Objavljeno: 28.12.2017 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2018

Posrečen eksperiment

LG je vedno eksperimentiral s svojimi telefoni in jih skušal razlikovati od konkurence. Že pred leti so naredili model Flex, ki je imel ukrivljen zaslon, potem je bil tu neposrečen modularni G5, v zadnjih dveh letih pa so nam dostavili še modela V10 in V20, ki nista bila za vsakogar. Letos so vtis popravili.

LG je s serijo V skušal narediti telefone, ki so odstopali od ponudbe visokocenovnih naprav konkurence. To jim je z V10 in V20 tudi uspelo, a zares dobra telefona to nista bila. Dodatni zaslon nad »glavnim« zaslonom je bil bolj ali manj muha enodnevnica. Fotoaparat je bil, recimo, vedno adut te serije, oblikovanje pa konkretna hiba, saj 10 in 20 nista bila lepa in ergonomična. Zato je novi LG V30 pozitivno presenečenje, ki odpravi kar nekaj pomankljivosti predhodnikov.

LG V30 je pravzaprav veliki brat telefona LG G6, ki je bil do zdaj daleč najboljši telefon, ki ga je kdaj naredil LG. Šestka je pozabila na modularnost in se osredotočila na zaslon (ki ni imel robov), na fotoaparat (ki je pri LGju naposled zelo spodoben) in na obliko (G6 je lep telefon). Vse to V30 ohrani in celo pelje kakšno stopnico višje. Oblikovanje se zgleduje po G6, kar je le dobro, saj ta odkljuka vse trende leta 2017. Zaslon ima malo robov in na obeh straneh telefona je steklo. Ohranili so še gumb za vklop, ki je hkrati tudi bralnik prstnih odtisov in je na zadnji stranici pod fotoaparatom. Mimogrede - z vsakim novim telefonom, ki bralnik obdrži na sredini hrbtne stranice, je bolj jasno, kakšen mimosunek je postavitev bralnika na Samsungovih telefonih (čisto blizu fotoaparata).

Na zgornji stranici je še vhod za slušalke, ki je že kar redkost, ki ima še zmogljiv DAC (pretvornik digitalnega signala v analognega). To pomeni, da z dobrimi slušalkami in dobro glasbo dejansko dobimo boljši zvok kot ga zmore povprečen izhod za slušalke ali pa povezava Bluetooth. Večini to ne bo nič pomenilo, a za tiste, ki bi radi kar se da dober zvok v pametnem telefonu, je V30 eden zadnjih, ki to omogoča.

Strojno je V30 prototip zmogljivega androidnega telefona leta 2017. Snapdragon 835 (4 × 2,45 GHz in 4 × 1,9 GHz), 4 GB pomnilnika in 64 GB shrambe je dovolj. Vse skupaj poveže ne najnovejši Android 7.1.2, kar enostavno ni OK. Gre za nov, zmogljiv telefon, ki predstavlja vrhunec LGjeve ponudbe in nima Androida 8.0. Ta bi pač moral biti nameščen. Ne gre sicer za tragedijo, saj bo nova različica prej ali slej prišla, a kljub temu pusti slab vtis. Android je seveda preoblečen v LGjevo preobleko, ki ji še vedno ne moremo dati najvišje pozitivne ocene. Oblikovanje je zadnja leta vsaj OK in gre za preobleko, ki ponuja kar nekaj modifikacij. Androidnim gumbom lahko menjamo zaporedje, se odločimo, ali bi imeli predal s programi ali bodo vsi kar na domačih zaslonih. Prav tako je LG ohranil bližnjice, ki so bile pri V20 na dodatnem zaslonu, zdaj pa lebdijo na strani in niso kaj dosti uporabnejše.

Dve leči omogočata običajno ali pa širokokotno zajemanje.

Podrobnosti zaslona nalašč še nismo omenili, ker gre za ploskev OLED, ki »ni dobra«. Narekovaji so tam zato, ker gre dejansko za zelo dober zaslon, ki pa ni na ravni Samsungovih površin OLED. LG namreč že lep čas razvija svojo tehnologijo OLED, ki je pri televizorjih na prvem mestu, na manjših napravah pa še ni zares prepričala. Šestpalčni zaslon (2880 × 1440 pik) riše žive barve, a vse skupaj počne dovolj neenakomerno, da se to opazi, če poleg postavimo kak drug telefon. Za tistega, ki ga bo uporabljal vsak dan, pa zna biti »slabši« OLED popolnoma OK.

Poleg zaslona, ki LGju res ne sme biti v ponos, je treba nameniti pozornost še fotoaparatu. Gre za sistem z dvema lečama (16 in 13 megapik), ki dela dovolj dobre slike, da sicer ni v vrhu (iPhone, Pixel), a za konkurenco ne zaostaja veliko. Posebnost V30, ki zna pri marsikom pretehtati, pa je ta, da je druga leča širokokotna. Vsi (drugi) telefoni se trudijo čim bolje narediti portretne slike, tako da je druga leča ponavadi ožja ali pa zajema črnobele slike za večji kontrast. LG pa se je tu odločil omogočiti širokokotne zajeme, ki delujejo dramatično in v svetlih razmerah naredijo super slike, ki jih preostali telefoni ne zmorejo.

V30 je najboljša iteracija LGjevega eksperimenitranja, saj je dovolj drugačen (DAC in širokokotna leča), da izstopa. Kljub temu dovolj sledi trendom industrije, da ne izpade čudaško. V30 zna s fotoaparatom in vhodom za slušalke koga celo prepričati, da zamenja telefon.

LG V30

Prodaja: Operaterji.

Cena: Od 720 EUR naprej.

Za: Širokokotna leča, DAC.

Proti: Zaslon, preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji