Objavljeno: 3.1.2008 14:04 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2007

Tehnomanija: december 2007

Tehnomanija: december 2007

Odločitev družbe Apple, da svoje telefone iPhone "zaklene" samo na enega ponudnika telekomunikacijskih storitev v državi, kot kaže, ni preveč priljubljena. Po navedbah samega izvršnega direktorja družbe Apple so uporabniki tako ali drugače "odklenili" kar četrtino vseh doslej prodanih telefonov in to je presenetilo domala vse. Ponekod so že začeli pritiskati, naj Apple spremeni svojo politiko, tako glede zaklepanja kot tudi onemogočanja telefonov, ki jih uporabniki sami odklenejo. Kako pomembno vlogo ima iPhone na trgih, kjer je že naprodaj, pa najbolj nazorno kaže ocena, da bo telefon z vmesnikom Wi-Fi marsikje poglavitni katalizator za vzpostavitev brezžičnih omrežij na ravni celotnega mesta. Brezžična tehnologija je na voljo že vrsto let, toda šele iPhone dosega kritično maso, ki utegne upravičiti take naložbe.

*

V povezavi s telefoni iPhone se je v podjetju Apple zgodila malce nenavadna afera. Ker je Apple telefone po le nekaj mesecih prodaje močno pocenil, so se prvotni kupci seveda pritožili. Apple jim je ponudil kupone v vrednosti 100 dolarjev. Manj znano je, da je Apple na začetku prodaje vsem zaposlenim v svojem podjetju podaril telefon iPhone. Vračilo stotih dolarjev je, glej, no glej, "unovčilo" tudi približno 800 zaposlenih v družbi Apple. To je zvrhalo jezo, tako da so si morali vsi začeti iskati drugo službo.

*

Vse analize kažejo, da mora Microsoft poglavitnega tekmeca novega operacijskega sistema Windows Vista iskati v svoji hiši - to je Windows XP. Raziskava v več kot 600 podjetjih z več kot 1000 zaposlenimi je pokazala, da se je delež okolja Windows XP v enem letu zvečal s 67 % na 84 % vseh računalnikov - kljub temu da je medtem Microsoft izdelal nov OS. Napovedi Microsofta so sicer glede Viste optimistične - 32 % vprašanih naj bi začelo uporabljati Visto do konca 2008, še dodatnih 17 % do konca 2009 ali 2010. Toda po drugi strani več kot polovica vprašanih z Visto nima nobenih načrtov. Videti je, da bo večina skoraj raje počakala na naslednjo različico. Torej, ali so nova Okna uspešnica ali ne? Zanimivo, da se z nečim podobnim ubadajo tudi ponudniki Linuxa. Raziskava je namreč pokazala, da so njihov poglavitni tekmec njihove brezplačne različice (denimo Fedora za Red Hat).

*

Kitajci so vse močnejši, ne samo v smislu gospodarske moči in števila prebivalcev, temveč tudi sposobnosti lobiranja v mednarodnih organizacijah. Nedavno so tako objavili, da je organizacija DVD Forum, ki združuje izdelovalce opreme in ponudnike vsebin, podprla in potrdila njihov lastni standard za nosilce z visoko ločljivostjo, imenovan CH-DVD (China High Definition DVD). V bistvu gre za zapis HD-DVD, ki pa uporablja lastne algoritme za zaščito vsebin (DRM). Menda naj bi bil v obe smeri združljiv s HD-DVD. Zakaj so torej sploh šli razvijat nov standard? Prihranili bodo menda najmanj 20 dolarjev za predvajalnik. Prav zanimivo bi bilo videti, če bi uspelo kakemu drugemu ponudniku ali državi, ki ne bi izhajala iz Kitajske.

*

Kdor vsaj nekaj časa spremlja razvoj računalniške tehnologije, dobro ve, da napredku v miniaturizaciji, večanju zmogljivosti ni mogoče postaviti meja. V tej luči napovedi, da bodo raziskovalci kmalu naleteli na "zid", prek katerega ne bo mogoče splezati, zvenijo približno tako kot napoved, da bo kmalu konec sveta. Raziskovalcem z univerze v Arizoni je tako uspelo razviti postopek, s katerim lahko podatke hranimo v mikroskopsko majhnih nanožicah, ki jih lahko za povrh postavimo v sloje na istem kosu silicijeve rezine. Prva ocena? Tisočkratna povečava zmogljivosti hrambe podatkov ne enakem prostoru kot s sodobno tehnologijo. Navdušeni raziskovalci napovedujejo, da bi nova tehnologija utegnila povsem izpodriniti običajne diske že prej kot v desetih letih.

*

Kljub temu da računalnik lahko danes kupimo že domala v vsaki trgovini za vogalom in da med izdelovalci poteka oster boj za kupce, se nekateri srečujejo z zanimivim pojavom - dražji modeli se prodajajo bolje od cenejših. Primer so prenosniki japonskega podjetja Sony, kjer precej hitreje prodajo modele, ki jih lahko vsakdo prilagodi svojemu okusu (na primer barvo ohišja, komponente), kot pa vstopne modele v ponudbi. Resda v absolutnih številkah še vedno prodajo največ cenejših izdelkov, toda za pridobitev kupcev je v tem primeru več časa, pogosto pa so potrebne tudi akcije z nižjimi cenami. Izdelovalci navajajo, da je vse bolj čutiti povpraševanje po posebnih, skoraj unikatnih izdelkih, za katere lahko iztržijo bistveno več.

*

Razprave o tem, ali izmenjava glasbe prek interneta koristi ali škoduje glasbeni industriji, kar nočejo potihniti. Kanadska vlada je tako, denimo, opravila raziskavo, po kateri se je pokazalo, da uporabniki, ki si aktivno izmenjujejo glasbo prek interneta, v povprečju zakonito kupijo več glasbe kot tisti, ki tega ne počnejo. Tudi nekatere druge študije kažejo na to, da je v številnih (ne pa vseh) primerih glasba prek interneta pravzaprav spodbuda za nakup originalov.

*

Najbolj nazoren primer, lahko bi rekli tudi poizkus, pa je opravila skupina Radiohead, ki je novi album Rainbows ponudila na svoji spletni strani brez vnaprejšnjega plačila. Natančneje, poslušalci naj bi po svoji presoji plačali, kolikor mislijo, da je album vreden. 62 % prenašalcev ni plačalo ničesar, toda 38 % je takih, ki so v povprečju plačali 6 dolarjev. Če pri tem upoštevamo, da je do začetka novembra album preneslo k sebi 1,2 milijona ljudi, izkupiček sploh ni slab. Najbolj zanimivo pa je, da je to prihodek brez stroškov založbe. Kdo naj se torej zamisli?

*

Omrežja za izmenjavo datotek so na črnih seznamih domala vseh založnikov, toda ponekod imajo nepričakovane zaveznike. Ameriški ponudnik internetnih storitev Comcast je tako v začetku jeseni poizkušal omejiti prenos datotek prek omrežja BitTorrent. To je sprožilo val protestov. Nekaj ogorčenih uporabnikov je že napovedalo tožbe proti Comcastu, zanimivo pa je, da se je za svobodo delovanja omrežja zavzel tudi ameriški kongresnik Rick Boucher, ki sodi med najbolj spoštovane v kongresu. Če k temu dodamo, da bodo, kot kaže, v Kanadi nehali preganjati izmenjevalce, ki gradivo uporabljajo za osebno rabo, in se namesto tega osredotočili na prave "vire" oziroma operaterje strežnikov, je dokaj jasno, da se začenja spreminjati dojemanje omrežij P2P.

Vse analize kažejo, da mora Microsoft poglavitnega tekmeca novega operacijskega sistema Windows Vista iskati znotraj svoje hiše - to je Windows XP.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji