Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2014

Vsaka naprava potrebuje svoj »čip«

Družba Intel je v štirih desetletjih računalniški industriji dala zares veliko. Kljub spoštljivi starosti pa se tehnološki velikan ne ustavlja, zdi se celo brezkompromisno odločen, da želi narekovati prihodnje korake te industrije. Argumentov za to mu seveda ne manjka, številne med njimi je predstavil na letošnji konferenci Intel Developer Forum 2014.

V nekaj stavkih bi lahko letošnji Intelov forum za razvijalce povezali z bojem na več frontah. Čeprav je imel Intel pred desetletji že svojo »uro«, ki jo je nato izvršni direktor nosil še vrsto let kot opomin na preteklo napako (ta izdelek je podjetje stal okoli 15 milijonov dolarjev), pa je bila prav kategorija nošenčkov, torej pametnih naprav, ki jih ljudje nosimo na sebi, ena ključnih novosti. Morebiti k razvoju podjetja ne bo prispevala pomembnega deleža, a Intel pač želi pokazati, da sledi trendom in jih na marsikaterem področju tudi narekuje. Brian Krzanich, aktualni izvršni direktor podjetja (da, ima hrvaške korenine), je več kot deset tisoč udeležencev nagovoril kar v obliki avatarja na projiciranem zaslonu mobilnega telefona. S tem je želel ponazoriti, da so mobilne naprave eno ključnih področij razvoja za mobilnega giganta. Kako tudi ne bi bile, saj ponuja vrsto gradnikov za tablice, prenosnike, hibride in seveda pametne telefone. Govor je seveda o procesorjih, brezžičnih vmesnikih in po novem tudi čipih za komunikacijo v mobilnih omrežjih (LTE). Številne novosti se dotikajo tudi interneta stvari in podatkovnih centrov, a pojdimo lepo po vrsti.

Seveda se je Krzanich v svojem nagovoru najprej posvetil najbolj svetlečim stvarem, kot bi želel speljati pozornost z Applove predstavitve telefona iPhone 6, ki je, bržkone ne prav naključno, potekala ob istem času le nekaj sto kilometrov južno od San Francisca. Kakorkoli, Intel je imel, denimo, prste vmes pri snovanju številnih nošenčkov, ki bodo razvajali uporabnike v naslednjih mesecih in letih. Najbolje prodajane bodo po vsej verjetnosti slušalke SMS Audio Biosport, pri katerih je inženirjem uspelo doseči več mejnikov – ne le, da slušalke merijo uporabnikov srčni utrip med poslušanjem glasbe, celo polniti se znajo kar prek pametnega telefona. Modno zavedni uporabniki in predvsem uporabnice bodo podobne izkušnje (razen predvajanja glasbe) deležni od MICE, pametne zapestnice, ki je delo inženirjev podjetja Intel in Open Ceremony – prvim je uspelo na majhen prostor spraviti obilo tehnologije, drugi pa so jo naredili nadvse privlačno – celo tako zelo, da se je zapestnica s fotomodeli lahko predstavila na newyorškem tednu mode. Da se Intel vendarle ni odrekel noriji okoli pametnih ur, je dokazovalo partnerstvo s podjetjem Fossil, prve izdelke pa še čakamo.

Intelu je s procesorji Core M uspelo več kot dvakrat zmanjšati elektroniko za vgradnjo v mobilne naprave.

Intelu je s procesorji Core M uspelo več kot dvakrat zmanjšati elektroniko za vgradnjo v mobilne naprave.

Hitrejši in varčnejši računalniki, prenosniki, tablice ...

Po pričakovanjih je procesorski gigant razkril tudi to, da je peta generacija procesorjev Core že na risalnih deskah (in v preizkusnih laboratorijih), čipi z arhitekturo SkyLake pa bodo na voljo čez leto dni. Ključni poudarki – nekoliko večje zmogljivosti, znatno manjša poraba in pri mobilnih napravah tudi opazno daljša avtonomija. Novi procesorji bodo izdelani v 14 nm izdelavnem postopku (čeprav že načrtujejo tudi 10 nm), na voljo pa bodo v številnih družinah in modelih. Z vidika mobilnosti se Intelu zdi najpomembnejša kategorija hibridnih naprav oziroma t. i. naprav 2-v-1. Slednjim so že letos namenili na sejmu IFA predstavljeno družino procesorjev Core M, ki je impresivna z več zornih kotov. Nizka poraba, termalna ovojnica je vsega 4,5 W (pri čemer jo izdelovalci lahko nastavijo tudi na 3 ali 6 W), omogoča povsem pasivno hlajenje naprav, ki pa zaradi tega niso prav nič podhranjene. Nasprotno, procesorje Atom (in vse njihove konkurente) dobesedno osramotijo. Nič čudnega, da je prav Core M Intelov energijsko najučinkovitejši procesor ta hip (merjeno v zmogljivostih na porabljen vat energije). Tablice bodo po njegovi zaslugi resnično dobile novo dimenzijo, če le izdelovalci ne bodo pretiravali s cenami.

Brezžično povezovanje in polnjenje

Intel se je namenil resno mešati štrene tudi v segmentu pametnih telefonov. Izdelal je namreč sprejemnik in oddajnik mobilnega signala LTE (Intel Xmm7260), ki omogoča hitrosti prenosov do 300 Mbps po mobilnih omrežjih. Prva stranka je pametni mobilnik Samsung Galaxy Alpha, sledili pa mu bodo številni premijski mobilniki in tablice.

Ena najpogumnejših potez procesorskega giganta, za katero tudi sami stiskamo pesti, da bi se čim hitreje uresničila, je prav tako povezana z brezžičnostjo. Intel želi namreč do konca prihodnjega leta pripraviti referenčno platformo in standarde za brezžično polnjenje naprav. To bi mu lahko celo uspelo, saj je v svojem taboru že zbral številna znana imena iz sveta računalništva in mobilne telefonije. Rešitev se trenutno imenuje Rezence, demonstracije pa so potekale na namiznem pultu z omenjeno tehnologijo, ki zna polniti telefone, tablice, prenosnike, miške, tipkovnice, slušalke ...

Ustvarjalnost razvijalcev naj bi v prihodnje spodbujali dve preprosti razvijalski platformi – Galileo in Edison. Na IDF 2014 smo ju že videli v vlogi krmiljenja helikopterja, robota, invalidskega vozička in celo pametne obleke.

Ustvarjalnost razvijalcev naj bi v prihodnje spodbujali dve preprosti razvijalski platformi – Galileo in Edison. Na IDF 2014 smo ju že videli v vlogi krmiljenja helikopterja, robota, invalidskega vozička in celo pametne obleke.

Oblak kot stičišče vsega

Praktično vse omenjene rešitve imajo danes skupni imenovalec, reče se mu računalniški oblak, ki napravam in na njih nameščenih aplikacijam streže s podatki in vsebinami. O Intelovih rešitvah za podatkovna središča, velikih količinah podatkov in internetu stvari pa si boste lahko več prebrali v oktobrski številki revije MonitorPro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji