Objavljeno: 23.12.2008 | Monitor December 2008

Pisma bralcev

Prehod z analognega na DSLR

Imam analogni zrcalno refleksni fotoaparat Minolta Dynax 4 z dvema objektivoma.

Razmišljam o nakupu DSLR, po možnosti takega, da bi lahko uporabil obstoječa objektiva. Ali bi z digitalnim kompaktnim fotoaparatom dosegel podobne fotografije? S katerim?

Kaj mi predlagate? Kateri fotoaparat, katere znamke?

Zdravko

Minolta se je pred leti združila s Konico, pozneje pa je skupno podjetje kupil Sony. Ves ta čas pa se je obdržal Minoltin standard (oziroma bajonet) za objektive, tako da lahko oba vaša objektiva brez težav uporabljate na Sonyjevih aparatih DSLR (ti so Alpha 900, 700, 350, 300 in 200). Glede na to, da ste navajeni delati z zrcalno refleksnim aparatom, svetujemo nakup enega od teh. Izstopa predvsem vstopni model Alpha 200, ki je sodobnik vašega Dynax 4. Aparat stane manj kot 400 evrov, skupaj z osnovnim objektivom okrog 520 evrov, v kompletu z dvema objektivoma (18-70 mm ter 75-300 mm) pa dobrih 600 evrov. Velja omeniti, da ima večina digitalnih aparatov SLR (tudi omenjena A200) tipalo, manjše od velikosti navadnega filma. To pomeni da se vsi objektivi (torej tudi vaša dva) obnašajo, kot da bi jih pomnožili s faktorjem 1,5. 50 mm objektiv tako postane 75 mm objektiv. Izjema je najdražji aparat, model Alpha 900, ki ima enako veliko tipalo kot film, je pa zato zelo drag, ohišje velja 2850 evrov.

Kakovost fotografij se pri zmogljivejših kompaktnih aparatih sicer ne razlikuje bistveno od DSLRjev, oziroma teh razlik na računalniškem monitorju ali pri razvijanju pri tipičnih velikostih ne moremo videti. Se pa poznajo pri večjih povečavah, prav tako imajo kompaktni aparati praviloma več šuma pri visokih občutljivostih ISO (ASA) kot DSLRji. Bolj izrazita je razlika pri samem delu z aparatom: DSLRji so načeloma večji in lepše sedejo v roko, funkcije so hitreje dosegljive. Omembe vredna je hitrost delovanja, kjer pri večini digitalnih kompaktnih modelov med pritiskom sprožilca in zajemom fotografije mine bistveno več časa kot pri DSLRjih.

Še največji argument v prid DLSRjem pa je njihova cena, saj so najcenejši DSLRji (ki jim prav nič ne manjka) povsem izenačeni z boljšimi kompaktnimi modeli.

Google Analytics tudi za rangiranje

Pravkar sem prebral vaš članek o spletni analizi. V večjem delu ga lahko
zelo pohvalim, pogrešam pa komentar/mnenje v zvezi z zlorabo podatkov na
strani velikih. Najboljši primer za to je Google. Sam se veliko ukvarjam z
optimizacijo spletnih strani za iskalnike (SEO) in prav pri Googlu smo
ugotovili, da se indeks iskalnika bistveno spremeni, če spletno mesto
uporablja vstavek za Analytics. Pri Googlu torej podatke o obisku dokazano
uporabijo tudi za rangiranje v iskalniku. To seveda ni prepovedano, vendar
je to past, na katero bi bilo uporabnike koristno opozoriti. Še v nobenem
primeru se pri nas namreč ni zgodilo, da bi se rank na iskalniku Google
povečal, potem ko se je vključil njegov vstavek za Analytics ...

Boštjan

Hvala za vaše dopolnilo. Res je, Google lahko uporablja podatke, zbrane v Analyticsu, za svoje druge storitve, to pa skoraj gotovo pomeni, da jih bo uporabil vsaj za strežbo oglasov in razvrščanje zadetkov iskalnika. Vendar pa lahko posredovanje
podatkov Analyticsa drugim storitvam Googla preprečimo (opt out) s posebno nastavitvijo svojega računa. Vse skupaj je razloženo v dokumentu http://www.google.com/support/googleanalytics/bin/answer.py?answer=87515

Gre za znano taktiko "korenčka in palice", saj bomo z izklopom posredovanja podatkov izgubili možnost rabe nekaterih naprednejših storitev analitike. Vprašati pa se je treba tudi, ali ne bomo s posredovanjem rezultatov analitike le prej razkrili dejansko kakovost naših strani in si s tem bodisi pokvarili ali pa tudi popravili uvrstitev le nekoliko prej, kot bi to sicer Googlovi spletni roboti ugotovili po drugih poteh. Vedeti, da nekaj delamo slabo, je lahko tudi dobra novica.

Novi kazenski zakonik v resnici ni nov

V članku iz naslova ste se s sklicevanjem na novi kazenski zakonik lotili "pomirjati" javnost oz. svoje bralce zaradi ostrine novega zakona. Ob tem ste povsem napačno interpretirali 148. člen, saj ste spregledali bistveni (prvi) stavek, v katerem zelo jasno piše, da se preganja: "Kdor z namenom PRODAJE ...". Torej, nadobudni računalnikarji, po tem členu za UPORABO ne morejo biti kaznovani, temveč za UPORABO Z NAMENOM PRODAJE. To je povsem druga zadeva in s samim prenosom za lastno rabo NIMA VELIKO SKUPNEGA.

Želim vam podrobno branje in pa, da bi interpretacijo zakona prepustili pravnikom (žal  se oglašam še en laik - nepravnik).

Andrej

Prav imate, 148. člen novega KZ, ki govori o materialnih avtorskih pravicah, za popolnitev dejanskega stanu zahteva "namen prodaje".

Imamo pa poleg materialnih tudi še sorodne avtorske pravice. O njih govori naslednji, 149. člen KZ in za zaporno kazen, ki jo prav tako predvideva, ne zahteva namena nadaljnje prodaje.

Sorodne pravice so pravice tistih, ki so avtorsko delo na kakršenkoli način dali v širšo javnost; denimo prek tiskanja CDja z avtorsko glasbo, izvajanja na koncertu, snemanja filma po avtorskem scenariju ipd.

Tudi ta člen po črki zakona kršimo s prenašanjem prek omrežij P2P, saj medtem ko datoteko prenašamo k sebi, omogočamo tudi drugim prenos iz svojega računalnika, s tem pa jo po črki zakona "dajemo v javnost". Temu se je načeloma mogoče izogniti z zaporo uploada, vendar večina programov za P2P takega sebičnega obnašanja ne tolerira.

Kljub temu je javnost nekaj tednov po izidu našega članka z izjavo za medije pomirilo Ministrstvo za pravosodje, ki je prenašanje prek P2P za osebno rabo izvzelo iz sklopa kaznivih dejanj. Sklepamo pa lahko, da gre še vedno za prekršek.

Bo ta grafična kartica dovolj?

Zanima me, ali grafična kartica Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD v prenosniku zmore ogled kakšnega DVDja in pa morebitno igranje iger?

Druge lastnosti prenosnika:

Procesor: procesor Intel Core 2 Duo P8400 (2,26 GHz; 1066 MHz FSB; L2 3 MB Cache),
Mobile Intel GM45 Express Chipset
Pomnilnik: 2 GB/4 GB; 1066 MHz PC3-8500 DDR3 SDRAM (1 reža prosta)

 

Zoran

To je "grafična kartica", ki je vgrajena v samo osnovno Intelovo vezje in je pravzaprav najmanj, kar lahko danes dobite ob nakupu prenosnika. Za gledanje DVDjev več kot zadošča, za igranje iger 3D pa ravno še za silo. Najnovejše kompleksne igre ne bodo tekle zvezno, nekoliko starejše pa. Pri igranju običajnih, 2D iger seveda ne boste imeli težav.

Lahko prenosniku dodam grafično kartico?

V vaši reviji sem zasledil članek o primerjavi grafičnih kartic Radeon in ena izmed njih me je navdušila.

Sem lastnik HP prenosnika Compaq 6710b, ki ima vgrajen grafični čip, vendar ne zadostuje za moje delo, tako da me samo zanima, ali je morda možno vgraditi v ta prenosnik katerokoli grafično kartico in, če že, katero mi priporočate?

Vem, da morda niste pravi naslov za to vprašanje, a kakršnakoli pomoč bi bila dobrodošla. Želel bi samo grafično kartico, ki je združljiva z Direct X 10 in novejšim, ima vsaj 512 Mb RAM in Pixel Shader 2.0 ali novejši.

Za kartico sem pripravljen odšteti do 400 evrov. Mislite, da je mogoče kaj narediti?

Žiga

Žal bo odgovor zelo kratek - ne, prenosnikom ni mogoče dodajati grafičnih kartic ...

Le dve uri na akumulator!?

V reviji preizkušate tudi trajanje akumulatorja pri prenosnikih. Ker ste v zadnji številki navedli, da imajo prenosniki Lenovo r500, t500, r400 avtonomijo baterije tudi več kot tri ure, me zanima, koliko ste izmerili avtonomijo baterije pri T61 z grafično kartico Nvidia. Procesor v prenosniku je t7300 core 2 duo, baterija je šestcelična, zdrži pa le 2 uri!!! Glede na to, da gre za precej drag prenosnik, bi pričakoval večjo avtonomijo baterije.
Ali je kaj narobe z mojim prenosnikom, ali pa je avtonomija pri T61 s šestcelično baterijo res takšna?

Matjaž

Dve uri se res zdi malo.

Mi smo T61 preizkušali v konfiguraciji z nVidia Quadro NVS 140M (15,4-palčni zaslon, 1680 × 1050 pik, Core 2 Duo T8300, 2,40 GHz) in izmerili dve uri in 44 minut.

Seveda je trajanje zelo odvisno od vrste dela, ki ga opravljate, toda načeloma je naš test MobileMark 2007 precej zahteven, osvetlitev zaslona pa imamo nastavljeno na maksimum.

 

Če to seštejemo, bi na vašem mestu morda kljub vsemu poizkusili zadevo reklamirati, oz. se domeniti vsaj za preizkus novega akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji