Objavljeno: 10.9.2014 10:00

Apple Watch

Poleg novih telefonov so pri Applu na svojem dogodku predstavili tudi pametno uro, o kateri že par let po spletu beremo različne govorice. Nova ura se imenuje preprosto Apple Watch (govorice so sicer največkrat omenjale ime iWatch), bo pa prišla v dveh velikostih - manjša bo po diagonali merila 1,5 palca, večja pa 1,65 palca. Tudi sicer bo ogromno različnih konfiguracij in možnosti, saj bosta uri na voljo v različnih barvah, hkrati ju bomo lahko kombinirali z ogromno različnimi paščki raznovrstnih oblik in materialov (verjamemo, da bodo kmalu prišli tudi neoriginalni dodatki).

Podrobnosti je ta hip še zelo malo, saj bosta uri na voljo šele v začetku prihodnjega leta, na Applovih straneh pa se osredotočajo predvsem na zunanje oblikovanje. V osnovi sta uri namenjeni uporabi skupaj z iPhone, v njiju so vgradili kup različnih tipal za spremljanje aktivnosti (tek, hoja, kolesarjenje). Upravljanje bo mogoče tudi s pomočjo Applove digitalne asistentke Siri, poleg zaslona, občutljivega na dotik, pa bo pomembno vlogo igrala tudi vrtljiva tipka ob strani, ki v spomin prikliče klasične, analogne ročne ure.

Dodali so brezžično povezavo NFC, to bomo lahko uporabili za plačevanje z novim sistemom ApplePay. Zaradi varčevanja z energijo (žal pri Applu še niso povedali, koliko časa bo ura delovala med polnjenji) se bo zaslon samodejno izklapljal, prižgal se bo ob zasuku zapestja. Ura nam bo med drugih lahko pomagala tudi pri navigaciji, saj bo lahko z vibracijami sporočala, kam naj (denimo med hojo) zavijemo, da sledimo začrtani poti.  

Cena je trenutno znana le za ZDA, pa še tam bo razmeroma dragih 350 dolarjev. Kot rečeno bo ura na voljo v začetku prihodnjega tedna.

"Pametnih" ur je sicer na tržišču že kar nekaj, preizkusili smo jih tudi pri Monitorju:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji