Objavljeno: 16.9.2014 05:00

NSA ima interaktivni zemljevid naprav na internetu

NSA in GCHQ imata sistem, ki omogoča vizualizacijo ustroja interneta in vseh nanj povezanih naprav v realnem času, podobno kot lahko površje gledamo z Google Earth. Program Treasure Map prikazuje interaktivni zemljevid interneta, do njega pa imajo dostop agentje skupine Petero oči – ZDA, Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija.

O programu Tresure Map se je v medijih pisalo že lanskega novembra, a šele sedaj je Der Spiegel dobil dokumente, ki pričajo o njegovem obsegu. Agentje NSA so dobili nalogo pripraviti sistem, ki bo omogočal "kartiranje celotnega interneta – vsake naprave, kjerkoli in ves čas". To jim je dobro uspelo in Treasure Map je danes Google Earth za podatkovni promet po internetu.

Hkrati ima NSA dostop do dveh vrhovnih nemških omrežij (AS, autonomous systems), ki ju obvladujeta regionalni ponudnik Netcologne in velikan Deutsche Telekom s 60 milijoni uporabnikov. Dokumenti dokazujejo, da ima NSA v usmerjevalnikih teh omrežjih svoje kapacitete, ki omogočajo prestrezanje prometa. Deutsche Telekom je eden izmed vrhnjih (Tier 1) ponudnikov dostopa do interneta, ki upravlja tudi mednarodne tranzitne povezave in podmorske kable.

To sicer nista prva nemška ponudnika dostopa do interneta, ki ju je NSA napadla, saj je podobna usoda doletela Stellar, Cetel in IABG, je pa Deutsche Telekom največji. Zaradi tega je ključen za gradnjo interaktivnega zemljevida na internet priključenih naprav, od usmerjevalnikov do pametnih telefonov. Deutsche Telekom že izvaja natančen forenzičen pregled svoje opreme in omrežij, a doslej niso odkrili še ničesar. Poudarjajo, da je povsem možno, da ima NSA dostop do omrežja prek podmorskega kabla TAT14, ni pa to edini nemški vir podatkov za Treasure Map, saj je nekje v Nemčiji lociran tudi eden izmed 13 posebnih strežnikov NSA za nadzor pretoka podatkov po internetu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji