Objavljeno: 31.1.2017 | Avtor: Marko Kovač | Monitor Februar 2017

Stoj ali svetim (in snemam)!

Netatmo je eden od veteranov pametnih naprav, saj je pred leti zaslovel s svojim pametnim termostatom, kasneje pa je nabor v internet povezljivih naprav še razširil s pametno vremensko postajo, nadzornikom kakovosti zraka in varnostno kamero. Slednjo smo preizkusili tudi sami.

Kamera Netatmo Presence je zapakirana v minimalistično kovinsko ohišje moderne antracitne barve. Kamera ima obliko kvadra, s prav tako minimalističnim nosilcem, ki ga privijemo na steno (montažni material v barvi ohišja je priložen). Oblika je takšna, da ne bo kazila podobe še tako načičkane hiše, se pa malenkost bolj poda modernistični arhitekturi. V ohišju je kamera polne visoke ločljivosti in žaromet z diodami LED, ki zmorejo kar do 1000 lumnov oziroma starih 120 W vidne svetlobe. Za nočni vid pa je dodano še prgišče infrardečih diod. Objektiv kamere zajema sliko v širokem 100° kotu, a kakšna stopinja več tudi ne bi bila odveč. Zaradi vgrajene močne osvetlitve lahko kamera deluje kot čisto običajna luč s tipalom, kar prispeva k njeni opaznosti. To je ena izmed pomembnih lastnosti varnostne kamere za odganjanje morebitnih nepridipravov.

Kamera nima zunanjih gumbov, s preostalim svetom pa jo povezuje le napajalni kabel. Ta zahteva 230 V izmenične napetosti, saj je kamera mišljena kot nadomestek za zunanjo luč. To je precej praktično. Ohišje kamere ni neprodušno zaprto, temveč ima občutljive dele odporne proti prahu in vodi po standardu HZO, kar približno ustreza IP65, torej kamere ne bi smel ogroziti niti najmočnejši dež. Prav tako je odporna proti običajnim visokim in nizkim temperaturam.

Usposobitev

Usposobitev kamere je razmeroma preprosta, z namensko aplikacijo v pametnem telefonu (na voljo za Android in iOS). Prvi kontakt je prek povezave Bluetooth, vsi kasnejši posegi pa potekajo prek 2,4 GHz WiFi-ja. Če to ni uspešno, lahko kameri pomolimo pred nos kodo QR z vpisanimi kontaktnimi podatki, a je ta postopek zamudnejši.

Prikaz dogajanja s časovnico.

Kamera posnetke shranjuje na notranjo mikro kartico 16 GB SD, kar omogoča delovanje tudi brez naročnine, čeprav kamera ponuja tudi shranjevanje v strežnik FTP ali v oblak, konkretno v DropBox. Neposredno dogajanje ali posnetke gledamo prek aplikacije ali spletne strani, posnetki pa so pri prenosu ustrezno kodirani, tako da je varnost zagotovljena.

Kamera aktivno spremlja dogajanje in se lahko odzove, če opazi premike. Tako loči ljudi, živali, avtomobile in druge premike, obenem pa lahko nastavimo, kaj kamera naredi za vsako prepoznavo – od ignoriranja do snemanja in obveščanja. Doseg kamere, do koder še lahko prepoznava, je po podatkih 20 m. To se je izkazalo tudi na preizkusu. Obenem je mogoče na sliki določiti eno ali več območij, kjer naj prepoznavanje deluje.

Preizkus

Prepoznavanje se je med preizkusom izkazalo za precej solidno, saj je delovalo, četudi je bila oseba vidna le za kako sekundo oziroma v zelo ozkem kotu. Hkrati kamera zapiše tudi dogajanje nekaj sekund pred sprožitvijo posnetka, tako da na posnetku ne zamudimo ničesar. Kamera je sicer opremljena z mikrofonom, tako da je sliki pridružen še zvok, a ne omogoča proženja snemanja, prav tako ne omogoča dvosmerne komunikacije. Kamera v oblak shranjuje razmeroma hitro. Toda če brezžična povezava iz takega ali drugačnega razloga odpove, bo kamera posnetek naložila ob vnovični vzpostavitvi povezave. To je vsaj eden od ukrepov proti motilcem brezžičnega signala, s katerimi je mogoče povezavo začasno onesposobiti.

Aplikaciji Netatmo Security je prilagojena preprosti rabi, čeprav omogoča tudi nekatere napredne nastavitve. Zaslon je razdeljen na aktivno okno in časovnico dogodkov s piktogrami in izrezi, posneto dogajanje pa si ogledamo s preprostim izborom ustreznega. Trenutno kamera Presence še nima svojega kanala IFTTT, a lahko glede na zgodovino drugih Netatmovih naprav to pričakujemo v doglednem času. Obenem je kamera že združljiva z Netatmovimi varnostnimi tipali za okna in vrata, ki lahko sprožajo snemanje.

Netatmo Presence kaže smer, v katero gredo pametne kamere – zanesljivo prepoznavanje in aktivno delovanje. Verjetno bo umetna inteligenca v kratkem omogočila tudi hitro prepoznavo identitete posameznikov, kar bi omogočilo še boljši povzetek dogajanj, recimo: »Obiskal vas je poštar in sosed vam je potacal travo.« A morda bo tole kljub vsemu korak preveč

Netatmo Presence

Pametna kamera

Kje: www.telos.si.

Cena: 300 EUR.

Za: Zmogljiva in všečna varnostna kamera.

Proti: Cena, inteligenca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji