Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2018

Sony Xperia L1

Ko smo v Monitorju začeli preizkušati res poceni telefone, je Sony s svojimi Xperiami velikokrat presenetil. Izdelovali so dobro narejene naprave, ki so bile strojno ravno dovolj močne, da niso bile čisto zanič. Leta 2012 so bili pač vsi poceni telefoni zanič. Letos pa je težko najti telefon, ki bi bil povsem neuporaben, a se je Sony temu z Xperio L1 dokaj približal.

Strojno je L1 podhranjena, saj ima štirijedrni procesor pri 1,45 GHz, kar se pozna pri rabi. Med prvo postavitvijo in nameščanjem posodobitev se je telefon segrel, to se nam ni zgodilo že kar nekaj časa. Pomnilnika je dva gigabajta in shrambe 16 GB. Oblikovno gre za plastično Xperio, ki ima na prednji strani 5,5-palčni zaslon (1280 x 720), ki ni med svetlejšimi. Fotoaparat je podpovprečen in nikjer ni bralnika prstnih odtisov. Na vrhnji stranici je vhod za slušalke, gumbi na desni stranici pa so nekoliko premehki.

Na L1 je nameščen Android 7.1, ki bi si želel kak procesor in gigabajt pomnilnika več. Tudi cenovno je L1 precenjena, saj dobimo podobne komponente za 50 evrov in manj. Prejšnji mesec je bil tak Zopo Flash X1, ki stane 150 evrov, a prav tako ni vreden nakupa.

Sony še vedno zna delati telefone, a kaj, ko so poceni naprave enostavno pozabili sestavljati. Zdaj je njihova taktika bolj ali manj to, da skupaj vržejo nekaj poceni komponent in jih zapakirajo v svoje klasično oglato ohišje. Ker pri Sonyju znajo oblikovati, je ohišje morda še najmočnejša vrlina tega telefona. Poceni anonimne naprave so po pravilu videti slabše. Kljub temu ima L1 preslabo strojno opremo, da bi jo lahko jemali resno.

L1 je naslednica telefona Xperia L iz leta 2013, ki smo ga pohvalili. Takrat je Sony še dostavljal dobro narejene telefone s solidno strojno opremo. Zdaj pa jih med nizkocenovci povozi naključni anonimni proizvajalec. Leta 2013 je bila Xperia L eden boljših poceni telefonov. Letošnja L1 to nikakor ni.

Sony Xperia L1

Hitrost delovanja: 5,5.

Kakovost izdelave: 5,5.

Prodaja: Operaterji.

Cena: 200 EUR.

Za: Oblika.

Proti: Strojno podhranjen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji