Objavljeno: 30.5.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2017

Posodobitev Windows 10 Creators Update

Velikan iz Redmonda je očitno mislil resno z izjavama, da bo Windows 10 njegov zadnji operacijski sistem in da bo »živ«. Sredi aprila smo dobili novo večjo posodobitev, imenovano Windows 10 Creators Update, ki je prinesla nekaj korenitih sprememb in novosti. A nas je bolj zanimalo tisto, kar na prvi pogled ni vidno. Pokukali smo pod pokrov ...

Microsoft je 11. aprila uporabnikom začel pošiljati novo posodobitev operacijskega sistema Windows 10. Omenjeni operacijski sistem na svojih računalnikih in drugih napravah uporablja že več kot 400 milijonov uporabnikov, zato se bo posodobitev v sisteme zagotovo nameščala več tednov – seveda pri uporabnikih, ki jo bodo sprejeli. Osvežitev, imenovana Windows 10 Creators Update, prinaša več novih funkcij, izboljšav in aplikacij. Največ pozornosti so bili deležni prenovljeni meni Start, izboljšana digitalna pomočnica Cortana in nova aplikacija Paint 3D. Toda Microsoft je vrsto novosti dodal tudi pod pokrovom. Vse seveda niso blesteče, a so še kako pomembne, vsaj tiste s področja varnosti. Preverili smo, česa pri Microsoftu ne obešajo na veliki zvon, pa se velja zavedati. Prav tako izpostavljamo manjše funkcije in lastnosti, ki nam olajšajo sobivanje s prenovljenim operacijskim sistemom.

Zakasnitev namestitve posodobitev

Veliko uporabnikov, s piscem teh vrstic vred, je prejšnji različici operacijskega sistema Windows 10 zamerilo agresivna obvestila oziroma pozive po namestitvi posodobitev. Te so se pogosto prikazale prav takrat, ko je bil uporabnik sredi dela ali zabave, in so ga seveda zmotile. To se bo bržkone še dogajalo, a redkeje, saj je v okencu z obvestilom o posodobitvi zdaj na voljo gumb Pozneje (Snooze) – s klikom nanj bo operacijski sistem za tri dni pozabil na posodobitve. Stara možnost zakasnitve namestitev posodobitev je sicer še vedno na voljo, a je programerjem uspelo dodati tudi nove. Tako lahko v operacijskem sistemu Windows 10 Professional z manj nujnimi posodobitvami (teoretično) odlašamo do leto dni, namestitev varnostnih popravkov pa lahko odložimo do 30 dni. Žal Microsoft ni odpravil naslednje velike zamere, povezane s posodobitvami. Če bomo opozorilo o nameščenih posodobitvah, ki zahtevajo vnovični zagon računalnika, pridno ignorirali, ga bo operacijski sistem opravil kar sam, brez posebnega opozorila. Pri tem bomo seveda lahko izgubili delo in dokumente, ki jih nismo shranili ...

Izboljšan prikaz slike na napravah z zasloni (res) visokih ločljivosti

Operacijski sistem Windows 10 je že od samega začetka »bolehal« za nekaterimi nadlogami svojih predhodnikov. Ena bolj očitnih je bilo slabša skaliranje slike na zaslonih res visokih ločljivosti – denimo 3K ali 4K. Razvijalci so ostrino grafičnih elementov in teksta na prenosnikih in tablicah, opremljenih z zasloni z visoko gostoto slikovnih pik (DPI), sicer izboljšali že v prejšnji posodobitvi Windows 10 Anniversary Update, posodobitev Creators Update pa gre še korak dlje, saj izboljša prikaz/izris slike krajevno poganjanih aplikacij na zaslonih res visokih ločljivosti. Funkcija je privzeto vklopljena pri večini bolj znanih aplikacij – vsaj tistih, ki so ob svoji splavitvi že poznale operacijski sistem Windows 10. Pri vseh drugih lahko to izboljšavo vklopimo ročno, in sicer tako, da poiščemo izvršilno datoteko programa (navadno gre za datoteko s končnico .exe), jo desno kliknemo in z menija izberemo Možnosti (Properties). Zatem poiščemo zavihek Združljivost (Compatibility) in vklopimo možnost Onemogoči spreminjanje povečave zaslona v visokih nastavitvah DPI (System (Enhanced) DPI scaling).

Izboljšana stabilnost delovanja sistema

Posodobitev Creators Update prinaša drugačno in bolj stabilno obnašanje operacijskega sistema za naprave, ki imajo več kot 3,5 GB razpoložljivega pomnilnika. V teh napravah bo operacijski sistem porabljal več pomnilnika ter s tem izboljšal tako stabilnost kot varnost lastnega delovanja. V preteklosti je Microsoft nekatere varnostne in druge ključne funkcije združeval in tako prihranil pri porabi pomnilnika (v Upravitelju nalog smo te procese lahko prepoznali pod imenom svchost.exe). Creators Update pa na zmogljivejših napravah, torej tistih z večjo količino pomnilnika, teh procesov ne bo več združevala, zato tudi prenehanje delovanja posameznega procesa ne bo ohromilo še drugih (tistih povezanih) in spravilo operacijskega sistema na kolena. Tudi vsi varnostni ukrepi in mehanizmi osveženega sistema Windows 10 bodo na zmogljivih napravah delovali kot ločeni in samostojni procesi.

Poenostavitev nastavitev zasebnosti

Že odkar je Microsoft splavil Windows 10, je bilo veliko govora o zasebnosti uporabnikov operacijskega sistema (in pomanjkanju le-te). Tudi v reviji Monitor smo pisali o tem, kako preprečiti ali vsaj omejiti, da bi operacijski sistem Microsoftu in z njim povezanim podjetjem pošiljal krajevno in spletno aktivnost uporabnika/ov. Microsoft je obljubil, da bo poenostavil pregled nad ustreznimi nastavitvami. In ga tudi je, vsaj delno. Ob namestitvi posodobitve Creators Update se uporabniku prikaže seznam spremljanja aktivnosti uporabnika, ki je razdeljeno v pet kategorij, in sicer Lokacija (Location), Prepoznavanje govora (Speech Recognition), Diagnostika (Diagnostics), Prilagojena uporabniška izkušnja z analizo podatkov (Tailored experiences with diagnostic data) ter Relevantni oglasi (Relevant Ads). Seveda uporabnikom priporočamo, da si vzamejo kakšno minutko svojega časa in dejansko preberejo, kaj Microsoft od njih želi. Če nekaterih programov ali funkcionalnosti ne uporabljate, vam priporočamo, da preprosto onemogočite kar največ ponujenih možnosti, saj boste tako precej uspešno zajezili »odtekanje« podatkov.

Urejevalnik registra z novo ukazno vrstico

Povprečni uporabnik operacijskega sistema ne bo nikoli zašel v urejevalnik registra (Registry Editor). Zato pa se bodo z njim pobliže spoznavali napredni uporabniki, ki bi radi spremenili kakšno »intimno« nastavitev sistema. Da bo delo z urejevalnikom registra še lažje, mu je Microsoft s svežo posodobitvijo namenil novo ukazno vrstico in tudi prenovil pogled na drevesno strukturo, ki sedaj olajša iskanje posameznih vnosov, obenem pa je tudi bistveno preglednejša. V bistvu je bil že skrajni čas za to osvežitev.

Omejevanje neavtoriziranih aplikacij

Posodobitev Creators Update je prinesla enostavnejše delo z aplikacijami, tudi možnost omejevanja ali blokiranja namestitve neavtoriziranih aplikacij v računalniku po vzoru iz operacijskih sistemov Android in MacOS. Funkcijo najdemo v predelu Nastavitve (Settings) pod razdelkom Aplikacije in funkcije (Apps & Features), kjer poiščemo novo možnost Izbira lokacije namestitve aplikacij (Choose where apps can be installed from). Prvi dve možnosti omogočata namestitev aplikacij, ki niso bile prenesene iz Trgovine (Windows Store), tretja pa namestitev aplikacij omeji le na programe, ki smo jih poklikali v Trgovini (Windows Store).

Natančnejše posodobitve

S posodobitvijo Creators Update je Microsoft v svoja Okna implementiral tudi tehnologijo, imenovano Unified Update Platform. Ta je del posodobitvenega orodja Windows Update, njena naloga pa je skrajšati čas posodobitve sistema Windows 10, saj prepozna spremembe v posodobitvah, ki so na voljo, in prenese ter namesti le tiste, ki jih naš računalnik dejansko potrebuje (prej je pač prenašala vse). Po novem bodo paketi posodobitev za posamezni računalnik precej manjši, Microsoft ocenjuje, da se bodo posodobitve skrčile za okoli tretjino, s tem pa bomo uporabniki privarčevali tako nekaj prostora na disku in nekaj živcev ob opozarjanju na posodobitve.

Enostavnejše odpravljanje napak

Orodja za prepoznavanje in odpravljanje napak v Oknih smo opisali v eni prejšnjih številk revije Monitor. Prav je, da vas opozorimo, da jih je sveža posodobitev premaknila z Nadzorne plošče (Control Panel) v predel Nastavitev (Settings) pod razdelek Posodobitve in varnost (Update & security). Obenem so Microsoftovi programerji dodali par orodij za odpravljanje napak.

Izboljšana skrb za varnost

Orodje Windows Defender, ki v Oknih skrbi za pregledovanje sistema za morebitno prisotnostjo škodljivih kod, je bilo deležno nove podobe in funkcij. Posodobitev Windows 10 Creators Update ga je opremila z novimi »senzorji«, ki zaznajo vdore v delovni pomnilnik in samo programsko kodo sistema, s čimer se bo sistem Windows 10 lažje ubranil napadov ničtega dne in povsem svežih škodljivih kod. Windows Defender zdaj tudi prepozna napad prek omrežja in uporabniku ponudi možnost blokade datotek, ki prihajajo iz omrežja, ali pa izolacije prepoznanega okuženega računalnika. Če se v našem sistemu požene škodljiva koda, bomo zanjo lahko izbrali možnost karantene in ukinitve, pa tudi zbiranja forenzičnih dokazov, ki se bodo poslali v varnostni center v nadaljnjo obdelavo.

Microsoftovi programerji so odpraviti tudi težavno iskanje funkcije starševskega nadzora, ki je bila prej nerazumljivo zakopana globoko v nastavitvah. Med novostmi programa Windows Defender najdemo še funkcijo »zdravstvenega pregleda« povezanih naprav.

Ukazna vrstica se (počasi) poslavlja

Ukazna vrstica (Command Prompt), ki je spomin na neke druge čase računalništva, se počasi poslavlja. Z novo posodobitvijo je Microsoft njene funkcionalnosti preselil v orodje Windows PowerShell – neposredne ukaze sistemu zdaj vnašamo v njem. Do orodja Windows PowerShell se prebijemo tako, da desno kliknemo meni Start (ali pa pritisnemo kombinacijo tipke Windows in tipke X), izberemo možnost Ukazna vrstica (Command Prompt). Ukazno vrstico oziroma Windows PowerShell bomo še vedno lahko priklicali tudi z vnosom iskalnega pojma »cmd« v polje digitalne pomočnice Cortana.

Operacijskemu sistemu lahko zdaj še natančneje povemo, kdaj si želimo vnovičnega zagona računalnika po nameščenih posodobitvah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji