Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2016

Vrhunski Android!

Nov vrhunski Googlov telefon je tu! Nexus 6P je izdelal Huawei in je naslednik lanskoletnega modela 6, ki ga je podpisala Motorola. Kot kaže, je prevladala ocena, da je bil slednji s šestimi palci prevelik, saj meri model 6P običajnejših 5,7 palca. Razlika ni velika, a se pozna.

Preden se lotimo strojne opreme, se je treba pomuditi pri operacijskem sistemu Android. Ta je narejen tako, da ga lahko izdelovalci telefonov oblečejo po svoje. Beseda preobleka, kot radi poimenujemo dodatno plast programja, ki ga izdelovalci lepijo na Android, je nekoliko zavajajoča. Te preobleke večinoma ne predrugačijo le videza, temveč konkretno spremenijo uporabniško izkušnjo. Tak je tudi njihov namen, saj izdelovalci računajo, da se bodo ljudje navadili na njihovo preobleko in ob menjavi telefona to upoštevali. Čemu bi se bilo treba učiti česa novega, ko pa izdelovalec tvojega prejšnjega telefona že ponuja boljšo in hitrejšo različico tistega, kar že poznaš. Zato marsikdo prisega na Samsung le zato, ker je že več let vajen njihove preobleke TouchWiz. Enako bi lahko rekli lastniki telefonov LG, Sony ali HTC.

Potem pa so tu še Nexusi, torej tiste naprave, pri katerih ima glavno besedo Google. Saj veste, tisto podjetje, ki dejansko ustvarja Android. Na vseh napravah Nexus teče goli Android, ki mu s tem poimenovanjem prav tako delamo krivico. Preobleke izdelovalcev so namreč imele več smisla pri zgodnjih različicah Androida, ko mu je marsikatera funkcionalnost manjkala. Zdaj, ko je na voljo že Android 6.0, pa je takih pomanjkljivosti manj. Pravzaprav jih ni več in so dodatki, ki jih dodajajo izdelovalci, prej v napoto kot kaj drugega. To še nikoli ni bilo tako očitno, kot je ob uporabi Nexusa 6P. Hitrost, s katero telefon premetava Android, je neverjetna in jo je mogoče doseči le s tesno navezo strojne in programske opreme (po čemer je sicer znan – Apple). Ko k temu dodamo še čist, pregleden in lep uporabniški vmesnik, se je težko sprijazniti s programerskimi zamislimi preostalih izdelovalcev.

V ogledalu

Medtem ko za estetiko programske opreme skrbi Google, se Nexus 6P izkaže tudi s strojnim oblikovanjem, za katerega je »kriv« kitajski Huawei. Tam so se naučili izdelovati odlična aluminijasta ohišja, ki smo jih videli že pri njihovih modelih P8 in Mate S. Zgodba se pri Nexus 6P ponovi in v roki imamo lep in odlično narejen telefon. Na zadnji strani je na vrhu rahla črna izboklina za kamero in bliskavico, ki je na fotografijah pred prihodom tega telefona delovala dosti bolj neugledno in okorno. V stvarnosti pa na izboklino hitro pozabimo, saj iz ohišja štrli le malenkost. Dejstvo, da je raztegnjena na celotno širino telefona, je dobrodošla, saj to pomeni, da je telefon na mizi stabilen. Vsi tisti telefoni, ki imajo izboklino le pri leči fotoaparata, se na mizi namreč nadležno »prevračajo«. Zaslon tipa AMOLED z ločljivostjo 2560 × 1440 pik po kakovosti zaostaja le za Samsungovimi (ukrivljenimi) zasloni, a mu je mogoče očitati nerodno vpetost v ohišje. Telefoni so nas razvadili z občutkom, da se dotikamo elementov na zaslonu, saj so zasloni nalepljeni neposredno na steklo, pri Nexusu 6P pa je zaslon postavljen nekoliko globlje. To je sicer opazno le, ko ga neposredno primerjamo s kakšnim konkurentom, a slab občutek ostaja. Pohvaliti velja še dva zvočnika nad zaslonom in pod njim, ki poskrbita za močan zvok.

Moč

Da je 6P hiter, smo že ugotovili. Zasluge za to ima nedvomno tudi neobremenjen Android, a ko pogledamo v drobovje, je hitrost še lažje razumeti. Snapdragon 810 ima štiri varčna jedra Cortex-A53 s frekvenco 1,55 GHz in štiri »prava« jedra Cortex-A57 frekvence 2 GHz. Pomnilnika je 3 gigabajte, shramba pa se začne pri 32 gigabajtih. Vse skupaj zagotavlja izjemno uporabniško izkušnjo, ki se najlepše pokaže v dveh primerih. Prvi je bralnik prstnih odtisov, ki je (po Googlovo) na sredini zadnje stranice telefona. Hitrost, s katero bralnik prstnih odtisov odklene telefon, bi bilo težko popraviti. Ko telefon vzamemo iz žepa in prst postavimo na bralnik, se telefon tako hitro odklene, da zaklenjenega zaslona sploh ne vidimo! Resnično se vse odvije tako hitro, da informacije na zaklenjenem zaslonu (obvestila, ura) izgubijo smisel.

Naslednji zgled hitrosti je dvojni pritisk na gumb za vklop in izklop, ki zažene aplikacijo za slikanje. Ta se na zaslonu pokaže v manj kot pol sekunde, pa še to napišemo le zato, ker je tako kratek interval težko natančno izmeriti. Samo za zgled – fotoaparat na sicer tudi vrhunskem telefonu Samsung Galaxy S6 Edge+ se prikaže šele po treh sekundah.

Fotoaparat

Da, daleč najslabša sestavina vseh telefonov Nexus je bil fotoaparat, ki je vedno vzbudil največji pomislek proti nakupu teh naprav. Nexus 4 in 5 sta imela povprečen fotoaparat, šestica je sicer položaj izboljšala, a zaostajala za konkurenco. Letošnji (LGjev) 5X je bil prvi korak v pravo smer, saj se dostojno meri s konkurenco. Nexus 6P pa gre še za korak dlje, saj je fotoaparatu težko kaj resnega očitati. Kako hitro se požene, smo že omenili, a je treba pohvaliti tudi hitrost ostrenja in zajemanja. Seveda je težava tudi z zajemanjem slik v temnejših razmerah, a to pesti prav vse telefone. Nexus 6P za konkurenco ne zaostaja in bo v povprečju zajel enako število lepih slik kot katerikoli drug težkokategornik. Androidna stran je letos s fotoaparati konkretno napredovala in lepo je videti, da sta v koraku s časom tudi Nexusa.

Močna naveza

Trenutno so na trgu le štirje telefoni, pri katerih je nad strojno in programsko opremo bdelo eno podjetje. Kot je bilo že tolikokrat rečeno, je to osrednja prednost Appla in njihovega iPhona. iPhone 6s in 6s plus sta tako dve od teh štirih naprav. Preostali nosita ime Nexus. Nexus 6P in 5X poganja Android 6.0. V prihodnosti bosta, tako kot vsi Nexusi do zdaj, 6P in 5X posodobitev operacijskega sistema deležna takoj, ko bodo na voljo.

Tega ne moremo reči za Samsung, HTC, Sony in LG. Ta naveza je mogoča le takrat, ko nad vsem bdi eno podjetje. 6P je resda naredil Huawei, a so mu čez ramo gledali ljudje, ki delajo Android. To je bil v preteklosti glavni adut Nexusov. Pri vsem drugem so vedno malo zaostajali. Nexus 6P ne zaostaja. Mirno lahko napišemo, da je to najboljši telefon z Androidom do zdaj. Žal pa tudi ta Nexus ni več tako poceni, kot je bil zdaj že pokojni model 5.

Huawei Nexus 6P

Prodaja: Ni še naprodaj.

Cena ob objavi: 630 EUR.

Za    Neobremenjeni Android in izdelava. Hitrost!

Proti    Polni se prek kabla USB-C. To pomeni, da bo množica starejših napajalnih kablov v hiši naenkrat postala neuporabna.

5495228

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji