Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2016

Tipkovnica, zaslon, akcija!

Danes se po spletu pretakajo velikanske količine videa. Največje zvezde med mladimi niso filmski igralci, temveč voditelji najbolj priljubljenih YouTube kanalov. Zelo priljubljeni so tudi kanali, kjer ljudje preprosto snemajo in objavljajo računalniške igre.

Na tem področju so že nekaj časa zelo priljubljeni videi računalniških iger. Pokrite so praktično vse igre, ki si jih lahko zamislimo, od akcijskih strelskih iger, kot sta Counter-Stirke in Call of Duty, do strategij (tu je med najbolj priljubljenimi StarCraft 2), športnih iger (FIFA) in celo iger, kot sta Minecraft in Hearthstone (računalniška igra s kartami, nekoliko preprostejši digitalni klon Magic: The Gathering). Veliko tega je sicer na YouTubu, a na tem področju prevladuje spletišče Twitch.tv.

Za lažjo predstavo o velikosti – ob pisanju tega članka je najbolj priljubljen »igričarski« video v živo gledalo okoli 65 tisoč gledalcev. Video je prikazoval boj v igri DOTA2, kjer je bil ruski igralec v tesnem boju z nasprotnikom na nekem uradnem tekmovanju. Nadvse priljubljene so igralke, lepše ženske – večina obiskovalcev (okoli 95 %) je moških, od tega je okoli 60 % starih od 18 do 24 let, tretjina je mlajših, tretjina starejših.

Seveda se v ozadju obrača kar nekaj denarja. Ženske uporabnice svoje sledilce mnogokrat prosijo za donacijo, posamezne donacije lahko dosežejo tudi več sto dolarjev. Možno je tudi računati sledilcem – marsikatera uporabnica ima ob videih povezavo »Subscribe«, kjer je zraven napisana cena pet dolarjev. S tem dobijo sledilci opozorilo vsakič, ko se prične novo oddajanje v živo.

Najbolj priljubljeni uporabniki lahko zaslužijo več kot 5000 dolarjev na mesec samo od naročnin, z dodatnimi viri (povezav do Amazona, donacij, podporo prek spletne strani Patreon.com itd.) pa lahko ta zaslužek tudi podvojijo. Za to, da nekdo s takim početjem začne služiti denar, je seveda treba kar veliko dela in vloženega časa, kljub temu je uporabnikov, ki oddajajo svoje igranje, vedno več.

Temu primerno so se kmalu začeli prilagajati tudi izdelovalci strojne opreme in svojim napravam ponujali vse več snemalnih in družabnih funkcij. Sonyjev Playstation 4 in Microsoftov Xbox One imata  že vgrajeno možnost snemanja iger, to vključuje tudi novi Windows 10 (seveda je pogoj dovolj zmogljiva grafična kartica). Za računalnike je na voljo tudi veliko različnih programskih rešitev, med bolj priljubljenimi so OBS (Open Broadcast Software), XSplit in Gameshow. Prva sta na voljo brezplačno, zadnji ponuja razmeroma ugodno najemnino.

Gledalci na spletišču Twitch so pretežno mlajši moški – atributi, ki vplivajo na priljubljenost kanalov, tako pogosto ne presenečajo.

Gledalci na spletišču Twitch so pretežno mlajši moški – atributi, ki vplivajo na priljubljenost kanalov, tako pogosto ne presenečajo.

Strojni dodatki

Glavna težava vseh programskih rešitev je seveda v tem, da še dodatno obremenjujejo strojno opremo računalnika. To je med igranjem iger, sploh grafično zahtevnih, nezaželeno. Tako je na voljo tudi vse več strojnih rešitev – preizkusili smo dve napravi, obe podjetja AverMedia – Game Capture HD 2 in EzRecorder 130.

Prvi je nekoliko zmogljivejši, namenjen je predvsem igričarjem, drugega pa predstavljajo kot enostavno rešitev za snemanje tako iger kot tudi televizijskih kanalov. Obe napravi delujeta prek vmesnika HDMI – na eni strani ju povežemo z izvorom (računalnikom, igralno konzolo, predvajalnik televizijskega ponudnika), na drugi pa z zaslonom (televizorjem ali računalniškim zaslonom). Dražji model podpira tudi kompozitni vhod, uporaben za snemanje iz Playstationa 3 (ta namreč uporablja šifrirani HDMI, kjer snemanje ne deluje). Dražji model, torej Game Capture HD 2, ima tudi vhod za mikrofon ter izhod za slušalke, tako omogoča, da ob posnetem videu dodamo še komentar.

Obe napravi imata vmesnik USB, kjer lahko priključimo zunanji disk ali ključek USB, kamor se shranjujejo posnetki. Pri tem je zanimiva možnost dražjega modela, da vanj vgradimo 2,5-palčni disk, na katerega se shranjujejo posnetki. Dražji model ima tudi omrežni vmesnik, s katerim lahko video prenesemo neposredno na YouTube (ne pa tudi na Twitch).     

Game Capture HD 2 lahko upravljamo tudi z namensko aplikacijo za mobilne naprave.

Game Capture HD 2 lahko upravljamo tudi z namensko aplikacijo za mobilne naprave.

Obema napravama sta priložena majhna daljinca, s katerima sprožimo in nadziramo snemanje. Zelo koristna možnost dražjega modela je nadzor prek pametnega telefona z namensko (brezplačno) aplikacijo za iOS in Android. Posnetke si lahko ogledamo neposredno iz naprave, torej naprave ni treba odklopiti in posnetkov prenesti v računalnik. Omogočata tudi nekaj zelo osnovnega urejanja, predvsem rezanja posnetkov.

Obe napravi se dobro obneseta, bolj smo bili navdušeni nad dražjo. Največja pomanjkljivost (poleg sorazmerno visoke cene) je to, da s temi napravami ne moremo videa obenem pretakati v splet (torej »streaming«). Video se snema pri ločljivosti FullHD (1920 × 1080 pri 30 slikah na sekundo), v rabi je kodek H264. Zmogljivejše (in hkrati dražje) naprave sicer zmorejo posneti tudi video pri šestdesetih slikah na sekundo. Napravi lahko prepustita video 1080p60, pri vključenem snemanju je predvajani video (torej ta, ki ga gledamo na zaslonu) »le« 1080i. Kakovost posnetega videa je sicer odlična – priporočamo tudi ogled videa, ki smo ga posneli za naš MonitorTV.

AverMedia

Game Capture HD 2

Snemalnik HDMI.

Prodaja: www.ec.si.

Cena: 183 EUR.

Za    Preprosta raba, možnost vgradnje diska, nadzor prek pametnega telefona.

Proti    Cena, ni možnosti pretočnega videa v živo.

AverMedia

EzRecord 130

Snemalnik HDMI.

Prodaja: www.ec.si.

Cena: 149 EUR.

Za    Preprosta raba.

Proti    Cena, ni možnosti pretočnega videa v živo.

Video predstavitev

Video posnetek igre, kot ga zmoreta zajeti izdelka Avermedia, si lahko ogledate tudi na Youtubu: www.monitor.si/avermedia.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji