

Še več, Google se je potrudil in posebej za to tržišče pripravlja posebno različico aplikacije Youtube, ki bo omogočala tudi lokalno nalaganje video posnetkov, da uporabniki ne bi bili preveč obremenjeni z visokimi mobilnimi računi.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji