Objavljeno: 24.11.2009 | Monitor November 2009

Pisma bralcev

Exchange je boljši!

Kot redni bralec vaše revije, ki jo z veseljem prebiram vsak mesec in v kateri se najdejo zelo dobri članki, mnenja in pogledi na uporabo ter razvoj informacijske tehnologije, sem bil precej razočaran, ko sem prebral vaš članek na temo Spletne storitve (Google namesto Exchangea). Le kaj me je TAKO zmotilo? Kot strokovnjak s področja IT-ja, z večletnimi izkušnjami, mednarodno priznanimi certifikati, predavatelj s področja IT-ja ... resnično nimam rad (in ne samo jaz), ko nekdo v "strokovni" reviji piše kar-tako-počez, poleg tega je pa še odgovorni urednik, ki bi glede na svojo funkcijo moral še toliko bolj preveriti kredibilnost svojega pisanja.

Dejstva:
- za vzpostavitev informacijske infrastrukture podjetja s 5 uporabniki (podatki iz članka), ne potrebujemo strežnika za 3000 EUR,
- za 5 uporabnikov, ki so se odločili uporabiti Microsoftovo tehnologijo (datotečni strežnik, poštni strežnik, FAX storitve, varovanje podatkov uporabnikov ...), se ne postavlja Windows Server (z dodatnimi CAli) + Exchange Server (z dodatnimi CALi), + poseben backup protokol + zaščita za nezaželeno pošto.

Priporočen pristop za dosego ciljev po zahtevah stranke:
- strežnik IBM x3200 M2 (Xeon X3330, 4 GB DDR2 RAM, 2 x 500 GB SATA HDD); 1500 EUR,
- Small Business Server 2008 Standard (Windows Server 2008, Exchange 2007, CALi za 5 uporabnikov); 680 EUR,
- antivirusna zaščita z NOD32 Enterprise za eno leto; 120 EUR,
- AntiSpam za Exchange se da s pravilnim pristopom in orodji nastaviti zelo natančno, s čimer se pri vestnih uporabnikih pojavi zelo malo ali celo nič smetja,
- backup: sam strežnik Windows Server 2008 ima zagotovljeno transparentno varnostno kopiranje, ki ga zelo enostavno, poceni in varno izvedemo na dva (2) zunanja HDD 1T; 2 x 100 EUR = 200 EUR,
- delo, ki ga za zgoraj omenjene storitve zaračunavamo, je 800-1200 EUR.

Skupna vrednost investicije je približno 3700 EUR + DDV
Mesečno vzdrževanje: 150-220 EUR/mesec
V kakšna okolja je primerno postaviti zgoraj omenjeno postavitev? V okolja z do 50 uporabniki, če je uporabnikov več, so dodaten strošek CALi in nekoliko zmogljivejši strežnik.
Vaš pogled na postavitev IT infrastrukture s skupnim zneskom 9000 EUR je izraz popolnega nepoznavanja zmožnosti ali pa slabe oz. napačno pridobljene informacije glede izvedbe takšne storitve.
Moj namen ni diskreditirati vas in vaše delo, temveč zgolj podati strokovno mnenje, saj tovrstni članki s takšnim pristopom napačno informirajo bralce, ki člankom in vsebini zaupajo(mo).

S spoštovanjem,

Uroš Lesjak,

direktor

ECDL AM izpraševalec | ECDL CAD | MOUS Master | MCP | MCTS: SBS 2008

 

Se strinjam, moja napaka, za katero se opravičujem. S Small Business Serverjem je mogoče priti skozi ceneje. Tudi strežnik je lahko cenejši, ni dvoma.

Glede Antispama za Exchange pa naše meritve ne potrjujejo vašega mnenja.

Me pa veseli, da ste svojemu izračunu pošteno prišteli vzdrževalne stroške (150-220 EUR na mesec oz. 1800-2600 EUR na leto), kar je v primerjavi z 200 EUR na leto, kolikor od nas zahteva Google, kar nekaj. Začetni stroški pa po vašem izračunu še vedno znašajo 4400 EUR + Office, skupaj 6700 EUR. (vsi izračuni so bili z DDV, brez tega je strošek 5616 EUR)

  Matjaž Klančar

  odgovorni urednik

Google je boljši!

Prebral sem si članek "Google namesto Exchangea" in se mi je zdel zelo zanimiv. Tudi sam imam majhno podjetje, v katerem sem vzpostavil sistem, ki pa je popolnoma brezplačen.

Našo domeno sem povezal na Google Apps Standard. Tu uporabljam predvsem email, koledar in stike.

V računalnike v podjetju sem namestil Mozilla Thunderbird, ki prek POP protokola pobira pošto z Googla. V nastavitvah imamo določeno, da se sporočila hranijo v strežniku, kar omogoča dodaten backup in možnost sočasne uporabe pošte prek brskalnika od drugod. V Thunderbirdu sem namestil koledarski dodatek Lightning, ki ga z vtičnikom "Ponudnik za Googlov koledar" preprosto sinhroniziramo z Googlovim koledarjem in stiki. V živo. Lightning ponuja tudi uporabo skupnih koledarjev, tako da je koordinacija s sodelavci preprosta. Torej odpade direktno delo z "oblačnimi" aplikacijami, saj se vse dogaja v Lightningu, če pa že nismo pri svojem računalniku, lahko pridemo do svojih zadev od koderkoli (prek brskalnika). Google na svojih Appsih omogoča tudi nekakšne intRAnet stran podjetja in zelo preprosto intERnet stran.

Za sinhronizacijo z (novejšimi in boljšimi) telefoni pa je poskrbel kar sam Google, z Google Sync.

Za vse pisarniške programe nam Openoffice popolnoma zadošča, z vtičnikom "OpenOffice.org2GoogleDocs" pa svoje dokumente enostavno sinhroniziramo z Google Docs.

Torej - za vse skupaj smo plačali 0 EUR, postavitev pa ne zahteva nobenega vzdrževanja, le kako uro začetne nastavitve. Res je, da tak sistem ne ponuja vseh možnosti Exchangea, a prepričan sem, da je za majhna podjetja čisto dovolj.

David

Intel Core i5/i7


Spet jaz, ki se grem "revizijo" vaše/naše revije. ;-)
Avtor članka, se je zelo slabo informiral glede podnožja LGA1366 za procesorje i7-9xx in pripadajočega čipseta X58. V članku je napovedal skorajšnje slovo podnožja LGA1366 skupaj s čipsetom X58 (Citat: Podnožje LGA1366 je torej zgodovina, z njim pa, kot kaže, tudi čipovje X58), a to je popolna dezinformacija! Konec leta oz. v začetku leta 2010 prihaja na trg Intel i9 in ugani, na katerem podnožju bo imel prostor?!? LGA 1366 na X58 čipsetu, ki edini pozna komunikacijo z DDR3 RAMi v navezi 3 chanell. i9 bo premogel 6 jeder in 12 niti, kar pomeni, da se Intel ni uštel pri izdaji podnožja LGA1366 ali LGA1156, ampak gre za popolnoma plansko izdajo, saj za vsako podnožje načrtujejo svoje procesorje. Na podnožju LGA1156 prihaja i3, ki bo spadal v nižji rang po zahtevnosti in ceni.

Javno dostopen vir: http://www.pcstats.com/NewsView.cfm?NewsID=78935, če boste pa vprašali direktno Intel, pa tudi ne bodo skoparili z odgovori, ki jih smejo podati zainteresirani javnosti in novinarjem.

Sicer ne vem, kje je vaš vir informacij, a takšnih neumnosti ne bi pričakoval od resne revije in strokovno dobro podkovanega glavnega urednika. Z zavajajočim pisanjem povzročite, da nam stranke, ki kupujejo nove PCje, ne verjamejo takoj na prvo besedo, češ "je pisalo v Monitorju", in se moramo res potruditi, da jim dokažemo "pravi prav".
Tokrat vam strokovne recenzije in podanih informacij ne bom zaračunal, v prihodnje pa ne bo več tako. ;-)

Uroš Lesjak,

direktor

ECDL AM izpraševalec | ECDL CAD | MOUS Master | MCP | MCTS: SBS 2008

Spoštovani gospod Lesjak, pozdravljeni znova, lepo, da nas tako pozorno berete. ;)

Drži, na čipovju X58 bodo izšli tudi šestjedrni Gulftowni. Ob pisanju članka so bile informacije o novih šestjedrnikih žal še preveč nezanesljive in ne povsem preverjene (smo pa dodali, da bomo o tem kaj več zapisali ob drugi priložnosti), a to skoraj v ničemer ne spremeni naših ugotovitev. Dokler novih procesorjev ne bo na trgu in jih ne preizkusimo, je po našem prepričanju čipovje X58 s podnožjem LGA1366 v mrtvem teku (zaenkrat le s procesorji, ki so bili predstavljeni pred več kot enim letom in so tudi po Intelovem mnenju namenjeni bolj High End uporabnikom). V tem kontekstu gre razumeti tudi navedeni citat.

NAS ali računalnik?

Zanima me, kakšna je prednost NAS naprav v primerjavi s celotnim računalnikom, saj kolikor gledam cene, je ceneje namensko kupiti ves računalnik in v njem imeti diske za deljenje, pa še verjetno zmogljivejši je.

Ali je morda kakšna druga zadeva, pri kateri pridejo namenske NAS naprave bolj do izraza?

Marko

NASi so tipično veliko manjši, porabijo veliko manj energije, predvsem pa so tišji, ker so ponavadi (ne pa vedno) brez ventilatorjev.

iTunes za Slovence

V zadnji številki sem prebral članek o itunsih in kako si narediti račun (accaunt) prek paypala in s tem omogočiti kupovanje. Zanima me, ali ste to preverili v praksi ali je le ugibanje? Namreč z gift cardom je to mogoče, oz. je bilo mogoče, pri paypalu pa meni ne uspe.
Če veste še za kakšen trik, kako si odpreti račun, bi ga z veseljem preizkusil.

Žiga

Seveda smo tudi dejansko preizkusili. No, resnici na ljubo smo to preizkusili v preteklosti, v dveh različnih obdobjih in z dvema karticama, z dvema računoma PayPal. En račun pri iTunes Store še zmeraj uspešno uporabljamo. Edini trik, za katerega bi lahko rekli, da smo ga uporabili, je (v članku omenjena) uporaba ameriškega naslova že pri ustvarjanju računa PayPal, saj drugače ni mogoče uporabiti tega naslova v iTS. In pa seveda kartica American Express.
Dopuščamo seveda, da danes to ne deluje, čeprav malce dvomimo. Tako je na primer nekoč bilo možno direktno nakupovanje v iTMS s kartico American Express, pozneje pa ne več, ker so očitno v Applu ugotovili, da tega "ne smejo" dopustiti.

100 najboljših

V vaših dveh člankih 100 naj programov in v zadnji številki o internetni glasbi ste obakrat omenili Last.fm kot eno boljših storitev, nikjer pa ne napišete, da je storitev izključno in ne pogojno plačljiva. S tega vidika je za Slovenijo neuporabna, vsaj če se opiram na članek, kjer pišete samo o brezplačnih storitvah. Če ste izključili druge plačljive storitve, bi morali tudi to, sicer nekdaj res zelo dobro spletno storitev.

Na blog.last.fm/2009/04/22/radio-subscriptions piše: "If you live outside the UK, US and Germany then Last.fm Radio is a subscriber feature. This was changed on 22 April 2009; you can read more about the changes here."

Marko

Res je, glede na plačljivost morda res ne sodi na ta seznam ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji