• Tehnomanija

    Eden od razlogov, zakaj je Apple v zadnjih letih vse bolj uspešen, je zagotovo tudi ta, da izdelujejo tako strojno opremo kot operacijski sistem za svoje računalnike. Tako lahko bolje prilagodijo delovanje obeh gradnikov. V zadnjem času je vse večkrat slišati, da bodo morda drugi velikani na področju računalništva tak koncept začeli kopirati. Po nekaterih informacijah naj bi Hewlett-Packard, sicer največji izdelovalec osebnih računalnikov, razmišljal o razvoju svojega operacijskega sistema, ki bi bil bolj prijazen od okolja Windows Vista in bolj podoben MacOS. Temeljil naj bi na Linuxu, vendar s številnimi spremembami, zlasti na področju upravljanja uporabniškega vmesnika, denimo pri zaslonih, občutljivih za dotik. HP namreč prodaja računalnike TouchSmart PC, s katerimi ima še velike načrte.

    Objavljeno: 7.11.2008 12:59 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2008
  • Tehnomanija: september 2008

    Kupci pričakujejo, da imajo sodobni prenosni računalniki zmogljivo grafiko in hkrati majhno porabo energije. Toda z namenskimi grafičnimi procesorji, ki so v rabi v večini današnjih zmogljivejših prenosnikov, je to zelo težko doseči. Kljub nasprotnim trditvam imajo izdelovalci cel kup težav z integracijo grafike v sistemske nabore oziroma same procesorje. Še največ težav ima največji med njimi, družba Intel, pri katerih grafika v sistemskih naborih močno zaostaja za namenskimi grafičnimi procesorji.

    Objavljeno: 20.10.2008 00:18 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2008
  • Tehnomanija: avgust 2008

    Nova moda, prej kot dejanska potreba, so nedvomno pomnilniški diski SSD. Videti je, da bo to ena najbolj vročih tehnologij v naslednjih dveh letih, saj se na vstop na to področje pripravljajo domala vsi izdelovalci klasičnih diskov, k njim pa moramo prešteti še množico ponudnikov, ki sicer izdelujejo izdelke s pomnilniki Flash RAM, kot so, denimo, SanDisk. Seagate namerava tako začeti prodajati lastne pomnilniške diske v začetku leta 2009. To seveda pomeni, da bodo cene najbrž začele krepko padati. Danes je cena še vedno nekako 3,6 dolarja na GB, to je vsaj petnajstkrat več kot pri klasičnih diskih. Analitiki menijo, da lahko s primernim volumnom proizvodnje in nekaterimi tehničnimi novostmi razliko odpravijo že v nekaj letih, čeprav bodo dolgoročno magnetni diski še vedno v prednosti glede absolutne zmogljivosti. Seagate, denimo, za naslednje leto napoveduje 3,5-palčni disk z zmogljivostjo 2 TB.

    Objavljeno: 26.8.2008 14:45 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2008
  • Tehnomanija: maj 2008

    V družbi Gartner, ki slovi po pogosto odmevnih trditvah in ugibanjih, menijo, da bo imel Microsoft z operacijskim sistemom Windows v prihodnosti vse več težav. Če se koncept, metode dela in še kaj v Microsoftu ne bodo spremenili, napovedujejo celo zaton tega doslej najuspešnejšega okolja. Kot dokaz navajajo več ugotovitev. Predvsem dolge razvojne cikle vsake nove različice, kar Microsoftu onemogočajo inovacije, to pa številni tekmeci danes že počnejo hitreje. Drugi razlog je pomanjkanje modularnosti operacijskega sistema, kar bo onemogočilo uporabo na različnih vrstah naprav. Prav prihod cenejših in preprostejših prenosnikov utegne biti za Microsoft velik problem, saj Windows Vista na njih večinoma ne bo deloval, pač zaradi zahtev po zmogljivi strojni opremi. Med preostalimi argumenti naštevajo pomanjkljivo združljivost med različicami, selitev klasičnih programov v splet in seveda cenovno politiko. Vprašanje je, ali gre za dolgovidnost ali kratkovidnost Gartnerja?

    Objavljeno: 27.5.2008 15:20 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2008
  • Tehnomanija: junij 2008

    Čeprav že dalj časa vemo, da so pametni telefoni področje, na katerem lahko v prihodnje pričakujemo največji razvoj, je videti, da je pred nami prava bitka med že uveljavljenimi, najbrž pa tudi nekaterimi novimi ponudniki vse bolj vsestranskih mobilnih naprav. Ta hip vsi gledajo, kaj počne Apple, hkrati pa se temeljito pripravljajo z novimi valom naprav, ki bo nared še pred koncem leta. Videti je, da je med vsemi najbolj željan uspeha prav Microsoft; eden izmed vodilnih je nedavno napol uradno omenil, da želijo do leta 2012 na tem segmentu doseči % tržni delež. Če je vsaj polovica od tega res, lahko pričakujemo čudesa, saj ima Microsoft danes obvladuje približno 13 % tega trga, tekmeci pa zagotovo ne spijo.

    Objavljeno: 27.5.2008 08:59 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2008
  • Tehnomanija: april 2008

    Ameriško sodišče je obsodilo na devet let zapora Jeremyja Jaynesa, ki so ga aretirali že leta 2003 zaradi množičnega razpošiljanja nezaželene pošte. Podjetni Jaynes je že tedaj poslal okrog 10 milijonov sporočil na dan, na sodišču pa se je zagovarjal s svobodo govora. Toda oglaševal je tudi lažne izdelke in storitve, zato je sodišče presodilo, da načelo svobode govora tu ne velja. Še je pravica na tem svetu, lahko dodamo in upamo, da bo to nagnalo srh v kosti vsem, ki poskrbijo za 90 % nezaželenih sporočil v naših poštnih predalih.

    Objavljeno: 29.4.2008 09:46 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2008
  • Tehnomanija: marec 2008

    Že lep čas je bilo jasno, da v dvoboju med dvema konkurenčnima zapisoma, blu-ray in HD-DVD, dolgoročno lahko uspe le enemu. Toda nihče ni pričakoval, da bo kateri potegnil kratko tako hitro, kot se dogaja zapisu HD-DVD. Najbrž ni več prezgodaj trditi, da bo ta zapis šel po poti Betamaxa, če posežemo po analogiji iz časov, ko je VHS zmagal na področju trakov. Po tem, ko je bila še konec leta 2007 tekma med obema videti izenačena, je prvi udarec zadal studio Warner Bros, in to tik na pred začetkom sejma CES, najpomembnejšega letnega dogodka v tem sektorju. Le nekaj tednov zatem so tri največje trgovske verige v ZDA, Wal-mart, Best Buy in Netflix, sporočile, da izdelke HD-DVD umikajo s polic. Zdi se, da je Toshiba ostala domala edini zagovornik in mnogi pričakujejo, da bodo priznali poraz že v kratkem. Zadnja možnost za Toshibo je pakt s Kitajci - ponudili so jim licenčne pravice za lasten kitajski zapis CH-DVD (China High Definition DVD), ki ni nič drugega kot HD-DVD z drugim imenom. A mnogi menijo, da je to preprosto premalo in tudi prepozno.

    Objavljeno: 26.3.2008 13:40 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2008
  • Tehnomanija: februar 2008

    Počasi postaja jasno, da bo ena izmed naslednjih velikih modnih smernic v računalništvu upravljanje predmetov na računalniškem zaslonu z dotikom. Predmete na zaslonu bomo dobesedno prijeli, raztegovali, obračali, premikali in še kaj prek vmesnika, ki zna prepoznati več dotikov hkrati. Prvenec ima Apple z vmesnikom na telefonu iPhone, toda kmalu bodo sledili drugi. O tem pričajo številni prototipi "multitouch" zaslonov vseh velikosti, ki jih pridno prikazujejo Japonci in Korejci na raznih sejmih, potrdilo pa je prišlo tudi od enega izmed razvijalcev pri Microsoftu, ki napoveduje cel niz novosti na tem področju v naslednji različic oken Windows 7.

    Objavljeno: 26.2.2008 01:00 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2008
  • Tehnomanija: januar 2008

    Apple iPhone je počasi na voljo tudi na trgih zunaj ZDA. Toda več kot očitno ne dovolj hitro za številne navdušence v državah, kjer si Apple še ni izbral partnerja. Zato so se nekateri spretni trgovci odločili obiti uradne kanale, kar sicer v računalniški industriji ni nič nenavadnega. Denimo v Singapuru, vendar se je Apple hitro odzval in zagrozil s sodnim pregonom. Prav zanimivo bo videti, kaj se bo zgodilo v Sloveniji, kjer so Tušmobil in nekateri drugi trgovci že pripeljali nekaj iPhonov, ki jih prodajajo za mastne denarce.

    Objavljeno: 28.1.2008 09:22 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2008
  • Tehnomanija: december 2007

    Odločitev družbe Apple, da svoje telefone iPhone "zaklene" samo na enega ponudnika telekomunikacijskih storitev v državi, kot kaže, ni preveč priljubljena. Po navedbah samega izvršnega direktorja družbe Apple so uporabniki tako ali drugače "odklenili" kar četrtino vseh doslej prodanih telefonov in to je presenetilo domala vse. Ponekod so že začeli pritiskati, naj Apple spremeni svojo politiko, tako glede zaklepanja kot tudi onemogočanja telefonov, ki jih uporabniki sami odklenejo. Kako pomembno vlogo ima iPhone na trgih, kjer je že naprodaj, pa najbolj nazorno kaže ocena, da bo telefon z vmesnikom Wi-Fi marsikje poglavitni katalizator za vzpostavitev brezžičnih omrežij na ravni celotnega mesta. Brezžična tehnologija je na voljo že vrsto let, toda šele iPhone dosega kritično maso, ki utegne upravičiti take naložbe.

    Objavljeno: 3.1.2008 14:04 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2007
  • Tehnomanija: november 2007

    Danes se vse vrti okrog reklam. Denimo praktično ves finančni uspeh družbe Google. Zato je nedavna namera podjetja, da kupi najbližjega tekmeca, DoubleClick, med preostalimi spletnimi ponudniki povzročila nemalo protestov. Najbolj glasen je Microsoft, ki je vse skupaj spravil pred komisijo ameriškega senata, ki skrbi, da ne pride do monopolov. Ocenjujejo namreč, da bi Google s tem prevzel kar 80 % trga, to pa seveda ni sprejemljivo. Tokrat se z Microsoftom strinjajo tudi drugi, tako da bo razplet tega dogajanja še zanimivo spremljati. Zlasti, ker je bil (in je še vedno) Microsoft predmet podobnih preiskav, a na drugih področjih.

    Objavljeno: 27.11.2007 01:14 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2007
  • Tehnomanija: oktober 2007

    V časih, ko je internetni prenos tv programov nekaj že povsem običajnega, se marsikomu zdi, da najbrž ni več nobenih ovir, da bi bili posamezni programi prosto dostopni in tudi ponujeni prek običajnih internetnih povezav. Toda v ozadju so še vedno ovire in celo spori, ki vsaj kratkoročno ne obetajo nič dobrega. Lep primer je denimo BBC, ki je sicer storitve spremljanja tv programov ponudil prebivalcem Velike Britanije brezplačno, vendar zaščitil dostop za druge z Microsoftovo tehnologijo DRM. To je seveda povzročilo kup protestov, zlasti zato, ker so s tem odrezali uporabnike Macov in Linuxa, zaradi nesrečne izbire pa celo uporabnike Windows Viste (deluje namreč samo z okoljem XP). Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da so se na BBCjevo (pohvalno) pobudo zelo slabo odzvali v telekomunikacijskih podjetjih.

    Objavljeno: 6.11.2007 00:40 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2007
  • Tehnomanija: september 2007

    Tokratno Tehnomanijo je težko začeti brez komentarja, kaj se je zgodilo ob predstavitvi in pozneje dogajalo vse poletje v povezavi s telefonom Apple iPhone. Marsikdo se po spektakularnem prvem dnevu prodaje, ko so množice stale v vrsti za prve kose, lahko zgolj smeji, zlasti zato, ker po začetnem navalu iPhonov ni zmanjkalo, kot se ponavadi v zadnjih letih dogaja z izdelki, ki so "vroči". Le kak dan potrpljenja bi marsikomu prihranil dolge ure čakanja v vrsti.

    Objavljeno: 30.9.2007 10:33 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2007
  • Tehnomanija: avgust 2007

    Konec maja se je, kot kaže, zgodil prvi meddržavni internetni napad, v katerem je bilo motenje delovanja računalniških sistemov uporabljeno v politične namene. Žrtve napada DDOS so bili strežnik v državnih in javnih ustanovah Estonije, kjer so sicer v zadnjih mesecih velike napetosti med estonsko večino in rusko manjšino. Čeprav ni neposrednih dokazov o napadalcih, nekateri podatki kažejo na to, da prihajajo iz Rusije. Nekateri celo menijo, da so bili povezani z rusko oblastjo, čeprav naj bi to poznejše analize ovrgle. Mednarodni sistem ATLAS, ki spremlja okrog 80 % celotnega internetnega prometa, je potrdil, da je bilo okrog 128 sistemov v Estoniji žrtev napada, vendar virov ne morejo natančno določiti, saj so napadalci skrbno prikrili sledove, uporabili porazdeljeni napad, krmilnik napada pa se je premikal po omrežju. Vsekakor gre za skrb vzbujajoč pojav, za katerega v internetnem omrežju ne bi smelo biti prostora.

    Objavljeno: 31.8.2007 16:11 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2007
  • Tehnomanija: junij 2007

    Najbolj vroča novica zadnjega meseca je izjalovljena združitev. Čeprav se je kasneje zvedelo, da so se dogovarjali o njej že mesece ali morda celo kako leto, je javnost šele nedavno izvedela za možnost, da bi Microsoft kupil drugega največjega ponudnika internetnih storitev, podjetje Yahoo. Z njim naj bi omilili grozečo nevarnost z imenom Google, obenem pa razrešili dileme in težave, ki nastajajo pri dokaj počasni izvedbi strategije Microsoft Live, pod katero nastajajo spletne storitve. Po nekaterih podatkih naj bi bil tak prevzem vreden skoraj 50 milijard dolarjev, rekord na tem področju in hkrati največje tveganje, v katero bi se kdaj podal Microsoft. V preteklosti je namreč kupoval predvsem manjše družbe, ki jih je laže integriral v svojo kulturo. Analitiki pa menijo, da zadnja beseda še ni izrečena, saj "nevarnost" Google še naprej grozi in se veča. Težava je le v tem, da na trgu ni ostalo prav dosti zanimivih internetnih ponudnikov, ki bi lahko nadomestili Yahoo.

    Objavljeno: 12.7.2007 02:10 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2007
  • Tehnomanija: maj 2007

    Le kak mesec po uradnem začetku prodaje Windows Viste je, kot kaže, hekerjem uspelo prelisičiti aktivacijsko zaščito, ki so jo razvili v Microsoftu in trdili, da je Vista precej bolj zaščitena kot dosedanji izdelki. Pravzaprav gre za dve različni metodi, od katerih se je pojavila najprej na prvi pogled povsem legalna sprememba v registru, s katero naj bi se "preizkusno" obdobje pred aktivacijo nadaljevalo v neskončnost. Žal se je izkazalo, da ta postopek ne deluje, zato pa so tudi v Microsoftu potrdili, da je hekerjem s programčkom, ki simulira računalnikov BIOS, uspelo pretentati algoritem, ki bi sicer ob aktivaciji zaklenil računalnik s prednaloženo (OEM) različico okolja Vista. Zanimiva je predvsem diplomatska izjava enega od seniorjev med Microsoftovimi razvijalci, da se Microsoft na koncu koncev z avtorizacijami bori predvsem proti zlorabam, ki lahko škodujejo izdelku, strankam ter partnerjem in jih hekerji, ki zgolj razvijajo zaščite, niti ne zanimajo. Težko verjeti.

    Objavljeno: 29.5.2007 02:06 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2007
  • Tehnomanija: april 2007

    Po Microsoftu in Intelu je Evropska unija začela preiskovati tudi početje družbe Apple, ki ji očitajo, da omejuje pravice uporabnikom z odločitvijo, da lahko kupci glasbe iz spletne storitve iTunes gradivo poslušajo le na prenosnih predvajalnikih iPod. Apple je naletel na številne kritike organizacij za zaščito potrošnikov v Nemčiji, na Finskem, v Franciji, predvsem pa na Norveškem, kjer bodo s sankcijami počakali le do oktobra. Kot kaže, je trg digitalnih vsebin postal že tako zanimiv, da se z njim ukvarja celo EU.

    Objavljeno: 24.4.2007 01:43 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2007
  • Tehnomanija: marec 2007

    Ob poplavi brezžičnih vmesnikov v najrazličnejših napravah je bilo najbrž le vprašanje časa, kdaj se bo tak prenos podatkov dotaknil tudi zabavne elektronike, predvsem videa. Novo združenje WirelessHD (ali, krajše, WiHD), v katerem so Samsung, LG, Panasonic, NEC, Toshiba in Sony, napoveduje novo vrsto brezžičnega vmesnika, ki bo omogočal prenašanje video posnetkov v visoki ločljivosti brez uporabe kablov. Predlog predvideva uporabo precej višjega frekvenčnega območja kot današnje tehnologije (60 GHz), obeti pa so izjemni - na razdalji do deset metrov naj bi vmesnik prenašal podatke s hitrostjo kar 5 Gb/s, v prihodnosti pa menda kar tja do 20 Gb/s.

    Objavljeno: 27.3.2007 02:17 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2007
  • Tehnomanija: februar 2006

    V senci nadvse odmevne predstavitve telefona Apple iPhone se začenja odvijati pravcata mala bitka, ki lahko preraste v še večjo vojno. Mnoge je presenetila izbira imena iPhone, za katero je pred meseci postalo jasno, da ga ima kot blagovno znamko v lasti Cisco. V času predstavitve sta obe strani povedali, da se o imenu še pogajata, le nekaj dni zatem pa je očitno vse skupaj padlo v vodo in je Cisco vložil tožbo proti Applu. Toda ali ima Cisco res v lasti ime iPhone? Iz javnih podatkov ameriškega patentnega urada je razvidno, da so ime sicer zaščitili leta 1999, vendar konec leta 2005, ko bi morali registracijo podaljšati, tega niso storili. Nekaj dni zatem se je tudi razvedelo, da Cisco krši licenco GPL, saj za svoje Wi-Fi telefone iPhone, ki temeljijo na Linuxu, ni razkril nekaterih delov kode. Vsekakor neprijetno za Cisco, a to še ni konec. Cisco se namreč zelo trudi uspeti tudi na področju zabavne elektronike, Apple pa je tu z nedavnimi napovedmi in brezhibno javno podobo vse večja ovira.

    Objavljeno: 27.2.2007 02:27 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2007
  • Tehnomanija: januar 2007

    Le slaba dva tedna je trajalo, da je hekerjem uspelo prelisičiti najnovejši Microsoftov sistem za aktivacijo novega operacijskega sistema Windows Vista, za katerega so ponosno trdili, da bo preprečil piratiziranje. Poslovne različice programa namreč lahko uporabljajo posebno storitev Key Management System (KMS) v enem od strežnikov v podjetju, prek katerega se avtorizirajo računalniki v omrežju. Po internetu pa je že začel krožiti lažni strežnik KMS v obliki slike Vmware, ki opravi isti korak, a brez vednosti Microsofta. Zlom zaščite pa ni popoln, saj bodo uporabniki morali postopek ponoviti vsakih šest mesecev, drugače bo sistem Windows Vista domala nehal delovati. Kljub temu to postavlja pod vprašaj Microsoftovo tehnologijo, ki naj bi preprečevala take zlorabe, in je še en dokaz, da iznajdljivosti hekerjev ni meja.

    Objavljeno: 31.1.2007 16:38 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2007
  • Tehnomanija: december 2006

    Zadnje novice iz Japonske govorijo o tem, da bo konec leta 2007 morda vendarle konec nesmiselnega tekmovanja med konkurenčnima zapisoma blu-ray in HD-DVD, čeprav posredno. NEC, Broadcom in STMicroelectronics že razvijajo vezje, ki bo po napovedih znalo prebirati zapise tako na ploščah blu-ray kot HD-DVD v isti napravi. Poglavitna ovira so predvsem različni algoritmi stiskanja in standardi za nadzor digitalnih vsebin, a bodo spretni inženirji to, kot kaže, presegli. Še vedno pa ostaja vprašanje, ali bomo podobno združljivost dosegli tudi na strani zapisovanja in kdaj. Če bi sodili na podlagi zgodovine razvoja standarda DVD (spomnite se časov z dilemo +RW ali -RW), je najbrž tudi to le še vprašanje časa.

    Objavljeno: 19.12.2006 12:37 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2006
  • Tehnomanija: november 2006

    Sonyjeva afera z akumulatorji dobiva vsak dan nove razsežnosti. To, kar se je začelo z vpoklicem akumulatorjev za prenosnike družb Dell in Apple, se je nadaljevalo še z družbami Lenovo, Toshiba, Fujitsu in Fujitsu Siemens, Hitachi, Sharp in izdelki družbe Sony. Do tega trenutka med večjimi izdelovalci le Hewlett-Packard ni napovedal vpoklica za svoje izdelke. Ostaja še odprto vprašanje, kaj v svoje izdelke vgrajujejo tajvanski, korejski in kitajski izdelovalci in ali imajo pogum in odgovornost za podoben korak. Ko sem se lotil pisanja tega prispevka, je bilo po svetu vpoklicanih že več kot 7 milijonov akumulatorjev. Analitiki napovedujejo, da bo končna številka zagotovo višja od 10 milijonov. Škoda za Sony je velikanska - po nekaterih ocenah že presega pol milijarde dolarjev, če ne upoštevamo morebitnih odškodninskih zahtevkov, ki jih nekateri že napovedujejo. Ob tem pa strokovna javnost meni, da bo pravo posledico Sony utrpel šele čez čas, saj izdelovalci kratkoročno nimajo zadosti alternativnih virov, zato prehod na druge izdelovalce ne bo trenuten. Največ bosta pridobila poglavitna tekmeca - Sanyo in Panasonic, za Sony pa celo ugibajo, da se bo po koncu afere morda celo umaknil s področja akumulatorjev.

    Objavljeno: 28.11.2006 02:51 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2006
  • Tehnomanija: oktober 2006

    V silicijevi dolini morda nastaja nov strateški pakt. Eric Schmidt, sicer direktor družbe Google, je nedavno vstopil v upravni svet družbe Apple, v katerem bo imel priložnost tesno sodelovati s Stevom Jobsom. Čeprav taka imenovanja v računalniški industriji niso redkost, mnogi poudarjajo, da poteza ni kar tako in ima cilj, a ta seveda javnosti ni znan. Schmidt je zelo vesel, da bo lahko sodeloval pri nadaljnjem ustvarjalnem razvoju, ki ga pooseblja Apple, nekateri pa že menijo, da je to zelena luč za morebitno sodelovanje med družbama. Tak pakt bi bil vsekakor zelo resna alternativa Microsoftu, saj sta že danes oba ponudnika vse resnejša alternativa gigantu iz Redmonda.

    Objavljeno: 2.11.2006 09:01 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2006
  • Tehnomanija: september 2006

    Boj med Intelom in AMD je vedno bolj napet, tako da so zaposleni v obeh podjetjih poletje bržkone preživeli kar na delovnem mestu. Kljub temu da je Intel z novim procesorjem Core 2 Duo slavil (kratkoročno) zmago pri doseganju absolutne zmogljivosti, pa je resnični zmagovalec v zadnjih nekaj mesecih AMD. V tem času mu je namreč uspelo to, za kar si je prizadeval dolga leta - prepričal je velike izdelovalce, da so njegove izdelke uporabili v svojih poglavitnih izdelkih. Videti je, da mu je še posebej uspelo na področju strežnikov, kjer so nad Opteroni navdušeni pretežno vsi ponudniki, od IBM, HP, Della do Suna. Nekoliko večje presenečenje je, da so ti izdelovalci le malo zatem oznanili, da bodo AMD izdatno podprli tudi pri namiznih in prenosnih računalnikih. Tako lahko AMD že v nekaj četrtletjih pridobi tržni delež, o katerem je še nedavno lahko samo sanjal.

    Objavljeno: 26.9.2006 01:15 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2006
  • Tehnomanija:julij-avgust 2006

    Po tem, ko so v Microsoftu konec maja z velikansko medijsko pozornostjo objavili doslej najobsežnejši "preizkusni" program svojih prihajajočih izdelkov (Windows Vista, Office 2007, Longhorn Server), je v javnost prodrla tudi manj znana, za druge ponudnike dokaj negativna plat Microsoftovih prizadevanj, da v svojih novostih ponudijo "vse za vsakogar". Najprej se je Symantec odločil, da bo tožil svojega dolgoletnega, nepogrešljivega partnerja za kršenje patentnih pravic, ki so jih dobili z nakupom Vertiasa. Le nekaj dni zatem je na gladino navidez mirne vode priplaval spor z družbo Adobe, ki traja že nekaj časa.

    Objavljeno: 29.8.2006 02:05 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij 2006
  • Tehnomanija: junij 2006

    Nobena skrivnost ni, da je boj za uporabnike pogosto brezplačnih spletnih storitev pravzaprav boj za oglase in oglaševalce. Google veliko večino svojih prihodkov ustvari prav na ta način, zdaj pa želijo zgledu slediti tudi drugi računalniški velikani. Apple bo, kot kaže, oglaševanje kmalu vgradil v svoj spletni servis iTunes, ki vodi na področju prodaje digitalne glasbe. Napster, ki tekmuje daleč zadaj, se je moral na to odzvati s tem, da ponuja celo brezplačno poslušanje glasbe (do petkrat zapored), samo da bi privabil oglaševalce. Microsoft pa se je odločil, da bo opustil dosedanji oglaševalski sistem, ki si ga je sposodil od Yahooja, in zdaj stavi na svojo tehnologijo AdCenter. Dodatno so se okrepili še z nakupom družbe Massive, pionirja reklam, ki se vrtijo med računalniškimi igrami. Kdor bo želel uporabljati brezplačne storitve, naj se kar pripravi na poplavo oglasnega gradiva.

    Objavljeno: 27.6.2006 15:10 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2006
  • Tehnomanija: maj 2006

    V začetku aprila je Apple spet presenetil javnost s tem, ko je objavil program Boot Camp, ki omogoča zagon operacijskega sistema Windows na računalnikih Macintosh, poleg operacijskega sistema Mac OS in v popolnem sožitju z njim. Ob tem so zagotovili tudi vse ustrezne gonilnike, da Windows nemoteno deluje v jabolčnih računalnikih. Hkrati pa še vedno dajejo povsem jasno vedeti, da ne nameravajo prodajati Oken. Zakaj se je torej Apple odločil za ta korak? Eden od možnih odgovorov je v tem, da Apple sebe še vedno vidi predvsem kot izdelovalca strojne opreme, ki programe izdeluje predvsem zato, da prodaja računalnike (in drugo opremo). Kljub temu se je težko otresti občutka, da Apple tudi tokrat ni povedal vse zgodbe. Zanimivo je tudi, da je Boot Camp objavil le nekaj dni za tem, ko je isti korak, zagon Windows XP, uspel tudi neodvisni skupini zagretih navdušencev. Presenetljiv je tudi odziv javnosti, še posebej iz poslovnega sveta, ki korak pozdravlja z navdušenjem. Kot kaže, si ljudje silno želijo Macov - toda z okoljem Windows.

    Objavljeno: 29.5.2006 21:50 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2006
  • Tehnomanija: april 2006

    Ali še kdo verjame izjavam Googla, da ne načrtuje pisarniškega paketa? Po nakupu spletnega urejevalnika besedil Writely in namigih, da bodo kmalu predstavili tudi spletni program za vodenje koledarjev, se zdi, da v primerjavi s tipičnimi pisarniškimi paketi manjkata le še program za predstavitve in preglednica. Tudi pomotoma objavljene informacije o projektu spletne hrambe datotek GDrive potrjuje, da se vse giblje v tej smeri. Zdi se, da Google načrtno noče povečevati pričakovanj, dokler ni vse nared, vsekakor pa je jasno, da ima s svojimi spletnimi storitvami ambicijo nadomestiti veliki del programov, ki jih danes uporabljamo v osebnih računalnikih. S tako strategijo ni več nemogoč še nedavno sanjski cilj vsakega računalniškega podjetja - postati družba, vredna več kot 100 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 24.4.2006 18:51 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2006
  • Tehnomanija: marec 2006

    Večni dvoboj na področju zmogljivosti mikroprocesorjev je ubral nova pota. To, kar so bili v preteklosti megaherci, postajajo zdaj procesorji z več jedri. Med tem, ko dvojedrni procesorji šele dodobra prihajajo na trg, se izdelovalci že pripravljajo na novo bitko procesorjev s štirimi jedri, ki naj bi se zgodila predvidoma leta 2007. Tako Intel kot AMD bosta v kratkem razgrnila svoje strategije na tem področju, a to ni zanimivo za vsako rabo. Medtem ko procesorje z več jedri brez težav vidimo v strežnikih, ki obdelujejo veliko količino podobnih transakcij (na primer strežba spletnih strani), je namreč vzporedno izvajanje kode v računalnikih za osebno povsem druga pesem. Velika večina današnjih programov, denimo, sploh ne zna izrabiti več jeder, vprašanje pa je tudi, koliko lahko tak pristop posameznemu uporabniku koristi tudi v prihodnje. Intel in AMD pa omenjata, da bo razvoj procesorjev morda nekega dne pripeljal do izdelkov, ki bodo imeli tudi po deset ali celo sto jeder na čip. Zdi se, da nas v tem primeru čakajo še korenite spremembe.

    Objavljeno: 27.3.2006 23:42 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2006
  • Tehnomanija: februar 2006

    Ena od stalnic v računalniški industriji je tesna povezava družbe Dell z dvema poglavitnima partnerjema: Intelom in Microsoftom. Toda zdi se, da so časi brezpogojne zvestobe minili in vse več je podatkov, namigov in dokazov o tem, da se Dell ozira tudi drugam. Direktor družbe je nedavno izjavil, da so v Dellu odprti za možnost uporabe AMDjevih procesorjev, kar bi bilo za tega izdelovalca velikanski uspeh. Čez nekaj dni so izjavo sicer omilili, toda tudi najuglednejši analitiki menijo, da bo do konca leta 2006 Dell v svoji ponudbi imel vsaj en izdelek z AMDjevo tehnologijo. Za zdaj stavijo zlasti na procesorje Opteron, to pa pomeni - strežnike. Po drugi strani se je Dell odločil, da bo v Veliki Britaniji kot privzeti brskalnik v svojih računalnikih ponudil Firefox. Ob tem je podjetje dalo vedeti, da ne bo podprlo standarda HD DVD, katerega pobudnik je tudi Microsoft. To samo po sebi resda še ni velik prebeg v slogu družbe Apple in procesorjev Intel, pa vendar nakazuje, da se bodo morali tudi največji v prihodnje truditi, da bodo obdržali podporo partnerjev. Konkurenca torej deluje.

    Objavljeno: 27.2.2006 18:24 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji