Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Junij 2015

Ponesrečeni model

Podjetje HTC (nekoč znano kot Qtek) je bilo pionir na področju pametnih telefonov in ni še dolgo tega, kar je za prevlado na tem trgu tekmovalo z veliko večjim Samsungom. Danes je podjetje finančno na dnu, v soj žarometov ga enkrat letno prestavi le predstavitev najnovejšega vrhunskega pametnega telefona iz serije One.

Lanski model One M8 je bil po skoraj vseh merilih vrhunski telefon, ki se je od konkurence razlikoval tudi (ali pa predvsem) po izredno dodelani zunanji podobi in uporabljenih materialih. Kritik je bil deležen le vgrajeni fotoaparat, ki je ob pomoči programske logike poskušal preseči tekmovanje v številu megapik, vendar mu to ni najbolje uspelo.

Letošnji One M9 je na videz skoraj do pičice enak. Glede na rek »Ne popravljaj, kar ni pokvarjeno« so zunanjost pač pustili enako, ker je odlična. Edina očitna razlika je na zadnji strani, kjer je sklop za kamero UltraPixel (ki je imela dva »objektiva«) zamenjal en sam običajen objektiv – za kamero ločljivosti 20,7 megapik. Da, popustili so in se vrnili v tekmo megapik. Po drugi strani niso popustili pri zaslonu – ta je še vedno v velikost 5 palcev in predvsem ločljivosti »le« FullHD oz. 1920 × 1080 pik. Strinjamo se, to je popolnoma dovolj, vendar bi kot kupci telefona za skorajda 800 evrov vseeno pričakovali, da ima vgrajen zaslon ločljivosti 2560 × 1440 pik, kot ga ima konkurenca. Pa čeprav je, realno gledano, edina korist od takega zaslona večja poraba električne energije in torej krajša avtonomija.

Videti je, da se HTC tega ni šel ravno zaradi omenjene nižje stopnje avtonomije, saj ima z njo že s »starim« zaslonom občutne težave. Kljub temu da je vgrajen 10 odstotkov zmogljivejši akumulator kot v modelu M8, telefon precej manj »zdrži«, po nekaterih meritvah do 10 odstotkov manj (odvisno seveda od tipa uporabe). Vzrok je očitno v novem procesorju, ki je zelo daleč od varčnosti.

Telefon se zaradi pregrevanja med delom upočasni, kar je očitno tudi iz prikaza delovnih frekvenc, ki jih omogoča aplikacija System monitor.

Telefon se zaradi pregrevanja med delom upočasni, kar je očitno tudi iz prikaza delovnih frekvenc, ki jih omogoča aplikacija System monitor.

Vgrajen je namreč najnovejši Qualcommov Snapdragon 810, 64-bitni kolos z osmimi jedri (4 x Cortex A53, 1,5 GHz in 4 x Cortex A57, 2 GHz), ki ga je Qualcomm, sicer nesporni tehnološki vodja procesorjev prejšnje generacije (modeli 800, 801 in 805 kraljujejo v bolj ali manj vseh vrhunskih telefonih in tablicah), naredil nekoliko na hitro. V želji, da bi kar najhitreje naredili 64-bitni procesor (kot ga ima Apple že dve leti), so namreč preskočili lasten razvoj procesorskih jeder in uporabili kar »ponudbo s police«, standardna jedra ARM. Težava je le v tem, da se med delom izredno segreva, k čemur (morda?) še dodatno pripomore kovinsko ohišje telefona. In seveda – s pregrevanjem še dodatno izčrpava akumulator. Pregrevanje je tako hudo, da je dejansko moteče za uporabnika (držati vroč telefon v roki nikakor ni prijetno) in celo za sam telefon, saj se procesor zelo hitro prestavi v »nižjo predstavo« in postane počasnejši. Dejansko smo telefonu namerili precej nižje vrednosti s programom GeekBench, kot jih je dosegel telefon LG G Flex 2 (ki ima enak procesor, vendar plastično ohišje). Še več – vrednosti so drastično poskočile, ko smo telefon pred meritvami za nekaj minut zaprli v zamrzovalnik … Mimogrede, glede na poročila s spleta so se beta različice telefona še veliko bolj segrevale; šele končna različica programske opreme je vnesla zniževanje delovne frekvence.

No, kljub temu da zaradi segrevanja nismo nikoli zasledili delovanja na polnih 2 GHz (temveč so testni programi kazali 1,6 GHz), se telefon izkaže kot dovolj hiter, navdušeni pa smo bili tudi nad preobleko Sense, ki v tej konfiguraciji telefona popolnoma nič ne upočasnjuje.

Kot celota bi bil M9 na koncu lahko nekako povprečen, če ne bi proizvajalec zanj zahteval vsote, ki je enaka ceni današnjih vrhunskih telefonov. 800 evrov za telefon, ki se drastično pregreva in ne premore zaslona z vrhunsko ločljivostjo, je pač bistveno preveč.  

HTC One M9

Prodaja: Operaterji.

Cena ob izidu: Osnovni model 796 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Odlična zunanjost.

✗    Hudo pregrevanje.

4967718

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji