Objavljeno: 26.4.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2016

Stilska preobrazba Androida

Android je nadvse prilagodljiv sistem in to izkoriščajo zlasti izdelovalci, ki svoje telefone praviloma opremljajo z različnimi preoblekami. Posledica so telefoni z operacijskimi sistemi, ki se med seboj razlikujejo kot Slovenija od Kenije. Čeprav gre za isto osnovo, je drugačna prav vsaka prvina dela s telefonom. Če se dodeljene preobleke naveličamo, si zlahka omislimo svojo. Pri stilski preobrazbi zvestega mobilnega spremljevalca z zaganjalniki ne potočimo niti kaplje znoja.

Osrednja naloga Googlovega zaganjalnika je spletno iskanje. Ime je dobil po pomagalu v obliki kartic, ki ga prikličemo s potegom prsta z leve na desno.

Osrednja naloga Googlovega zaganjalnika je spletno iskanje. Ime je dobil po pomagalu v obliki kartic, ki ga prikličemo s potegom prsta z leve na desno.

Kako delujejo zaganjalniki?

Zaganjalniki so mobilni programi, ki uporabnikom naprav z operacijskim sistemom Android omogočajo popolno preobrazbo izbranega telefona ali tablice. Spremembe so z malo truda precej očitne. Od površinskih drugačnosti v obliki animacij, ikon in pisav pa do globokega prilagajanja vsakdanjih mobilnih opravil, najboljši zaganjalniki zmorejo vse. Nekateri se obnašajo enako kot privzeti sistem, drugi dopuščajo nemalo svobode, s katero interakcijo z domačim zaslonom telefona preoblikujemo do neprepoznavnosti.

Ko v telefonu z operacijskim sistemom Android dostopamo do domačega zaslona, nam naprava postreže s privzetim uporabniškim vmesnikom, ki se zaradi svobodne narave Googlovega otroka dokaj razlikuje od izdelovalca do izdelovalca. Zaganjalniki so običajne aplikacije, ki jih namestimo na operacijski sistem Android in mu še sami spremenimo uporabniški vmesnik. Osnovni prednosti zaganjalnikov s funkcionalno podobnimi ROMi sta zakonitost početja, kjer napravi ostane garancija, ter nespremenjenost sistemskih nastavitev, opozorilnega središča in drugih ključnih elementov operacijskega sistema. Ko namestimo prilagojeni ROM, nam večkrat zataji del strojne opreme. Bojazni, da bi se enako zgodilo tudi pri uporabi zaganjalnika, ni.

Med najboljše zmožnosti kralja med zaganjalniki, Nova Launcher, nedvomno sodi seznam z nameščenimi aplikacijami, ki med drugim podpira tudi iskalno vrstico, zbiranje v skupine ter uporabo zavihkov.

Med najboljše zmožnosti kralja med zaganjalniki, Nova Launcher, nedvomno sodi seznam z nameščenimi aplikacijami, ki med drugim podpira tudi iskalno vrstico, zbiranje v skupine ter uporabo zavihkov.

Starosta med zaganjalniki, Go Launcher EX, je primeren tudi za starejše naprave.

Starosta med zaganjalniki, Go Launcher EX, je primeren tudi za starejše naprave.

Buzz Launcher spada med zaganjalnike, ki se ukvarjajo predvsem s preoblekami na mah. Mnoštvo privlačnih tem, ki nam ponudijo preprosto preoblikovanje videza in občutka telefona z Androidom, predstavlja odlično rešitev za lenobneže.

Buzz Launcher spada med zaganjalnike, ki se ukvarjajo predvsem s preoblekami na mah. Mnoštvo privlačnih tem, ki nam ponudijo preprosto preoblikovanje videza in občutka telefona z Androidom, predstavlja odlično rešitev za lenobneže.

 Google Now Launcher (brezplačno). Prva izbira je očitna. Če nimamo telefona iz serije Nexus, a si kljub temu želimo čiste izkušnje z Androidom, na tržnici Play poiščemo zaganjalnik Google Now Launcher. Googlov zaganjalnik nam olajša spletno iskanje z vnosno vrstico, ki je venomer pripeta na vrh domačega zaslona in sprejema vnos besedila tako s tipkanjem kot z narekom. Poleg iskanja na steroidih telefon opremi s čistim okoljem brez nepotrebne navlake. Ikone so lične in dovolj vsaksebi. Nameščene aplikacije po želji razvrščamo po kategorijah, s pritiskom na prazni prostor spreminjamo domači zaslon, s potegom prsta na desno pa prikličemo v ospredje informacije v podobi kartic Google Now. Gre za lično zbrane in osebno prikrojene novice, vremenske podatke, športne rezultate in podobno. Če telefonu omogočimo sporočanje lokacije, bodo kartice z manjšo izgubo zasebnosti ustrežljivost dvignile še na višjo raven.

 Nova Launcher (brezplačno ali dobrih pet evrov za različico Prime). Kralj med zaganjalniki je izdelek Nova Launcher, ki je privzeta izbira tako začetnikov kot poznavalcev v svetu pripomočkov za prilagajanje mobilnega operacijskega sistema Android. Če s privzetim videzom domačega zaslona in seznama aplikacij nismo zadovoljni, namestimo Nova Launcher in brez težav spremenimo oboje. A osrednja privlačnost zaganjalnika se skriva drugje, v neskončnih zmožnostih prilagajanja slehernega kotička pametnega telefona z mobilnim operacijskim sistemom Android. Namesto da bi se zadovoljili s tujo vizijo, ustvarimo svojo. Pomagamo si s paketi ikon, svojimi bližnjicami in gestami. Napreden seznam aplikacij po želji razvrstimo, skrijemo ikone nerabljenih programov, nameščene aplikacije združujemo po skupinah in v plačljivi različici uporabimo celo zavihke. Z rednim dotokom novih zmožnosti, kot je prilagajanje ikon, ki z zahtevnimi algoritmi poskrbi, da so sličice nameščenih programov vedno prav velike, razvijalci skrbijo, da priljubljenost Nova Launcherja ne usahne. Zbirko privržencev dodatno širijo občasne razprodaje, na katerih je vse zmožnosti zaganjalnika modre krvi moč dobiti zgolj za evro.

Themer dokazuje, da pri preoblekah ni pomembna številčnost, temveč kakovost ponujene vsebine.

Themer dokazuje, da pri preoblekah ni pomembna številčnost, temveč kakovost ponujene vsebine.

Med dražjimi zaganjalniki so izdelki, ki videzu telefona dodajo tretjo razsežnost.

Med dražjimi zaganjalniki so izdelki, ki videzu telefona dodajo tretjo razsežnost.

Action Launcher na mobilni operacijski sistem Android dostavi izbirnik Start, kakršnega poznamo z namiznega sistema Windows.

Action Launcher na mobilni operacijski sistem Android dostavi izbirnik Start, kakršnega poznamo z namiznega sistema Windows.

 GO Launcher EX (brezplačno). S sto milijoni prenosov in odlično povprečno oceno je GO Launcher EX logična brezplačna izbira, ki telefon z operacijskim sistemom Android ozaljša s čudovitimi animacijami in učinki 3D. Poleg Nova Launcherja je Go Launcher EX v vrhu glede na število prilagoditev, ki jih omogoča. Iz množice ga izdvajajo tudi ekskluzivni lebdeči pripomočki in vtičniki, katerih funkcionalnost sega od sproščanja pomnilnika prek izdelave izbirnika z bližnjicami do pogosto uporabljenih aplikacij in zmožnosti. Zloščeno izkušnjo po želji nadgradimo z dodatkom Prime (šest evrov in pol), ki odstrani oglase ter razširi nabor zmožnosti in gest.

 Buzz Launcher – Smart & Free Theme (brezplačno). Buzz Launcher je zbirka najbolj domiselnih preoblek izbranega pametnjakoviča. Skupnost, zbrana okoli brezplačnega pripomočka, ponuja obilo najrazličnejših tem, ki so videti profesionalno in zlahka do obisti spremenijo videz telefona. Če se z izdelavo lastnega videza ne želimo ukvarjati, je Buzz Launcher prava postaja na poti do ličnega mobilnega okolja, ki nam ga bodo vsi zavidali. Če želimo iz zaganjalnika iztisniti še zadnjo kapljo inovativnosti in priročnosti, si omislimo še spremljevalni lebdeči pripomoček Buzz Widget.

 Themer: Launcher, HD Wallpaper (brezplačno). Buzz Launcherju sledi vzhajajoča zvezda zaganjalnikov, ki stavijo na videz. Čeprav se po številu preoblek ne more meriti z najmogočnejšimi primerki teh zaganjalnikov, je priljubljenost dosegel s kakovostjo. Teme, ki so na voljo, segajo od minimalističnih do skrajno zapletenih in nadvse ustvarjalnih preoblek, ki navdušijo prav vsakogar. Preprostost preoblikovanja videza telefona je primerna tudi za začetnike.

 Next Launcher 3D Shell (različica Lite brezplačno, 15 EUR). Next Launcher je nedvomno najlepši izmed zaganjalnikov, ki telefonu dodajo tretjo razsežnost. V primerjavi z drugimi takimi izdelki spremeni telefon v predmet občudovanja, mimo katerega ne more nihče zaprtih ust. Kakovost lišpa žal ni brezplačna, za razliko od večine zaganjalnikov najboljše zmožnosti Next Launcherja niso zastonj. Pred nakupom lahko zmožnosti zaganjalnika preizkusimo s časovno omejeno polno različico in ugotovimo, ali nam ponudba ustreza dovolj, da se ločimo od zahtevanega zneska. Cena je opravičljiva, če si zaželimo tehnološkega čudeža, ki polepša fasado še tako starega in obtolčenega telefona z Androidom.

 Yandex.Shell - Launcher + Dialer (brezplačno). Tretja razsežnost je v podobi zaganjalnika Yandex.Shell na voljo brezplačno. Izdelek v enem paketu predstavlja nadomestek za domači zaslon, aplikacijo za klicanje in imenik. Nabor zmožnosti je precej skromen, a se zaganjalnik odkupi z lahkotnim delovanjem in privlačnimi 3D učinki. Izkušnja pri uporabi je gladka in na splošno neproblematična.

 Action Launcher 3 (brezplačno, dodatne zmožnosti brez oglasov 5 EUR). Eni zaganjalniki stavijo na napredne zmožnosti prilagajanja, drugi na poprej ustvarjene preobleke, tretji pa se osredotočajo na nišno ciljno občinstvo. Ljubiteljem operacijskega sistema Windows priporočamo zaganjalnik Action Launcher 3. Osrednja zmožnost tega zaganjalnika je skrit seznam z aplikacijami, ki ga prikličemo s potegom prsta z leve strani zaslona na desno in je na las podoben okenskemu izbirniku Start. Seznam aplikacij omogoča uporabo domačih zaslonov brez nepotrebnih ikon, po želji ga prilagodimo svojim potrebam, mu spremenimo obliko, ikone in barve.

 Firefox OS (brezplačno). Med zaganjalniki, ki se ne zadovoljijo zgolj s predstavljanjem posameznih funkcij operacijskega sistema, je Firefox OS. To je pravi mobilni operacijski sistem, ki je v testni različici na voljo kot zaganjalnik. Dobra stran pristopa je, da telefonu ni treba povoziti osnovne programske opreme, slaba pa, da je na voljo zgolj z uradne spletne strani in je za namestitev treba sprejeti kodo neznanega vira. Spreminjanje nastavitev pametnega telefona se izplača, saj navdušencem nad istoimenskim spletnim brskalnikom ponuja navdušujočo izkušnjo z neposrednim dostopom do tržnice Firefox Marketplace in nekaj dodatnih nastavitev zasebnosti. Med nevšečnosti spadajo prevelike ikone, ker je bil sistem izpopolnjen za naprave s šibkejšo ločljivostjo, ter občasna počasnost, ki je bržkone posledica nezloščene kode razvijalskega predogleda.

 C Launcher Speedy Brief Launch (brezplačno). C Launcher je skromen, a lep zaganjalnik, ki olajša uporabo telefona s predlogi glede na trenutno uporabljeno aplikacijo in kraj, kjer smo. V ospredje postavi določena orodja, s katerimi uporabniku olajša vsakdan, ima lasten program za sproščanje sistemskih virov in na tisoče čudovitih tem, ki omogočajo redno spreminjanje videza. Če med zares bogato ponudbo ne najdemo ničesar zase, si omislimo svojo preobleko, ki je z izčrpnimi navodili in pomočjo ni težko ustvariti.

 LINE Launcher (brezplačno). Več kot deset milijonov uporabnikov se zabava z zaganjalnikom LINE Launcher. Gre za nekdaj imenovani izdelek Dodol Launcher, ki je namenjen predvsem začetnikom, saj osnovnega delovanja sistema v telefonu ne povozi, temveč izvede zgolj lažjo, navidezno predelavo. Varčen zaganjalnik navduši s preprostimi, a učinkovitimi preoblekami, ki s prijaznostjo približajo svet spreminjanja Androida prav vsakomur.

Kaj vse se lahko skriva v megabajt veliki namestitveni datoteki, izkusimo z zaganjalnikom Hola.

Kaj vse se lahko skriva v megabajt veliki namestitveni datoteki, izkusimo z zaganjalnikom Hola.

Med nezahtevnimi zaganjalniki po številu zmožnosti prevladuje Apex Launcher.

Med nezahtevnimi zaganjalniki po številu zmožnosti prevladuje Apex Launcher.

Zaganjalnik podjetja Yahoo želi delo s telefonom poenostaviti s pametnim domačim zaslonom, ki prikaže različne bližnjice glede na čas, dan in lokacijo.

Zaganjalnik podjetja Yahoo želi delo s telefonom poenostaviti s pametnim domačim zaslonom, ki prikaže različne bližnjice glede na čas, dan in lokacijo.

 Smart Launcher 3 (brezplačno, različica Pro 3 EUR). Smart Launcher 3 je najboljši zaganjalnik za uporabnike, ki namesto ostrih robov všečkajo bolj ovalne oblike. Povsem okrogle ikone in ureditev olajšajo dostop do pogosto uporabljenih programov in opravil. Med priboljški najdemo povezavo z upraviteljem aplikacij, ki omogoča, da z odstranjevanjem ikone nezaželeni programski izdelek samodejno odstranimo. Enostavnost, priročnost in učinkovitost Smart Launcherja 3 je prepričala že milijone zadovoljnih uporabnikov, ki zaganjalniku pri ocenjevanju na tržnici Google Play praviloma radodarno delijo same petice.

 APUS Luncher - Fast & Smart (brezplačno). Zaganjalnik APUS je med najbolj priljubljenimi tovrstnimi programskimi pripomočki na tržnici Play. Za uspeh je najzaslužnejša preobleka Pinko, ki si jo je v zaganjalnik namestilo že več kot 5 milijonov zadovoljnih uporabnikov. APUS temelji na treh poglavitnih pridobitvah, optimizirani bateriji, lažjem odkrivanju aplikacij in naprednem iskanju. Že v osnovi porabi 80 odstotkov manj sistemskih virov kot povprečen sistemski zaganjalnik, za ročno optimizacijo pa je na voljo tudi gumb, ki v hipu sprosti po krivem zasedeni pomnilnik in ga nameni potrebnim aplikacijam. Uporabniku ponudi prečiščeno tržnico s samosvojim odkrivanjem programov, glede na uporabljene izdelke, ki jih poganjajo bližnji navdušenci nad operacijskim sistemom Android. APUS Launcher za zdaj ostaja popolnoma brezplačen, zato ni razloga, da ga ne bi vsaj preizkusili.

 Hola Launcher - Simple, Fast (brezplačno). Zaganjalnik Hola je znan po skromnosti. Osnovna namestitvena datoteka je velika zgolj en megabajt, čeprav vsebuje spremenjen uporabniški vmesnik, sveže ikone in nekaj res privlačnih preoblek. Ekonomičnost se kaže tudi v delovanju Hola Launcherja, je procesorsko nezahtevna in s pomnilnikom RAM varčna zverina. Obnašanju zaganjalnika je primerna (nična) cena.

 Apex Launcher (brezplačno, različica Pro 4,5 EUR). Zaganjalni Apex se izkaže s skoraj neomejenimi zmožnostmi prilagajanja, odličnim domačim zaslonom, hitrim seznamom nameščenih programskih izdelkov, nešteto ikonami, upravljanju z gestami, privlačnimi animacijami in še kaj bi se našlo. Že tako zajeten kup funkcij plačljiva različica Pro še dodatno obogati. Ni čudno, da je zaganjalnik od prihoda na trg med bolj priljubljenimi izbirami.

 Yahoo Aviate Launcher (brezplačno). Medtem ko večina zaganjalnikov delovanje osnovnega Androida z dobrimi nameni in dodatnimi zmožnostmi zaplete, se ga Yahoo Aviate Launcher trudi poenostaviti. Glede na kontekst in osebne preference se nauči, kdaj naj kaj prikaže in kdaj ne. Čez dan, na primer, na domačem zaslonu gledamo predvsem pisarniške aplikacije in druge pripomočke za delo, zvečer pa jih zamenjajo družabna omrežja, športne novice in igre. Ni daleč od resnice trditev, da je Yahoo Aviate Launcher zaganjalnik s pametjo.

 Lightning Launcher (1 EUR). Kot zadnji je na vrsti Lightning Launcher, ki ponuja prijeten in čist uporabniški vmesnik z visoko stopnjo prilagodljivosti, podpira premikanje v vse smeri, združevanje lebdečih pripomočkov v imenike, obračanje in premikanje praktično vsakega elementa na domačem zaslonu ter čisto pravi urejevalnik manjših programčkov oziroma skript, s katerimi znalci delovanju že tako dobrega zaganjalnika dodajo še kanec magije. Če se povzpnemo po strmi učni krivulji, smo nagrajeni z razgledom, ki mu ni para daleč naokrog.

Nekdanji Dodol Launcher je namenjen predvsem začetnikom v prilagajanju telefona z Androidom.

Nekdanji Dodol Launcher je namenjen predvsem začetnikom v prilagajanju telefona z Androidom.

Velike ikone zaganjalnika Firefox OS so posledica prilagojenosti napravam z manjšo ločljivostjo.

Velike ikone zaganjalnika Firefox OS so posledica prilagojenosti napravam z manjšo ločljivostjo.

Zaganjalniki na urah

Zaganjalnike poznajo tudi ure z operacijskim sistemom Android Wear. Zaganjalniki za ure odpravljajo eno največjih zamer Googlovemu operacijskemu sistemu za nosljive naprave, zamuden dostop do programov. Najbolj razširjena zaganjalnika sta Wear Mini Launcher in Swipify. Prvi omogoča poganjanje nameščenih programov od praktično koderkoli, obenem pa podpira uporabniško določene geste. S slednjimi, na primer, na mah povečamo osvetlitev ali izklopimo brezžično povezavo WiFi. Swipify poleg enostavnejšega dostopa do aplikacij ponuja tudi izboljšane hitre nastavitve in večopravilnost. Zaganjalnik podpira tri pristope, ovalnega, ki se najbolj prilega okroglim uram, kakršna je Moto 360, klasičnega in lebdečega. Zadnji na osnovni zaslon doda lebdečo, vsenavzočo ikono, ob pomoči katere so nam nameščeni programski izdelki vedno pri roki. Poleg omenjenih zmožnosti ponuja Swipify še lasten nadzor nad predvajanjem glasbe in svojevrstno iskanje po telefonskem imeniku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji