Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2015

Zaklenimo ga!

Pametni telefoni so velik del našega vsakdana. Brez njih si skorajda ne predstavljamo več življenja. Poleg klicanja in sporočanja nam ponudijo še pisano paleto najrazličnejših storitev. V njih hranimo osebne in pomembne stvari, zato si ne želimo, da bi se jih polastili nepovabljeni. Ker se s priljubljenostjo pametnih naprav povečuje tudi ta nevarnost, si oglejmo nekaj pripomočkov, ki telefon zaklenejo.

Mobilna varnost je pomembna. Ob izgubi ali kraji telefona se navadno zavemo, da zanjo v preteklosti nismo storili dovolj. Res lahko kupimo nov telefon, si iz oblaka prenesemo stike in izgubljene datoteke ter nastavitve, a pomembnih informacij in drugih osebnih stvari, shranjenih krajevno, nam ne povrne nihče. Da je položaj ob izgubi oziroma kraji še hujši, poskrbi neznanec, ki se je polastil naše preljube naprave. Pomembne dokumente in informacije, na primer dostop do mobilnega bančništva, lahko uporabi proti nam ali ga kako drugače izkoristi. Pripomočki za zaščito so privzeto na voljo že v operacijskem sistemu Android, med njimi najdemo orodja za varovanje podatkov, zaklepanje telefona in zaščito z gesli. Če nam priložena ponudba ni dovolj, si omislimo katerega od dodatnih programov, ki jih poiščemo na tržnici Google Play. Izbire je precej, nekateri od najdenih programov vgrajeno zaščito nadgradijo in izdatno pripomorejo k varnosti telefona in podatkov v njem. Miren spanec nam zagotovijo naslednji kandidati.

S pripomočkom SideLock Locker se bodo nekdanji uporabniki telefonov iPhone na napravi z Androidom počutili kot doma.

 S pripomočkom SideLock Locker se bodo nekdanji uporabniki telefonov iPhone na napravi z Androidom počutili kot doma.

Microsoftov pripomoček za zaklepanje zaslona razlikuje med lokacijami, na katerih je pametna naprava.

 Microsoftov pripomoček za zaklepanje zaslona razlikuje med lokacijami, na katerih je pametna naprava.

Največjo izbiro preoblek ima GO Locker, ki telefon med drugim zaklene z videzom operacijskega sistema Windows.

 Največjo izbiro preoblek ima GO Locker, ki telefon med drugim zaklene z videzom operacijskega sistema Windows.

Zaklepanje zaslona

Osnovno zaščito ponudijo pripomočki za zaklepanje zaslona. Najočitnejša rešitev za varnostno težavo, ki je vgrajena v operacijski sistem, poskrbi, da se telefon ne odklene brez ustrezne številčne kode, narisanega vzorca ali registriranega prstnega odtisa. Če vgrajena programska podpora ne zadosti našim zahtevam, si omislimo katerega od pripomočkov s tržnice Play. Nekdanji uporabniki Applovega telefona iPhone v svetu Androida na primer pogrešajo marsikaj, največkrat je med njihovimi željami odklepanje zaslona s potegom prsta z leve na desno. Pribežniki bodo zato veseli aplikacije SideLock Locker, ki na dno zaslona pripne domači gumb Unlock, preostalo zaslonsko površino pa uporabi za prikaz aktualnih obvestil. Opozorila so interaktivna, z dotikom jih izberemo, poteg prsta jih odstrani s seznama.

Zaklepanja androidnega zaslona se je začuda lotil tudi Microsoft. Njegov pripomoček je eleganten in preprost izdelek. Next Lock Screen se od tekmecev razlikuje po ločevanju aplikacij glede na trenutni kraj, kjer je pametni telefon. Zaklenjeni zaslon v službi, na primer,  postreže z drugačnimi bližnjicami na zaklenjenem zaslonu kot doma. Seveda funkcionalnost ni obvezna. Če jo izklopimo, je Next Lock Screen povsem spodoben začetni zaslon, na katerem se zbirajo obvestila, koledarski vnosi in druge pomembne informacije s telefona.

Med programi za zaklepanje zaslona naletimo na vrsto različnih pristopov. LockerMaster - DIY Lock Screen je posebnež med zaslonskimi ključavnicami na napravah z operacijskim sistemom Android. Zanimive in privlačne preobleke uporabniku ponudijo inovativne načine odklepanja telefona, obenem pa so videti fantastično, za kar poskrbi številčna skupnost, zbrana okoli programskega izdelka. Med izbiro na primer najdemo odklepanje z igranjem kitarskih akordov, zaslon, ki se prilagaja času dneva, ter najrazličnejše lebdeče pripomočke, ki zaklenjeni zaslon nahranijo s programskimi steroidi.

Največjo izbiro zaklenjenih zaslonov ponuja pošast z imenom GO Locker - theme and wallpaper. Preobleke zaklenjenega zaslona so dostopne tako brezplačno kot tudi ob pomoči  cekinov. Ponudba je široka in ponuja najrazličnejše načine odklepanja začetnega zaslona, hiter dostop do priljubljenih aplikacij in neposredne bližnjice, s katerimi brž izklopimo mobilni prenos podatkov ali vzpostavimo povezavo z bluetooth napravami.

Zaklepanje telefona je lahko tudi zabavno. To nam pokaže aplikacija Semper - Learn Effortlessly, nekdaj znana kot Unlock YourBrain. Statistika kaže, da povprečnež na dan odklene telefon osemdesetkrat. Če pustimo varnost ob strani, nam Semper predstavi odličen način, kako ta čas primerno izkoristiti. Preden program odklene telefon, moramo odgovoriti na matematično ali jezikoslovno vprašanje. Brez strahu, če odgovora ne vemo, nas Semper kljub temu ne pusti na hladnem. Ker poleg zaklepanja zaslona ponudi tudi istovrstno zaščito z učenjem za aplikacije, spada v povsem novo kategorijo aplikacij za zaklepanje telefona. Po angleško se jim reče App Lockers.

AppLock je nadvse učinkovita zaščita, ki nameščene aplikacije in podatke v telefonu obleče v neprebojna oblačila.

 AppLock je nadvse učinkovita zaščita, ki nameščene aplikacije in podatke v telefonu obleče v neprebojna oblačila.

Programe, zaklenjene z aplikacijo Smart AppLock, po želji odklenemo z risanjem poprej nastavljenega vzorca.

 Programe, zaklenjene z aplikacijo Smart AppLock, po želji odklenemo z risanjem poprej nastavljenega vzorca.

Aplikacija Apps Lock and Gallery Hider se med drugim osredotoči na zaklepanje datotek v galeriji.

 Aplikacija Apps Lock and Gallery Hider se med drugim osredotoči na zaklepanje datotek v galeriji.

Zaklepanje aplikacij in podatkov

Zaklepanje zaslona je priporočljivo početje, s katerim poskrbimo za zaščito naprave z operacijskim sistemom Android. Varnost po potrebi nadgradimo s pripomočki za zaklepanje aplikacij in podatkov v telefonu. AppLock je ena najboljših aplikacij za zaščito podatkov in programov v pametnem telefonu z operacijskim sistemom Android. Informacije in nameščene programske izdelke v mobilni napravi zaščiti s številčno kodo. Zaklepanje po želji aktiviramo glede na vnaprej nastavljeni časovni okvir ali kraj naprave. Trezor AppLock po potrebi sprejme tudi fotografije, video posnetke in sistemske nastavitve naprave. Telefon enostavno varuje pred prsti nepooblaščenih.

Načini odklepanja zaklenjenih elementov v telefonu so omejeni zgolj z domišljijo razvijalcev pripomočkov za zaklepanjem. Smart AppLock, nekdaj znan pod imenom Smart App Protector, je simpatičen program privlačnega videza, ki pametni telefon zaščiti pred nepridipravi z uporabo gesla, številčne kode, risanega vzorca ali gest. Med vidnejšimi priboljški so daljinsko upravljanje s sporočili SMS, skrivanje programa, zaščita pred nezaželeno odstranitvijo in prilagajanje videza. Kljub nesporni kakovosti in priročnosti naštetih pripomočkov je prava zvezda programa zmožnost z imenom Vsiljivec (da, aplikacija Smart AppLock je na voljo v slovenščini). Slednji spremlja uspela in neuspela odklepanja zaščitenih elementov. Ob napačnem vnosu zlikovca na našo željo fotografira, posname ali sproži alarm.

Perfect AppLock (App Protector) poleg standardnega nabora zmožnosti ponuja tudi nadvse priročno možnost skrivanja aplikacij. Tako imenovani program Stealth Mode s seznama nameščenih programskih izdelkov odstrani in prepreči morebitno nepooblaščeno odstranjevanje zaščitenega predmeta. Dodatno zaščito pred odstranjevanjem zagotovi s funkcijo Anti Force Removal, ki izbrano aplikacijo opremi z upraviteljskimi pravicami. Perfect AppLock lahko nepridiprava zmede tudi z lažnim preverjanjem prstnih odtisov ali z zavajajočim sporočilom, ki se na zahtevo prikažeta pred dejanskim preverjanjem pristnosti uporabnika telefona.

Apps Lock and Gallery Hider že z imenom izdaja svoje poslanstvo. Poleg aplikacij zaklepa tudi vsebino galerije. Aplikacijo je enostavno uporabljati in zagotovi dostojno zaščito tako nameščenim programom kot sporočilom SMS, stikom, glasbi, fotografijam, video posnetkom in drugim datotekam v telefonu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji