Objavljeno: 11.8.2017 08:00 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2017

Samsung Galaxy S8+

Že v prejšnji številki smo predstavili najnovejšo Samsungovo Galaksijo, model S8, in bili nad njo navdušeni. Res pa je, da smo jo takrat imeli v rokah le kakšen dan, to pa včasih ni dovolj, da bi se pri uporabi pokazale tudi morebitne težave. Tokratni preizkus večjega modela, S8+, lahko torej vzamete tudi kot nekakšen »drugi pogled« na to korejsko dvojico, ki se med seboj razlikuje le po velikosti. S8 ima namreč 5,8-palčni zaslon, model S8+ pa 6,2-palčnega.

Zaslon, spet

Pri obeh to pomeni, da je zaslon le višji od vseh drugih konkurentov (torej ima razmerje 18,5 : 9 namesto običajnih 16 : 9), mere pa ne odstopajo tako zelo, kot bi glede na gigantskih 6,2-palca pričakovali. »Pluska« namreč meri 159,5 x 73,4 x 8,1 mm, kar ni veliko več od zgolj 5,5-palčnega lanskega modela S7 Edge (150,9 x 72,6 x 7,7 mm). Spomnimo se, 0,7 palca v razliki diagonale, o kateri se pogovarjamo, je kar 1,7 cm! Telefon je torej le malce večji (predvsem višji), površina zaslona pa je res veliko večja, saj so robovi drastično zmanjšani, predvsem pa ni več spodnje tipke, ki je bila za Samsunge značilna od prvega Galaxyja naprej.

Priznam, ko sem telefon dobil v roke, sem bil sprva malce razočaran, saj spodnji centimeter zaslona, kjer je bila prej tipka – zasedajo programske tipke. Te včasih tudi izginejo (npr. v Youtubu), večinoma pa ostajajo, tudi v brskalniku Chrome. Kje je torej zdaj prednost večjega zaslona? Potreboval sem 14 dni, da sem se spravil iskati in brskati, ali to res moti samo mene – in našel rešitev. Vklopiti je treba t. i. način »immersive«, ki ga Android pozna že od različice 4.4 (ko je Google v Nexusih predstavil programske navigacijske tipke). To naredimo s povezavo na računalnik in ukazom

adb shell settings put global policy_control immersive.navigation=*

Seveda moramo prej še namestiti program adb.exe, ki je del androidnega paketa za razvijalce (v spletu ga dobimo tudi posebej). Po tej operaciji je zaslon res fenomenalen in fenomenalno velik, beri: visok. Navigacijske tipke se pojavijo le po potrebi, oz. jih prikličemo s podrsom z dna telefona. Če/ko se tega naveličata, pa brž nazaj z ukazom:

adb shell settings put global policy_control null*

Po drugi strani pa, in to lahko opazimo res le pri redni rabi – odkar Samsung v mojem žepu nima več strojne navigacijske tipke, ga iz žepa večkrat izvlečem zmedeno, ne da bi vedel, kje je zgoraj in kje spodaj, saj zaslon sega čez vso sprednjo stran. Nič, čakam, da se bom navadil …

Zaradi odstranjene tipke je tudi hitri vhod v fotoaparat malce bolj neroden, kot je bil pri prejšnjih modelih. Dvakratni klik navigacijske tipke je namreč nadomestil dvakratni klik tipke za vklop, ki je nameščena ob strani. Zato je hitro fotografiranje (iz žepa) praktično nemogoče izvesti z eno roko, kot sem bil vajen prej. Še posebej, ker včasih dvojni klik tipke za vklop ne deluje in ga je treba ponoviti.

Še kaj?

Sem omenil tipke? Se spomnite, da imajo nove S8ke posebno tipko za pametnega pomočnika Bixby? Tistega pomočnika, ki trenutno ne počne nič tako zelo pametnega, da bi ga veljalo uporabljati? Nič strahu, na voljo so programčki, ki njegovo tipko preusmerijo na kako drugo aplikacijo. Morda kar na Google Assistant ali pa Google Now. V trgovini Play take programčke zlahka najdete.

Telefon je velik in visok, to sem že zapisal. Ker je previsok za upravljanje z eno roko (pa imam kar velike dlani), še vedno velja, da lahko s posebno gesto (dobimo jo v nastavitvah) zaslon začasno zmanjšamo, kot velja na že nekaj generacijah Galaksij. Škoda, da česa podobnega ni mogoče narediti tudi za doseg bralnika prstnih odtisov na zadnji strani. Slednjega boste namreč s prstom še težje dosegli kot pri manjšem modelu S8.

Spomnimo se, da je bilo pred dvema generacijama (Galaxy S6) vse v znamenju zaobljenosti zaslona. Edge sem, edge tja. Tudi v različici S8 »edge« ostaja, a ne več v imenu, manj pa tudi v zaslonu. S6 je bil zelo zaobljen, S7 malce manj, S8 še malce manj. To je prav, saj je telefon zaradi tega manj izmuzljiv, do programčka, ki se pokaže ob stranskem potegu, pa lahko kljub temu pridemo. Če ga seveda ne izklopimo, kot sem ga že sam v različici S6.

Ko smo že pri zaslonu – zanimivo, da se telefon ob sveži namestitvi zbudi v nižji ločljivosti, kot je privzeta (2220 × 1080 namesto 2960 × 1440 pik). Menda zaradi varčevanja z energijo, čeprav se to pozna le pri igranju iger, pri vsakdanjem delu pa ne. Nekaj lahko privarčujete tudi, če izklopite stalno prižgani zaslon, ki kaže uro in informacije o stanju. Približno 1 % baterije na uro, pravijo meritve. No, moja dokaj zahtevna raba mi tudi brez tega izklopa zagotavlja, da se polnjenja lotim samo čez noč.

Morda tudi zato, ker je telefon malce debelejši, kot sem bil vajen doslej (S6 Edge+ je imel 6,9 mm, S7 Edge 7,7 mm, S8+ pa že 8,1 mm). Po drugi strani pa debelejši telefon pomeni tudi to, da je objektiv kamere poravnan z zadnjo stranjo, kar mi je všeč. Občasno namreč na telefon tipkam tudi, ko je položen na mizo, in zdaj se mi, prvič po dveh generacijah, pri tem ne zvrača.

Končna ocena?

Zagotovo gre za trenutno najboljši pametni telefon z Androidom, kljub manjšim nerodnostim, ki sem jih zapisal doslej. K temu pripomorejo že pri testu S8 zapisane lastnosti kot so vodoodpornost (prava, ne le približna, kot pri iPhonu 7), možnost brezžičnega polnjenja in trenutno najhitrejši procesor v svetu Android. Za moje ne profesionalno izurjeno oko je S8(Plus) tudi najlepši androidni telefon. V resnici v naslednjih različicah upam le na (še) zmogljivejšo baterijo (česar se Samsung, iz znanih razlogov, tokrat RES ni mogel iti ;), zelo verjetno pa bomo ugledali še malce bolj z zaslonom popolnjeno sprednjo stran.

Ah da, to, da je osemka vendarle skoraj nesramno draga, pa že veste, ali ne? ;)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji