Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2015

Rezervna garda

Spletni brskalnik je skorajda najpomembnejši del tudi sodobnih mobilnih telefonov. S slednjimi smo resda lahko brskali po spletu že nekoč, ko telefoni še niso imeli današnje pameti, a je bila izkušnja neprimerno slabša v primerjavi s takim početjem na namizju. Danes je vse drugače, mobilni brskalniki ne zaostajajo za večjimi bratranci, v nekaterih pogledih jih celo presežejo.

Današnji mobilni brskalniki so prave zverine, poznajo zavihke, sinhronizacijo, dodatke, mobilno izkušnjo pa nadgradijo s posebnostmi, med katerimi najdemo upravljanje z gestami, prilagojene bralne načine, nalaganje spletnih strani v ozadju in še marsikaj. Številka ena med mobilnimi brskalniki v operacijskem sistemu Android je vsekakor Googlov Chrome, ki se mu uspešno pridružujeta Firefox in obe Operi. Dodatno ponudbo predstavljajo brskalniki izdelovalcev strojne opreme in androidnih preoblek. Zdi se, da ni prostora za manjše, butične izdelke. Krajši pregled alternativ nam razkrije veliko zmoto.

Dolphin Browser for Android

Prvi iz rezervne garde brskalnikov je Dolphin, klasik tradicionalnega videza, ki ga bodo najbolj veseli ljubitelji preverjenih prijemov. Med slednje se uvrščajo vedno prisotni zavihki, ki olajšajo aktivnejše brskanje po spletu, a hkrati odžirajo (pre)velik del dragocenega zaslonskega prostora. Delovanje je solidno, a se po hitrosti kljub temu ne more primerjati s prvokategorniki, med katerimi izstopa Googlov Chrome. Za nameček je precej lačen, kar se sistemskih virov tiče, zato je predstava na slabših telefonih okrnjena. Kljub temu ga ne gre prezreti, saj ponuja zanimive priboljške, ki zlahka osmislijo njegov obstoj. Izpostavimo upravljanje z gestami, glasovno poslušnost in povezovanje s fizičnimi gumbi (za nastavljanje glasnosti), ki jih lahko uporabimo za premikanje po spletni vsebini ali med zavihki.

Next Browser for Android

Brskalnik Next ima odličen  celozaslonski način.

Brskalnik Next ima odličen celozaslonski način.

Razvijalci priljubljenega zaganjalnika GO Launcher so izdelali minimalističen spletni brskalnik, ki se ponaša s privlačnim in učinkovitim uporabniškim vmesnikom. Manjša vnosna vrstica in skrivanje sistemskih obvestil uporabniku zagotovita največjo možno zaslonsko parcelo za spletno brskanje, izdatna programska optimizacija pa se pokaže v hitrem delovanju tako brskalnika kot posameznih spletnih strani, prikazanih v njem. Šibka stran brskalnika Next so nalagalni časi. Stran se prikaže občutno počasneje kot pri tekmecih, lenobnost izdelka je vidna s prostim očesom. Za nameček Next trpi za pomanjkanjem naprednih zmožnosti, ki ne segajo dlje od sinhronizacije seznama priljubljenih spletišč. Zahtevnejši uporabnik, ki ima na voljo dovolj sistemskih sredstev, s pomnilnikom RAM na čelu, in je ljubitelj hitrosti, naj se brskalniku zato izogne, zanj je na voljo precej boljših alternativ. Naslednjega bodo najbolj veseli lastniki šibkejših naprav. Brskalnik Next je okleščen navlake, skromen in za sabo ne pušča sledi v obliki osamljenih procesov, ki bi v ozadju zažirali mobilni operacijski sistem.

Javelin Browser

Skladno z zadnjim Androidom oblikovan uporabniški vmesnik brskalnika Javelin ima nerodno izvedene zavihke.

Skladno z zadnjim Androidom oblikovan uporabniški vmesnik brskalnika Javelin ima nerodno izvedene zavihke.

Brskalnik Javelin se sklada s podobo zadnjega Androida. Kot Lollipop je posvojil oblikovanje Material Design in ga začinil z divjo barvno paleto. Slednje se je treba navaditi, a sčasoma priraste k srcu. Isto velja za možnosti, ki so v Javelinu razporejene ob straneh. Posledica nenavadne razporeditve so med drugim težje dostopni zavihki ter otežkočena navigacija po programu. Brskalnik se skuša odkupiti z gestami, hitrostjo na vseh ravneh in naprednimi zmožnostmi, med katerimi najbolj sije Stack. Gre za lebdeči krog, v katerega iz drugih programov mečemo povezave, Javelin jih v ozadju premleje ter nam sporoči uspešnost s številko naloženih spletnih strani. Pripomoček olajša večopravilnost in jo razširi prek meja brskalnika. Žal pri početju zahteva precej pomnilnika, zato je izkušnja na slabših napravah okrnjena. Med drugimi priboljški, ki govorijo brskalniku Javelin v prid, poudarimo zaporo oglasov, zasebni način delovanja, bralno različico obiskanih spletišč ter sinhronizacijo z brskalnikom Chrome (zaznamki, zgodovina). V osnovi je Javelin brezplačen in vsebuje vse zgoraj naštete funkcije. Plačljiva različica, ki velja par evrov, obogati Stack z bralnim načinom, neomejenim številom zavihkov in omogoča prilagajanje domače strani.

Link Bubble Browser

Predrugačeno brskanje s spletnim brskalnikom Link Bubble obljublja konkreten prihranek časa in besedo tudi drži.

Predrugačeno brskanje s spletnim brskalnikom Link Bubble obljublja konkreten prihranek časa in besedo tudi drži.

Link Bubble ni klasični spletni brskalnik. Izdelek razvijalca priljubljenega zaganjalnika Action Launcher, Chrisa Laceyja, je pripomoček, ki nam zaželena spletišča v vsakem trenutku naloži v ozadju, da so nam na voljo takoj, ko se nam jih zahoče. Lebdeči brskalnik je pri vsakdanjem delu nemoteč in nam prihrani zelo veliko časa. Poleg osrednje čarovnije zna Link Bubble shranjena spletišča tudi deliti. Preprost uporabniški vmesnik je užitek uporabljati in program nam hitro zleze pod kožo. Tako uspešno, da si upamo staviti, da ne mine veliko časa, preden si  osnovno različico programa marsikdo nadgradi s plačljivo (3 evre in pol). Slednja že tako privlačni kupčiji doda neomejeno število zavihkov, spremembo videza, glasovno podporo in povezovanje z nosljivimi napravami.

Maxthon Browser - Fast

Hiter dostop do priljubljenih spletišč v brskalniku Maxthon deluje odlično.

Hiter dostop do priljubljenih spletišč v brskalniku Maxthon deluje odlično.

Mobilni brskalnik Maxthon je med bolj priljubljenimi alternativami v operacijskem sistemu Android. Povsem zasluženo, saj gre za izdelek s solidnim uporabniškim vmesnikom, naprednimi zmožnostmi, hitrimi nogami, ki se posebej izkažejo pri nalaganju spletnih strani, ter izrednemu upravljanju z gestami, ki jih po želji razširimo z dodatkom Advanced Gesture. Čeprav ni med najlepšimi in najboljšimi brskalniki na trgu, ima dobro delujoč hiter dostop do pogosto obiskanih spletnih strani Speed Dial, zbiralnik novic News Bites, bralni način brez oglasov, vgrajeno zajemanje zaslona in vzorno sinhronizacijo zavihkov My Cloud Tabs, ki olajša prehajanje med napravami in nadgradi sodelovanje z namizno različico brskalnika v obliki storitve Pushbullet, omogoča enostaven prenos besedila, slik in povezav z mobilne naprave v računalnik in nasprotno.

UC Browser for Android

Najbolj priljubljeni mobilni spletni brskalnik na Kitajskem ima vse, kar imajo največji. Zavihke, ki pohitrijo sprehajanje po spletiščih, hiter dostop do najbolj priljubljenih strani, celozaslonski način delovanja ter dodatke, ki nabor funkcij še razširijo. Je hiter, preprost in za spodobno delovanje ne potrebuje najdražjega telefona na svetu. Upravitelj prenosov je učinkovit, ko iz spleta prenašamo več datotek hkrati, navigacija s prsti pa je priročna alternativa klasičnim gumbom in med drugim omogoča hitrejše premikanje med zavihki, ustvarjanje novih ter učinkovitejše zapiranje starih.

Zamenjajte ikono

Vsi brskalniki, ki smo jih vzeli pod drobnogled, imajo kakšne prednosti in slabosti. Na srečo nam narava operacijskega sistema Android omogoča, da uporabljamo natančno tisto, kar potrebujemo. Ne glede na to, ali nam je najpomembnejša lastnost brskalnika hitrost, učinkovit uporabniški vmesnik ali naprednejša zmožnost, ki je ne pozna noben konkurenčen izdelek, je uporabljeni pripomoček lahko vedno tisti, ki se nam zdi najprimernejši. Izbire je zelo veliko, prav vsakdo bo našel kaj zase, zato predlagamo, da se pokušanja lotite čimprej. Ikoni trenutno izbranega mobilnega brskalnika na namizju telefona so bržkone šteti dnevi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji