Objavljeno: 5.9.2014 08:00

Google razvija lasten kvantni računalnik

Google se je zavedel, da bodo računalniki prihodnosti kvantni, zato so začeli razvijati lasten kvantni računalnik. Tega podviga pa se ne bodo sami lotili od začetka, temveč bodo sodelovali z raziskovalno skupino na Univerzi v Kaliforniji, Santa Barbara (UCSB).

Google kvantni računalnik že ima, saj so skupaj z vesoljsko agencijo NASA kupili kvantni računalnik podjetja D-Wave Two, ki je prvi komercialno dostopen in uporaben kvantni računalnik. Težava je, da še vedno ni povsem jasno, ali gre res za kvantni računalnik ali ne. D-Wave Two deluje drugače, kot učijo učbeniki kvantne fizike, rezultati preizkusov pa so dvoumni. Ponekod je D-Wave Two nekoliko hitrejši od klasičnih računalnikov, spet drugod je celo počasnejši.

Tudi zato se je Google odločil, da se v razvoj kvantnega računalnika poda tudi sam. Prinovačili so ekipo profesorja Martinisa z UCSB, ki sodi v sam vrh na področju kvantnega računalništva. Finančno-organizacijske podrobnosti še niso javno znane, tako da ne vemo, ali bo Google preprosto zaposlil raziskovalce in UCSB plačal kakšno odškodnino ali pa bo šlo za sodelovanje v obliki projekta, kjer bi Google financiral skupino na UCSB.

Pomembnejša pa je seveda vsebina. Nedavno je ekipa z UCSB ustvarila precej zanesljivo polje petih kubitov. Toliko kubitov so združile tudi že druge skupine, a to pot je sistem precej bolj odporen na motnje iz okolice. Problem kvantnih računalnikov je namreč nezanesljivost kubitov, zaradi česar je treba račune ponavljati več stokrat, da smo prepričani, da je vrnjeni rezultati pravilen. Njihov dosežek ima zanesljivost 99 %, kar je za en velikostni razred preslabo za komercialno uporabo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji