Objavljeno: 26.1.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2016

Projektorji za vsak žep in okus

Tokrat so našli pot v Monitorjev laboratorij štirje projektorji, ki si ne bi mogli biti bolj različni. Vsak pač nagovarja svoj segment uporabnikov, a si želijo biti hkrati kar najbolj univerzalni.

Projektorje v grobem delimo v štiri razrede – tiste za pisarniško rabo, hišni kino, rabo v dvoranah in prenosne projektorje. Dvoranskega projektorja že dolgo nismo preizkusili, druge novosti pa kljub želji uporabnikov, da bi bili sodobni projektorji večnamenski in »hibridni«, dokazujejo, da so meje med najboljšimi v posameznih razredih še vedno opazne.

 

 Optoma HD28DSE

Optomin projektor, odet v plastično ohišje bele barve, spominja na vrsto cenovno ugodnih sorodnih modelov tega izdelovalca, a nalepka s ceno izdaja, da bi se moralo v njegovi notranjosti skrivati nekaj več. In se tudi res. Optoma se je odločila za nakup večkrat nagrajene tehnologije obdelave videa DarbeeVision, ki pripomore k bolj realističnemu prikazu slike z izboljšavo globine slike, ločevanjem objektov ipd. To se v praksi tudi dejansko pozna, saj projektor vidno izboljša že tako dober vir (npr. sliko visoke ločljivosti). Optoma HD28DSE sliko prikazuje v polni visoki ločljivosti, pri tem pa uporablja tehnologijo vrtljivega barvnega kolesa DLP. Vgrajena žarnica zagotavlja do 3000 lumnov svetilnosti, izdelovalec pa optimistično navaja tudi visoke vrednosti kontrasta (30.000 : 1). Slednje predvsem po zaslugi funkcije, imenovane Dynamic Black, ki količino oddane svetlobe prilagaja glede na gledano vsebino. V teoriji odlična rešitev v praksi razočara. Ob vklopljeni funkciji Dynamic Black namreč projektor (preveč) agresivno prilagaja svetilnost žarnice, kar ob ogledu filmov z veliko prehodi med svetlejšimi in temnejšimi prizori dobesedno (z)moti gledalca, saj so grobe spremembe v svetilnosti spremljane tudi z nihanjem obratov ventilatorja. Tudi sicer je zaradi visoke svetilnosti slika prej temno siva kot črna. Žal izklop funkcije Dynamic Black vpliva tudi na delo slikovnega procesorja in tehnologije DarbeeVision, ki se sicer izkaže le pri bogatih video vsebinah (npr. filmi na ploščkih Blu-ray) in igrah, ki bi se na trenutke lahko primerjale z viri 4K (čeprav so »le »1080p). Je pa res, da mora uporabnik, ki veliko menja prikazano vsebino, vedno znova na menuju popravljati nastavitve (za filme, igre, druge vsebine), a to po zaslugi solidnega daljinca ni pretirano zahtevno opravilo. Žal Optoma HD28DSE ne pozna slovenščine.

 Nabor vmesnikov ni na ravni projektorjev iz segmenta hišnega kina, a nič pomembnega ne manjka. Dva priključka HDMI sta različice 1.4a, ker pomeni, da podpirata prenos virov slike v zapisu 3D in  prenos videa in slik z mobilnih naprav (MHL). Zelo dobrodošel dodatek je tudi vmesnik mini USB, ki ima dovolj energije za napajanje zunanjih naprav, kar pomeni, da na projektor elegantno »obesimo« napravico, kot je Google Chromecast, in že smo rešili izziv dostavljanja večpredstavnih in pretočnih video vsebin. Brezžična povezljivost in vmesnik 3D sta na voljo za doplačilo.

 Optoma HD28DSE

Prodaja: www.centerprojekcije.si.

Cena: 915 EUR.

za   Kakovostna obdelava slike.

proti    Implementacija dinamičnega prilagajanja svetilnosti slike.

 Epson EB-1776W

Projektor Epson EB-1776W sodi v kategorijo prenosljivih projektorjev, saj s svojo tanko in ploščato obliko spominja na malce debelejšo mapo za dokumente – po velikosti ga je za slabo polovico modela EB-U04. Kljub temu je japonskim inženirjem uspelo graditi vanj tehnologijo 3LCD, ki ob visoki ločljivosti prikaza slike skrbi za odlično in natančno barvno reprodukcijo. Daleč najbolj všeč nam je bila funkcija samodejnega nastavljanja geometrije slike, ki svoje delo opravi zelo dobro in bi si je želeli prav v vsakem (prenosnem) projektorju. Ob pritisku gumba za samodejno nastavitev slike ta namreč izmeri dimenzije, ostrino in trapez prikazane slike ter v naslednjem koraku poskrbi za njihovo presenetljivo natančno optimizacijo. Svetilnost projektorja je s 3000 ANSI lumni med najboljšimi v razredu prenosnih projektorjev, močan svetlobni tok pa spremlja glasno delovanje vgrajenega ventilatorja, ki ima veliko dela z odvajanjem toplote. Ob uporabi bolj ekonomičnega načina delovanja je hrupa znatno manj, opazno pa upade tudi svetilnost. A če projektorja ne bomo uporabljali v res svetlem prostoru, nas to ne bo motilo.

Ploščata zasnova ne pušča veliko možnosti za vgradnjo različnih priključkov, kljub temu pa bomo na zadnji strani projektorja še vedno našli priključke HDMI, RCA in VGA, s čimer bo kljub vsemu potešena želja po predvajanju vsebin. Vmesnik USB lahko uporabimo za dodajanje brezžične povezljivosti (ustrezen ključek USB je priložen) ali pa predvajanje različnih vsebin s ključkov USB. Podpora različnim zapisom je sicer zelo omejena, saj predvajalnik prepozna datoteke PDF, slike in nekaj preprostejših video zapisov, zato bo projektor za predvajanje večine vsebin še vedno potreboval pomoč računalnika ali večpredstavnega predvajalnika. Vgrajeni zvočnik moči 1 W je tudi v tem primeru bolj zasilne narave, a glede na kompaktne mere čudežev ne moremo pričakovati.

Projektorju je priložen srednje velik daljinec z odlično razporejenimi tipkami (in izborom funkcij), a s projektorjem brez težav upravljamo tudi brez njega, saj ima na zgornji strani vse osnovne gumbe in tako lahko z njim delamo takoj, ko ga vzamemo iz priložene torbe in priklopimo na elektriko. Že res, da je projektor prenosen in sorazmerno zmogljiv, a bi si za ceno, višjo od tisočaka, kljub temu želeli tudi polne visoke ločljivosti.

 Epson EB-1776W

Prodaja: www.panteh.si.

Cena ob objavi: 1159 EUR.

za    Funkcija samodejne nastavitve slike, majhnost, upravljanje.

proti    Glasnost delovanja, le visoka ločljivost (HD), cena.

2941383

 Epson EB-U04

Epson je konec lanskega leta povsem prenovil vstopni razred projektorjev in mu namenil pošteno nadgradnjo. Po novem namreč že vstopni razred projektorjev prinaša sliko polne visoke ločljivosti, kar lahko le pohvalimo. Projektor EB-U04, ki sliko prikazuje celo v ločljivosti 1920 x 1200 pik, je po zagotovilih izdelovalca primeren tako za pisarniško delo kot domačo zabavo in temu zlahka pritrdimo. Njegove razmeroma kompaktne mere in priložena torbica pa pomenijo, da večjih težav s prenašanjem   ne bomo imeli. In če bo Epson EB-U04 res pogosto menjal lokacije, lahko pohvalimo še funkcijo ročnega nastavljanja trapeza z drsnikom (je na vrhnji strani projektorja poleg nastavitev ostrine in povečave slike), ki bo uporabniku prihranila veliko časa (vsaj v primerjavi z iskanjem te funkcije na menuju in nastavljanjem).

Že sam vklop projektorja razkrije, od kod izvirajo cenovni kompromisi. V standardnem načinu delovanja je projektor razmeroma glasen, zato bo verjetno večina uporabnikov pristala pri uporabi varčnega (ECO) načina, kjer je glasnost hladilne rešitve bistveno znosnejša (pa tudi žarnica naj bi v varčnem načinu delovala kar 10.000 ur!). Za dodatno »praskanje« v projektorju poskrbi aktivna zaslonka, ki je privzeto nastavljena na visoko hitrost – tudi to velja v nastavitvah zmanjšati. Projektor obljublja 3000 lumnov svetilnosti in jih tudi dejansko dosega, saj je slika opazno svetlejša kot pri Optominem modelu z isto nazivno vrednostjo, je pa res, da zaradi tega trpi prikaz odtenkov črne barve (v najboljšem primeru dobimo temno sivo). So pa zato preostale prikazane barve resnično pristne in žive, ogled biljarda na novem projektorju 3LCD, denimo, postreže z bistveno boljšo izkušnjo kot na projektorjih s tehnologijo DLP. Tudi s prikazom hitrega gibanja v sliki projektor nima težav.

Hrbtna stran je solidno založena z vmesniki. Dva vmesnika HDMI, vtič VGA in S-Video poskrbijo, da težav glede vhodnih virov slike ne bo, projektor zna nekatere dokumente prebrati tudi s ključka USB. Vrhnja stran premore vrsto gumbov za upravljanje, zato lahko priročen daljinec tudi kje pozabimo. Vgrajeni zvočnik je bolj zasilne narave, če predvajana vsebina premore tudi zvok, ga velja zaupati namenskim zvočnikom.

Pod črto je Epson EB-U04 resnično precej vsestranski in univerzalen projektor, a je po zaslugi visoke svetilnosti vendarle bistveno prepričljivejši pri prikazu poslovnih vsebin (predstavitve, dokumenti …) kot pri predvajanju filmov.

 Epson EB-U04

Prodaja: www.panteh.si.

Cena ob objavi: 756 EUR.

za    Odličen prikaz barv (razen črne), polna visoka ločljivost.

proti    Glasnost v normalnem načinu delovanja, slišno delo zaslonke.

5492193

 Epson EH-TW7200

Epsonov projektor hišnega kina iz srednjega cenovnega razreda že s svojim ohišjem spominja na večje, zmogljivejše in dražje brate. Kljub temu da je EH-TW7200 nekajkrat cenejši od najdražjega modela za hišni kino, se v praksi obnese naravnost odlično. Skupaj z velikim ohišjem je podedoval tudi večje reže za hlajenje, a cenovni kompromisi niso dovoljevali vgradnje tišjih ventilatorjev. Kljub temu je v varčnem načinu prijetno tih in mu ni kaj očitati. V projektor je vgrajena tehnologija 3LCD, skupaj z dinamično zaslonko pa poskrbi, da v laboratorijskih razmerah izdelovalca doseže tudi kontrastno razmerje 120.000 : 1. Svetilnost je z 2000 lumni pri modelih za hišni kino med višjimi, a je zelo dobrodošla takrat, ko želi gledalec gledati 3D vsebine. Epson svetilnost meri po metodi CLO (Colour Light Output), kar pomeni, da vse prikazane barve zmorejo visoko svetilnost, pri projektorjih s tehnologijo DLP pa je najvišja vrednost svetilnosti dosežena zgolj pri prikazu bele barve.

Kot se za projektor za hišni kino spodobi, je nastavitev slike zelo veliko (število priključkov pa zgolj povprečno), upravljamo pa jih s kar nekoliko nenavadno velikim daljincem. Tudi Epsoni žal ne govorijo slovensko. Prikazane barve so žive in pristne, piko na i pa postavi dinamična zaslonka, ki še dodatno izboljša kontrast slike, ne da bi vplivala na kakovost.

Epson EH-TW7200 s prikazano sliko meri precej više kot narekuje njegova cena, kar je pohvalno, saj tihi in zmogljivi projektorji za hišni kino navadno stanejo še bistveno več kot dva tisoč evrov.

Epson EH-TW7200

Prodaja: www.panteh.si.

Cena ob objavi: 1525 EUR.

Za: Odlična kakovost slike, tih varčni način.

Proti: Glasnost v normalnem načinu delovanja, slišno delo zaslonke.

Za    Odličen prikaz barv (razen črne), polna visoka ločljivost.

proti    Glasnost v normalnem načinu delovanja, slišno delo zaslonke.

4579706

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji