• Šepet s Kitajskega

    Če želite v teh časih razumeti, kam se usmerjata računalništvo in zabavna elektronika, pa obenem tudi spoznati, kaj prihaja na trg in kdaj, morate znati prisluhniti govoricam s Kitajskega (in morda še katere od okoliških držav). Prav tja se je v zadnjih letih preselilo težišče dogajanja in seveda proizvodnje. Skoraj vsa velika svetovna blagovna imena so se namreč že pred časom odločila, da za doseganje cenovne učinkovitosti in profita raje najemajo storitve kitajskih podjetij. To, da Kitajci ne znajo prav molčati o neobjavljenih izdelkih, ponekod povzroča sive lase, drugje pa tisto prijetno negotovost in priložnost za ugibanja o tem, kako bodo videti naslednji telefon, tablica, računalnik. Zanimivo, da so ugibanja pogosto presenetljivo točna.

    Objavljeno: 19.12.2011 09:02 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2011
  • Oblaki nad oblakom

    Čeprav so storitve v oblaku nedvomno prihodnost računalništva, informatike in zabavne elektronike, so ljudje v zadnjih mesecih na lastni koži spoznali, da se tu ne cedita samo med in mleko. Po izpadih velikanov, kot so Amazon, Microsoft in Google, je postavil piko na i glede zanesljivosti polom storitev BlackBerry, ko so številni uporabniki skoraj tri dni ostali brez pošte in dostopa do interneta. Gre za lep dokaz, da je to področje morda zraslo prehitro in zato ponudnikom ni uspelo vzpostaviti temu primerne infrastrukture. Ti izpadi so hkrati dokaz, da velikosti podjetja ne moremo enačiti z zanesljivostjo storitve. Prej nasprotno - pri manjših, specializiranih ponudnikih utegnemo doživeti višjo kakovost.

    Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2011 | Teme: google
  • Patentne igre

    Zdi se, da računalniška industrija vse bolj živi v alternativni resničnosti. Bolj kot izdelki in skrb za njihov razvoj postajajo pomembne patentne pravice, pridobljene na tak ali drugačen način. Začela se je globalna igra "kdo bo koga", sredstvo pa so patenti. Kako si drugače razlagati informacije, razkrite s strani ameriške komisije SEC, da si je Google tako zelo želel Motorole in njenih patentov, da so za podjetje preplačali domnevno kar tretjino zneska. Sprva so jim menda ponudili 30 dolarjev, pristali pa so pri 40 dolarjih, in to ob dejstvu, da so bili edini ponudnik v igri! Samo da drugi ne bi izvedeli, zakaj gre. Nedavno so od IBMa kupili še 1000 patentov. Od vsega skupaj pa imajo korist predvsem - pravniki.

    Objavljeno: 25.10.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2011
  • Tablice in MS-DOS

    Živimo v čudnih časih. Med eno krizo in drugo, s presežkom izdelkov na policah in skladiščih, a vse manj delovnimi mesti. Z nekaterimi prijetnimi osvežitvami na področju računalništva (tablice), ki pa kažejo, da rinemo v novo dolgočasje in enoumje (Apple). V teh časih se srečujemo s skoraj vsakodnevnimi računalniškimi vdori v še tako svete in varovane institucije, po drugi strani pa opažamo, da morda tudi Oblaki včasih ne pripeljejo novega sončnega obdobja. Morda se nam bo še kolcalo za "dobrim starim" MS-DOS, ki je to poletje praznoval 30 let. Po vnovičnem razmisleku pa morda tudi ne.

    Objavljeno: 27.9.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2011
  • Napadi pa se kar množijo ...

    Zdi se, da pravkar doživljamo nov val internetnih vdorov, ki so veliko bolj obsežni in po drugi strani tudi drznejši kot v preteklosti. Hekerji (nekdo je rekel, da bi jim morali reči krekerji) so družbo Sony spravili domala na kolena, po tem ko so ji vdrli v strežnike različnih storitev v različnih državah. Ameriški banki Citigroup so odtujili podatke o več kot 360.000 kreditnih karticah. Medtem se je razvedelo, da so vdrli tudi v strežnike Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki ga je do nedavna vodil razvpiti Strauss-Khan. A je IMF o napadu molčal. V vseh teh primerih se je namreč razkrilo, da je bila stopnja varnosti daleč od tega, kar bi lahko pričakovali od družb, ki so tako velike in pomembne.

    Objavljeno: 27.8.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2011
  • Rešimo PC!

    Prvič, odkar so se pojavili pred skoraj tremi desetletji, so računalniki PC resno ogroženi od strani manjših, sodobnejših, preprostejših naprav, kot so tablice in pametni telefoni (najbrž je le še vprašanje časa, ko jim ne bomo več rekli telefoni). Morda je še prezgodaj govoriti o čemerkoli, kar je podobno koncu, toda upad prodaje v Evropi za skoraj 18 % v prvem četrtletju letošnjega leta daje kljub temu veliko misliti. Kaj se dogaja? Kje je zdaj vsa tista inovativnost, ki smo jo videli v preteklih letih? Se je mar v celoti preselila med telefone in tablice? Ali PC standard res nima več kaj ponuditi? PC preprosto ni več zanimiv?

    Objavljeno: 28.6.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2011
  • 3D razočaranje

    Po več kot letu dni od začetka prodaje prvih televizorjev s 3D tehniko zdaj postaja jasno, da so ti izdelki vse prej kot uspešnica. Zadnje raziskave kažejo, da se bo majhno zanimanje nadaljevalo vse do prihoda izdelkov, ki za 3D ne potrebujejo očal. Družba NPD Group je tako ugotovila, da 45 % vprašanih meni, da so 3D televizorji predragi, 42 % pa ne mara nositi posebnih očal. Preseneča zlasti podatek, da se je odstotek negativnih mnenj kupcev v zadnjih šestih mesecih občutno povečal (prej 37 % in 32 %). Videti je, da je na pomolu zopet še ena tehnologija, kot so bile nekoč video kasete Betamax. Po drugi strani pa je Nintendo prodal že več kot pol milijona prenosnih konzol 3DS, ki imajo 3D zaslon, ki ne potrebuje očal. Najbrž je jasno, kaj si želijo kupci.

    Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2011
  • Privatiziranje uporabnikov

    Če še niste opazili, se trg programske opreme pred našimi očmi hitro in drastično spreminja. Svoboda dostopa do programov in izbire prodajnih kanalov se počasi oži, če že ne odpravlja. V imenu tega, da je to dobro za končnega uporabnika. Namesto tega si vsi izdelovalci po vrsti prizadevajo vzpostaviti lastno nadzorovane spletne trgovine (App Store), kjer imajo oni in nihče drug zadnjo besedo. Znano je že, kaj počne Apple, zdaj se mu je pridružil tudi Google, ki je nedavno iz Android Marketa izbrisal več kot 50 programčkov, ker so bili domnevno pripravljeni za nečedno (beri: trojansko) dejanje. Toda nekateri razvijalci ne delijo tega mnenja. Kdor misli, da je to omejeno samo na nove naprave (tablice, pametne telefone), se prav tako moti. Ne bi se čudil, če bi nekega dne Apple, denimo, onemogočil nameščanje programov na MacOS mimo svoje spletne trgovine. V tem kontekstu pojem "odprte kode" dobiva povsem nov pomen.

    Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2011
  • Ne, iPhone ni dovolj za spoved

    Vajeni smo že, da Apple igra vlogo boga, ko se odloča o tem, kateri programček bo objavljen v App Storu in kateri ne. Nismo pa bili vajeni, da bi programčke za iPhone komentiral kar sam Vatikan. Ne, niso jih zmotile razprave o tem, ali naj Apple dovoli seksualno bolj ali manj eksplicitne vsebine, temveč mali programček Confession s ceno 1,99 dolarja, ki naj bi rabil kot pripomoček za pripravo na spoved. Pozna tako moderne izraze, kot so uporabniški profili, pa seznam grehov in seznam vprašanj za analizo vesti. Nekaj čisto nedolžnega v množici precej bolj odbitih programov, spletnih strani in tudi programčkov za telefone. Toda Vatikan se je prav v tem primeru odločil, da bo diskretno, a javno opozoril javnost, da telefon pač ne more nadomestiti izpovedi pri duhovniku.

    Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2011 | Teme: iPhone
  • Hvala za vse, gremo naprej

    Čeprav se na področju računalništva in zabavne elektronike vselej nekaj dogaja in razvija, se zdi, da smo v zadnjem letu prišli do meje, ko se stvari začenjajo res korenito spreminjati. Če smo to v zadnjih letih le slutili, pa se zdaj dogaja. Osebni računalnik je, ob pomoči katalizatorja, ki mu pravimo internet, začel izgubljati bitko proti naprednejšim napravam. S tem pa so začeli izgubljati tudi vsi tisti, ki so zgradili imperij na temeljih uspeha osebnih računalnikov. Prepričan sem, da bodo mnogi transformacijo preživeli, a nekateri tega ne bodo zmogli. Hkrati s tem pa se zastavlja vprašanje, kako bomo vse to doživeli in preživeli uporabniki. Kje je meja, ko smo še pripravljeni sprejeti novosti in zanje odšteti nov kupček denarja? Na videz bo lažje, ko bomo vsak dan za vse, kar prihaja, odšteli le nekaj drobiža, a na dolgi rok ne bomo zapravili nič manj. Prej nasprotno.

    Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2011
  • Prehod na nove platforme

    Leto 2010 si bomo najbrž zapomnili kot mejnik, ko so se uporabniki množično začeli odločati za drugačne računalniške platforme od tistih, ki so ustvarile revolucijo osebnega računalništva. Uspeh tabličnih računalnikov, pametnih telefonov in internetnih televizorjev je povzročil spremembo v dojemanju pojma osebnega računalništva onkraj dosedanjih okvirjev, ki jih označujemo z imeni PC, Windows, tudi Mac. Zaradi teh sprememb najbrž tudi dosedanje računalniške platforme ne bodo več takšne, kot so bile. Microsoft načrtuje korenite spremembe v okolju Windows 8, Apple pa prav takšne v svojem Mac OS. A z vsemi tegobami združljivosti za nazaj, ki se vleče že dolgo, predolgo vrsto let.

    Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2011 | Teme: iPad
  • Boj za mobilne uporabnike

    Tekma za uporabnike med izdelovalci operacijskih sistemov za mobilne naprave, kot so telefoni in tablični računalniki, še nikoli ni bila tako ostra kot v zadnjih mesecih. Apple in Google z novimi različicami izdelkov kar tekmujeta, kdo bo prej in bolje podprl posamezno funkcionalnost, ki smo je bili doslej vajeni le v osebnih računalnikih. Medtem pa tekma že terja prve žrtve. Nokia se je odločila, da bo spet prevzela nadzor nad operacijskim sistemom Symbian in dobesedno razpustila dosedanjo neprofitno organizacijo, v katero je v zadnjih letih vložila več kot 230 milijonov evrov.

    Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2010 | Teme: google
  • Previdno v nove čase

    Nič ni več tako, kot je bilo. Videti je, da sta gospodarska kriza in kulminacija (pretiranega) navdušenja na številnih področjih streznili tako ponudnike kot potrošnike izdelkov in storitev. Napovedi kažejo, da so marsikje pričakovanja zdaj precej manjša kot pred letom dni. Toda tam, kjer nastajajo nova pravila, so tudi izjeme, ki jih potrjujejo - tablični računalniki kar naprej dokazujejo, da ljudje brez novih "igrač" pravzaprav ne znamo živeti.

    Objavljeno: 30.11.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2010
  • Sprememba platform

    Morda v vsakdanjem življenju to (še) ni vidno, toda sodeč po dogajanju na trgu in zlasti med izdelovalci opreme, danes že vstopamo v obdobje menjave platform. Tablični računalniki in pametni telefoni naj bi dobili v naslednjih dveh letih bistveno večji pomen, tudi v poslovnem okolju, to pa naj bi se občutno poznalo tudi v tržnih deležih glede na osebne računalnike in prenosnike. Medtem pa nekdanji vodilni microsoftovci drug za drugim trdijo, da okolje Windows ni več osrednji center inovacij v računalništvu.

    Objavljeno: 26.10.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2010 | Teme: android, google
  • Bratovščina velikih bratov

    Zasebnost bo, kot kaže, v prihodnje ena tistih vrednot, ki jih bo najteže ohraniti. Zelo zanimivo, a v resnici zaskrbljujoče je bilo spremljati poletne težave družbe RIM (BlackBerry), kateri so država za državo (Savdska Arabija, Indonezija, Inija, Evropa pa tudi ni izjema) začele groziti, da bodo izklopile njihov servis mobilnih telefonov, če jim ne bodo omogočili nadzora. Znano je, da Blackberry uporablja enega najvarnejših protokolov s strežniki v Kanadi in Veliki Britaniji, ki jim menda ni mogoče "prisluškovati". Dvoličnost pojmovanja varnosti in zasebnosti torej ne pozna meja.

    Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2010
  • Tehnomanija: To je pravi marketing!

    Nekdo iz Appla izgubi prototip v bližnjem baru. Najditelji ga takoj prepoznajo in pokličejo krajevne medije in ga skušajo prodati kot ekskluzivno zgodbo. Priljubljeni portal Gizmodo se odloči za korak in si v zameno za ekskluzivno zgodbo nakoplje policijsko preiskavo in tožbo, najbrž začeto s strani Appla. V celotni zgodbi je seveda pridobil Apple.

    Objavljeno: 29.6.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2010
  • Tehnomanija: Apple proti vsem

    Uradni začetek prodaje tabličnega računalnika Apple iPad je zopet postavil nov mejnik, kaj je sploh mogoče. Medije je nova "igračka" iz Cupertina tako omrežila, da nekaj dni skoraj niso pisali ali drugače poročali o ničemer drugem. Vsesplošno navdušenje je zato nekoliko preglasilo glas kritikov, da Apple s tem ustvarja pravzaprav platformo, ki omejuje, ne pa spodbuja inovativnost. Mnogi namreč menijo, da je šel predaleč z nadzorom vsega, od razvojne platforme, prodajnega kanala za aplikacije in kmalu še oglaševanja. V ozadju so ostale tudi informacije, da ima iPad kar nekaj težav s priključevanjem na brezžične povezave. In mnogi menijo, da je navdušenje prav gotovo pretirano. Tudi iPad bo pojutrišnjem le še en elektronski odpadek več. Apple namreč že razvija naslednike, menda take z manjšimi zasloni in še manjšo debelino. Vrste pred trgovinami pa se bodo zopet vile ... Do kdaj?

    Objavljeno: 25.5.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2010 | Teme: iPad
  • Tehnomanija

    Google je marca zopet razdvojil javnost z izjavo, da bodo namizni računalniki PC že čez tri leta povsem nepomembna platforma. Vsaj kar zadeva spletno iskanje in s tem spletno oglaševanje, ki prinaša osrednji del prihodkov velikana iz Kalifornije. V dokaz kažejo s prstom na Japonsko, kjer statistike kažejo, da večino spletnih poizvedb uporabniki naredijo prek pametnih telefonov. Toda številni kritiki, zlasti analitiki, trdijo, da je to že znana retorika, ki jo uporablja Google, da bi opravičil svoje lastne cilje in storitve računalništva v oblaku. Pri tem mimogrede pozabljajo, da je upad prodaje namiznih računalnikov skoraj v celoti povezan z naraščanjem prodaje prenosnikov različnih vrst in mer, ki so pravi nasledniki namiznih računalnikov, ne pa pametni telefoni. Resnica je taka, da le redki shajajo zgolj z uporabo mobilnega telefona, vsaj ko gre za rabo aplikacij. Ne nazadnje pametni telefoni skoraj v ničemer ne morejo zadovoljiti osnovnih potreb za poslovanje v podjetjih, začenši s pisanjem besedil, pa vse do uporabe poslovnih informacijskih sistemov.

    Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2010
  • Tehnomanija

    Videti je, da se v današnjih dneh vse vrti okoli družabnih omrežij, natančneje, Facebooka. Prav tako se zdi, da prehajamo v neko drugo fazo razvoja tega spletnega fenomena, ko se družabna omrežja vse bolj povezujejo z drugo programsko opremo, ki jo uporabljamo vsak dan. Tudi z igrami. Electronics Arts, eden največjih izdelovalcev na področju iger, je tako dal vedeti, da lahko že v kratkem pričakujemo prve nove naslove, pri katerih bo uporaba storitev Facebooka tako rekoč obvezna. Pa EA pri tem ni osamljen, saj podobne načrte kujejo tudi drugod.

    Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2010
  • Tehnomanija

    Tehnomanija: zasvojenost z digitalnim

    Objavljeno: 23.2.2010 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2010 | Teme: mnenje, komentar, novice
  • TEHNOMANIJA

    O odličnih prodajnih rezultatih družbe Apple v ZDA smo že pisali, toda nove statistike kažejo še bolj neverjetne prodajne rezultate, kot bi pričakovali. V oktobru je tako Apple najbrž prvič v dolgih desetletjih kraljeval na seznamu najbolj prodanih izdelkov v maloprodaji. Novi namizni iMaci so na prvem in tretjem mestu, med prenosniki kraljuje MacBook Pro. Toda najbolj preseneča podatek, ki so ga objavili v analitski družbi NPD, da je Apple oktobra prodal skoraj polovico vseh osebnih računalnikov v maloprodaji (natančneje 47,71%). Tak uspeh je sicer nekoliko vezan na prednovoletno obdobje, pa vendar - lani, so v enakem obdobju dosegli 33,44 %. Ah, kakšna kriza neki. Američani kljub tanjšim denarnicam kupujejo skoraj najdražje izdelke, kar jih je moč kupiti.

    Objavljeno: 26.1.2010 | Monitor Januar 2009 | Teme: mnenje, novice, komentar
  • Tehnomanija

    Če bi sodili zgolj po prodaji računalniške opreme, bi lahko pritrdili, da so prvi znaki izhoda iz globalne krize že tu. Prodaja računalnikov se je v tretjem četrtletju povečala glede na enako obdobje pred letom dni, resda za samo borih 0,5 %, pa vendar.

    Objavljeno: 24.11.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2009 | Teme: komentar, mnenje, novice
  • TEHNOMANIJA

    Sodobna tehnologija ni vselej to, kar bi pričakovali. V Južni Afriki so nezadovoljni uporabniki naredili preprost test, kako čim hitreje spraviti 4 GB podatkov na približno 100 km oddaljeno lokacijo. Tekmeca sta bila precej nenavadna: povezava ADSL in golob pismonoša. Slednjemu so kot "pošto" pritrdili 4 GB velik ključ USB, za dostavo pa je rabil približno dve uri. V tem času se je prek (pre)počasne povezave ADSL pretočilo komaj 4 % podatkov. Komentarjev telekomunikacijskega operaterja seveda ni bilo.

    Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2009 | Teme: komentar, mnenje, novice
  • TEHNOMANIJA

    Brez panike! Brez panike! ... Zdaj pa panika! Microsoft je, kot kaže, prvič uradno navedel, da vidi Linux kot resno konkurenco za svoje namizne operacijske sisteme. V preteklosti so to vselej zanikali ali kvečjemu dopuščali konkurenčnost na področju strežniških sistemov, zdaj pa so v letnem poročilu za ameriško agencijo za vrednostne papirje brez zadržkov navedli družbe Canonical (Ubuntu) in Red Hat kot največjo grožnjo za okolje Windows, zlasti na področju lahkih netbookov. Doslej so kot konkurenta označevali predvsem Apple in njihov Mac OS X. Na seznamu se je znašel tudi Google s svojo platformo Android.

    Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2009 | Teme: komentar, mnenje, novice
  • Tehnomanija

    Časi se spreminjajo, s tem pa tudi navade in preference uporabnikov. Nedavna raziskava družbe Nielsen Online je tako pokazala, da so socialna družabna ????

    Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2009
  • Tehnomanija

    Operacijski sistemi so bili doslej skoraj brez izjeme mednarodni projekti, ki niso poznali meja. Toda v časih, ko internet posega v vse pore sodobne družbe, se utegne to spremeniti. Projekti nacionalnih operacijskih sistemov v resnici niso tako velika novost (spomnimo se samo slovenskega Pingota), preseneča pa povečano število iniciativ po vsem svetu, s katerimi želijo posamezne države postati bolj neodvisne od preostanka sveta. Ali, če želite, imeti večji nadzor nad kodo, ki jo uporabljajo, tudi v državnih ustanovah. Zadnji tak projekt (zasnovan seveda na Linuxu) nastaja v Rusiji, kjer so že tri regije začele z migracijo iz Microsoftovega okolja. Ruski projekt ima ambicijo in menda tudi podporo, da postane v državi vodilni. Toda govorimo o državi, ki je v preteklosti že pogosto razglašala "lokalno" tehnologijo, pa se ta ni nikoli znašla na trgu. Spomnimo se samo projektov mogočnih in zmogljivih klonov Intelovih čipov. Toda časi se spreminjajo.

    Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2009
  • Tehnomanija

    Apple je v zadnjih letih v računalniški industriji zgled za uspešno in taktično poslovanje. Toda ali so temelji družbe res tako trdni, kot se zdi? Kako si drugače razlagati to, da se vsi sprašujejo (skupaj z vlagatelji, kar se že pozna na borzi), kaj bo, če na čelu družbe ne bo Steva Jobsa. Prvi mož Jabolka je namreč javno spregovoril o svoji bolezni (v nasprotju z govoricami naj ne bi šlo za raka) in nekaj tednov zatem celo napovedal polletno bolniško odsotnost. V javnosti pa panika. Tu se je najbolje pokazalo, da velike družbe ne bi smele biti odvisne od posameznika, pa naj bo še tako talentiran. Ali gre le za panično ravnanje javnosti ali dejstvo, bo seveda pokazal čas. Zgodovina je že enkrat pokazala, da Jobs preprosto zna narediti razliko. Kaj pa preostalih 32.000 zaposlenih?

    Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2009
  • Tehnomanija

    Vsi že vrsto let pričakujemo, da bo Linux zavladal na področju osebnih računalnikov. Pri strežnikih z njim že nekaj časa ni več šale. Toda v nasprotju s pričakovanji je Linux nesporni kralj na povsem drugem koncu lestvice, pri najzmogljivejših računalnikih na svetu. Na zadnjem seznamu 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu je kar 469 takih, na katerih deluje Linux kot primarni operacijski sistem ali pa je nameščen v mešanem okolju. Prvi superračunalnik brez Linuxa najdemo šele na desetem mestu, kjer je, zanimivo, sistem na Microsoftovi platformi Windows HPC Server. Poglavitni razlog? Če izvzamemo Linux, tekmecem primanjkuje primernih razvojnih orodij za izkoristek zmožnosti teh rekorderjev.

    Objavljeno: 27.1.2009 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2009
  • Tehnomanija

    Programerji pri razvoju novih programov včasih zaradi lažjega testiranja počnejo prav hecne reči, pogosto pa pri tem pozabijo "pospraviti" za seboj. Nekaj takega se je očitno zgodilo tudi v Googlu pri razvoju platforme Android. Novi telefon T-Mobile G1 se preprosto vnovič zažene, če v kateremkoli programu, recimo odjemalcu elektronske pošte, vtipkamo besedo "reboot", To, kar je ena najbolj bizarnih napak v zadnjem času, je odkrilo nekaj uporabnikov povsem slučajno, med tipkanjem besedil. Google je med tem "napakico" že popravil. Kaj za vraga so mislili?

    Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2008
  • TEHNOMANIJA

    Tisti bolj izkušeni (da ne rečemo, starejši) ljubitelji zabavne elektronike pogosto malo za šalo, malo zares tarnajo, da izdelovalci že lep čas ne delajo tako zanesljivih izdelkov kot nekoč. Čeprav take trditve pogosto temeljijo predvsem na občutku, ne na trdnih dokazih, je dejstvo, da je kar nekaj razlogov, zakaj bi bilo smiselno podaljšati življenjsko dobo izdelkov. Ne nazadnje izdelek, ki je dlje čase v rabi, manj onesnažuje okolje. Japonski izdelovalec matičnih plošč Giagabyte je prisluhnil tem kritikam in predstavil novo družino izdelkov, imenovano Ultra Durable 3, ki imajo v svojih povezavah dvakrat več bakra kot običajne matične plošče. Več bakra pomeni manjšo upornost, boljši izkoristek energije, pa tudi daljšo življenjsko dobo. Skrbno so izbrali tudi druge komponente, kot so na primer kondenzatorji, in dosegli življenjski cikel vsaj 50.000 ur, precej več kot navajajo za današnje običajne izdelke. Ali smo omenili, da so te plošče tudi bolj primerne za "navijanje"?

    Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji