Objavljeno: 29.4.2008 09:45 | Avtor: Janez Urevc | Monitor April 2008 | Teme: google

Razširimo svoj disk v splet

Internet je danes na vsakem koraku, hitrosti povezav pa večinoma zadostujejo tudi za prenose večjih količin podatkov. To dvoje nas kar samo pripelje na misel, da bi lahko svoje datoteke shranjevali (tudi) v oddaljenih sistemih in jih tako zaščitili pred izgubo, poleg tega pa bi tako imeli dostop do njih od koderkoli.

Ponudnikov "spletnega diskovja" je vedno več, tokrat smo jih preizkusili pet. Med seboj se razlikujejo tako po ceni (nekateri svoje storitve ponujajo brezplačno, nekateri za to zahtevajo plačilo), konceptu, načinu uporabe, varnosti prenosa in podatkov ... Vsak uporabnik bo seveda izbral tisto rešitev, ki bo kar najbolj zadostila njegovim zahtevam.

Preizkusili smo tri brezplačne storitve (AOL Xdrive, MediaFire in Google Gmail) in dve plačljivi (rsync.net in Amazon S3).

Gmail

Google v okviru svoje poštne storitve Gmail ne ponuja shranjevanja podatkov, so nam pa zato to možnost ponudili iznajdljivi programerji, ki so objavili paket ustrezne programske opreme. T. i. "Gmail drive" si preprosto namestimo v računalnik, vnesemo podatke o svojem računu in že ga lahko uporabljamo kot slabih 6,5 GB velik disk (velikost je seveda omejena z velikostjo poštnega predala). Prenašanje datotek je zelo enostavno in poteka podobno kot pri zunanjih diskih USB. Le veliko počasnejše je, seveda.

Gmail drive deluje tako, da datoteke shranjuje kot elektronska sporočila v poštnem predalu. V polje, kjer je ponavadi navedena zadeva, se zapiše pot datoteke, sama datoteka pa se shrani kot priponka sporočila. Tak sistem nam sicer omogoča dostop do datotek od praktično koderkoli, a lahko pri večji količi shranjenih podatkov postane precej nepregleden. Poleg tega si nekako ne predstavljamo, kako bi isti račun hkrati uporabljali za prebiranje in pošiljanje pošte ter za shranjevanje nekaj tisoč datotek. Seveda lahko to težavo zelo elegantno rešimo z aktivacijo posebnega Gmailovega računa, ki ga uporabljamo le v povezavi z Gmail driveom.

Podatki se (lahko) pretakajo po šifrirani povezavi, to jih zaščiti pred dostopom nepooblaščenih. Skupna raba datotek in dostop do njih brez avtorizacije seveda nista možna.

Gmail drive je popolnoma uporabna rešitev, če ga uporabljamo kot dodaten medij za shranjevanje podatkov, ki jih ob morebitni nesreči na svojem računalniku ne želimo izgubiti. Za kaj več pa bomo raje uporabili kakšno drugo rešitev. Gmail drive je podprt tudi v Linuxu.

Mimogrede, hitrost shranjevanja datotek ni ravno vrhunska - dosegali smo hitrosti manj kot 1 Mb/s (pot v svet je bila širine 10 Mb/s).

Gmailov račun z datotekami, naloženimi prek Gmail drivea.

AOL Xdrive

Pri AOL brezplačno ponujajo 5 GB prostora, možna pa je tudi (plačljiva) nadgradnja na 50 GB. Upravljanje podatkov poteka prek spletnega vmesnika, ki svoje delo opravi solidno. To nam omogoča dostop do svojih podatkov praktično od koderkoli. Datoteke so urejene v mape, ki si jih lahko tudi delimo z drugimi uporabniki storitve, žal pa tudi v tem primeru ni mogoč dostop brez avtorizacije.

Zanimiva je tudi uporaba Xdrivea za avtomatsko shranjevanje priponk v elektronskih sporočilih našega poštnega predala. Xdriveu lahko namreč naložimo, da poišče vse priponke v nekem poštnem predalu, nato pa se odločimo, katere izmed njih želimo dodatno shraniti.

Zanimivo je tudi orodje "AutoCopy", ki omogoča sinhronizacijo vsebine oddaljenih in krajevnih map. Tako lahko določimo mape na krajevnem disku, katerih kopije želimo periodično prenašati na Xdrive in tako zaščititi njihovo vsebino pred izgubo.

Xdrive je precej podoben Gmail driveu, le da nam ponuja spletni vmesnik, ki je precej bolj prijazen od iskanja želene datoteke v poštnem predalu z nekaj tisoč sporočili.

Spletni vmesnik storitve AOL Xdrive.

MediaFire

Storitev MediaFire je namenjena predvsem shranjevanju datotek, do katerih želimo kasneje dostop iz drugih virov (spletni dnevnik, račun myspace ...). Na svoj MediaFire račun nalagamo datoteke prek zelo enostavnega spletnega vmesnika. Vmesnik omogoča ustvarjanje map in osnovno organiziranje datotečne strukture. Skupno rabo naloženih datotek lahko nastavljamo na ravni posameznih datotek ali celotnih map.

Nalaganje datotek poteka prek nekriptirane povezave, a je to glede na namen te storitve dokaj razumljivo.

MediaFire bodo uporabili tisti uporabniki, ki želijo imeti dostop do svojih datotek od koderkoli in brez omejitev, varnost podatkov pa jih ne skrbi preveč.

Prva stran storitve MediaFire z enostavnim vmesnikom za nalaganje datotek.

rsync.net

Rsync.net je plačljiva storitev, ki je namenjena predvsem shranjevanju varnostnih kopij. Posledično je tudi njihova politika usmerjena predvsem v zagotavljanje čim večje varnosti podatkov. Poleg šifriranih povezav, prek katerih se izvajajo vsi prenosi, nam ponujajo (proti dodatnemu plačilu) tudi geografsko razpršitev shranjenih podatkov. V tem primeru se bodo podatki, ki jih bomo naložili na njihove matične strežnike, enkrat na dan prenesli še na eno geografsko oddaljeno lokacijo.

Zagotavljajo tudi najstrožje fizično in tehnično varovanje infrastrukture, na kateri so naši podatki. To zajema 24-urni fizični nadzor, fizični dostop pooblaščenih oseb na podlagi biometričnih podatkov, več zmogljivih neodvisnih povezav v internet in še marsikaj.

Glede na ponujeno so cene njihovih storitev sorazmerno nizke. Za mesečno hrambo enega gigabajta podatkov zaračunajo 1,6 dolarja. Če si zaželimo geografsko razpršenost, se ta cena zviša na 2,8 dolarja. Ponujajo tudi popuste na večje količine zakupljenega prostora (do 60 %) in dodatne ugodnosti za odprtokodne razvijalce in študente.

Za prenos podatkov lahko uporabljamo najrazličnejše standardne protokole, saj nam to omogoča tudi neodvisnost od krajevnega operacijskega sistema. Tako lahko za prenos uporabljamo protokole ftp, sftp ali rsync. V njihovih strežnikih lahko vzpostavimo tudi repozitorije SVN, tega bodo veseli predvsem razvijalci programske opreme.

Gre za profesionalno rešitev, ki jo bodo uporabljala predvsem manjša podjetja in organizacije, ki bodo želele enostavno rešiti problem uspešnega shranjevanja varnostnih kopij. Po njej bodo segli tudi programerji ali drugi zahtevnejši uporabniki, ki veliko dajo na varnost svojih podatkov.

Rsync ponuja veliko, vendar nič od tega ne moremo preizkusiti zastonj.

Amazon S3 (Simple Storage Service)

S3 je rešitev nekoč le "knjižnega" podjetja Amazon, ki je med uporabniki najbolj znano po spletni prodaji. Gre za plačljivo rešitev, ki uporabniku temu primerno tudi precej ponudi. Cenik je precej zapleten, saj nam posebej zaračunajo shranjevanje, prenos in dostop do podatkov. Tako je končna cena odvisna tako od količine shranjenih in prenesenih podatkov kot tudi od pogostosti dostopa do njih.

Datoteke so na S3 predstavljene kot t. i. key, ki jih lahko organiziramo v t. i. bucket (ekvivalentno običajnim mapam). Tako datotekam kot mapam lahko poljubno spreminjamo nastavitve skupne rabe. Tako lahko dostop do datotek dovolimo lastniku, samo določenim ljudem ali pa jih javno prikažemo v internetu. V slednjem primeru lahko pridemo do njih prek vnaprej določene oblike naslova URL, ki ga vnesemo v svoj spletni brskalnik. To nam omogoča uporabo S3 tudi za gostovanje statičnih spletnih strani.

Za upravljanje datotek na S3 je na voljo veliko število različnih orodij. Mi smo uporabili brezplačen dodatek za spletni brskalnik Firefox, S3 Firefox Organizer (www.rjonna.com/ext/s3fox.php). Njegov uporabniški vmesnik najbolj spominja na najbolj priljubljene odjemalce za protokol FTP. Deluje tako, da datoteke iz levega (krajevni datotečni sistem) preprosto prenašamo v desno okno (S3).

Amazon S3 je zelo zmogljiva rešitev, ki bo rešila širok spekter zahtev in zadovoljila velik del uporabnikov. Ker se bo cena oblikovala glede na dejavnost, priporočamo, da si predhodno izračunate pričakovane stroške, ki jih boste imeli s S3.

S3 lahko upravljamo tudi z zelo koristnimi dodatki v Firefoxu.

***

Opisali smo le nekaj rešitev, ki so nam na voljo na tem področju. Nekaj poizvedovanj v iskalniku Google bo odkrilo lepo število možnosti, od katerih bo vsaj ena zadovoljila še tako specifično potrebo. Menimo, da se bo, zaradi že v uvodu navedenih razlogov in sorazmerno ugodnih cenovnih razmer, področje internetnega shranjevanja podatkov v prihodnje še razvijalo, njegove storitve pa bo uporabljal vse širši krog uporabnikov.

Gmail

Cena: Brezplačno.

Razpoložljivi prostor: 6,4 GB in se veča.

Tehnična rešitev: Potreben dodatna programska oprema.

Spletna stran: www.gmail.com, www.viksoe.dk/code/gmail.htm.

Podprti OS: Windows, Linux.

Ocena: 3.

AOL Xdrive

Cena: Brezplačno.

Razpoložljivi prostor: 5 GB, 50 GB ob plačilu.

Tehnična rešitev: Spletna storitev.

Spletna stran: www.xdrive.com/storage.jsp.

Podprti OS: Neodvisno od OS.

Ocena: 3.

MediaFire

Cena: Brezplačno.

Razpoložljivi prostor: Neomejeno.

Tehnična rešitev: Spletni vmesnik.

Spletna stran: www.mediafire.com.

Podprti OS: Neodvisno od OS.

Ocena: 2.

rsync.net

Cena: 1,6 USD za GB na mesec.

Razpoložljivi prostor: Neomejeno.

Tehnična rešitev: Deluje večina standardnih orodij.

Spletna stran: www.rsync.net.

Podprti OS: Windows, Mac OS X, Linux/Unix.

Ocena: 4.

Amazon S3

Cena: 0,15 USD za GB na mesec + prenos + zahtevki.

Razpoložljivi prostor: Neomejeno.

Tehnična rešitev: Velik izbor različnih orodij.

Spletna stran: s3.aamazonaws.com.

Podprti OS: Neodvisen od OS.

Ocena: 4.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji