Objavljeno: 26.1.2016 | Monitor Februar 2016

Pisma bralcev

Kloniral bi kartico SIM

Z zanimanjem sem prebral članek Varnost slovenskih GSM omrežij o prevzemu mobilne identitete. Zanima me, ali ste opravili tudi kakšen test kloniranja kartice SIM. Imam kartico SIM operaterja Izimobil, pri katerem ni mogoče dobiti dveh kartic SIM z enako številko, da bi eno lahko uporabljal v tablici. Zato bi želel svojo kartico SIM klonirati. Poizkusil sem z različnimi programi za kloniranje (sim scan, sim max, magicsim), da bi pridobil šifrirni ključ KI, a neuspešno. Poskusil sem z Dakart SIM Explorerjem, pri katerem lahko narediš backup kartice SIM, prav tako neuspešno. V njem pa vidim Kc, TMSI in sekvenčno številko ključa (v vašem prispevku). Zanima me, oziroma bi vas prosil, da mi poveste, ali je to sploh izvedljivo: ali bi lahko z mavrično tabelo pridobil šifrirni ključ KI, ki mi manjka,  da bi lahko zapisal na super kartico SIM, na katero lahko zapišem ICCID, IMSI, KI, SMSP.

Darko

Ne, ni izvedljivo, ker se ključa Ki načeloma ne da prebrati s kartice SIM. Pri nekaterih starejših karticah (v1) se je to dalo, pa še tam je bila verjetnost, da se bo kartica SIM ob tem uničila, danes pa so zaščite že bistveno boljše. V2 SIM kartic so sicer nekaj skušali analizirati s posebno opremo – rezanje z laserjem, analiza z elektronskim mikroskopom itd., a to je povsem nepraktično.

Teoretično bi sicer lahko kartici SIM pošiljal vse možne RAND challenge in si beležil vse možne odgovore in tako izračunal vse možne pare RAND – ključ Kc. A s tem se Ki ne bi rekonstruiral.

Poleg tega bi uporaba dveh kloniranih kartic hkrati v omrežju povzročila težave. Ker se Kc razmeroma pogosto spreminja, bi ena od obeh naprav hitro postala »nesinhronizirana«, če pa bi že bila, bi obe napravi sprejemali klice in podatke hkrati, sejo bi potem prevzela hitrejša, druga naprava pa bi se zmedla in s svojimi odgovori omrežju verjetno za seboj potegnila še prvo napravo.

Tako da to mora omogočiti operater v omrežju. Če operater ponuja možnost dveh kartic SIM, ti nista identični, temveč ju HLR samo »obravnava skupaj«, še vedno pa sta to dve različni kartici SIM z dvema številkama IMSI.

Matej Kovačič

Težave z malino in Windows 10

V vašem članku o Windows 10 na Raspberry Pi 2 je najbrž prišlo do napake – z »robidnico« ste verjetno mislili »malino«.

Robida, točneje kosmulja, se žal ni prijela, so pa Kitajci prišli z »oranžo« … pa saj to verjetno poznate.

V bistvu pa imam vprašanje.

Sam se nekoliko ukvarjam z malino, žal pa sem »počepnil« že na prvem koraku (kar se tiče IoT, v Raspbianu-wheezy mi stvar deluje povsem dobro).

Slike (iso datoteke) mi ni uspelo (z ustreznim programom: VSToolsForWindows1C.exe) naložiti na kartico SD (SanDisk Ultra SDHC 16G)!

Na isto kartico sem potem brez težav namestil omenjeni raspbian.

Zanima me, ali ste članek pisali »na pamet« ali pa ste se sami praktično ukvarjali s tem.

Sumim, da je treba imeti na Win10  naložen še Visual studio (Community) 2015.

Sem v fazi nameščanja VSC. Upam, da sem vam prehitro pisal ;).

Mario

Najprej, hvala za opozorilo o malini … Glede vprašanja pa kolega Tilen odgovarja:

Seveda smo preskušali in še vedno preskušamo. :-)

Postopek namestitve je naslednji:

•    Računalnik, na katerem izvajate postopek, mora imeti Windows 10.

•    Prenesite datoteko .MSI od tu: http://ms-iot.github.io/content/en-US/Downloads.htm

•    Namestite datoteko .MSI

•    Poženite aplikacijo WindowsIoTImageHelper, kjer izberete nameščeno datoteko .ffu (image)

•    Izberite kartico SD in poženite

•    Kartico vtaknite v RPi2, priklopite tipkovnico, miško in monitor HDMI/TV in nazadnje napajanje. Potrpite nekaj minut (prvi zagon je dejansko namestitev) in zagledali boste pozdravni zaslon.

•    Postopek je podrobno opisan na tej strani: http://ms-iot.github.io/content/en-US/win10/SetupRPI.htm

Očistil bi Windows 8

Sin ima prenosni računalnik z izvirnim win 8. Ker se disk sčasoma zapaca, bi ga rad formatiral in ta naloga čaka mene kot »strokovnjaka«. Včasih smo vtaknili CD ali DVD in zagnali formatiranje s cedeja, tukaj pa ni bilo nobenega cedeja z operacijskim sistemom, menda naj bi bil del diska rezerviran za to. Kakšen je torej postopek za formatiranje diska?

Robert

Da, Windows 8 (in novejši) ima t. i. 'Recovery Partition', ki se uporabi za novo postavitev sistema. Kot vedno se najprej naredi varnostna kopija vseh relevantnih datotek (ne pozabite na kake bančne certifikate in podobno), priporočam tudi izdelavo ključka USB recovery. To sicer ni nujno, škodi pa tudi ne. Priporočamo, da kljub vsemu pustite pri miru tudi tisti recovery razdelek na disku. Navodila za izdelavo takega ključka so tu: http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/create-usb-recovery-drive

Nato pa pride na vrsto »reset«. Od Win8 naprej je ta možnost vgrajena v OS, podobno kot smo vajeni s pametnih telefonov in tablic. Na voljo sta 'Refresh' in 'Reset'. Prvi izbriše samo aplikacije, ki jih je uporabnik namestil, drugi pa izbriše vse (programe, datoteke) in povrne računalnik v začetno stanje (se pravi, da znova izberemo jezik, naredimo uporabnika itd.). Refresh po naših izkušnjah deluje slabo, ga ne priporočamo. Odnamesti sicer programe, a se hitro najdejo nekateri, ki shranjujejo reči na različnih lokacijah.

To, kar iščete, je 'Reset'. Deluje po naših izkušnjah popolnoma enako kot sveža namestitev, s tem, da so zraven nameščeni že tudi gonilniki. Navodila so tu, pod 'Remove everything and reinstall Windows': http://windows.microsoft.com/en-us/windows-8/restore-refresh-reset-pc

Na vašem mestu bi v Win8 naredili ta »reset«, nato pa morda kar nadgradili na Windows 10. V slednjem se sicer še najde kak hrošč, a za domačo rabo smo z desetko kar zadovoljni. Več o morebitni nadgradnji oziroma o tem, kako poskrbeti, da je Windows 10 'svež' in legalen, pa tu: http://www.howtogeek.com/224342/how-to-clean-install-windows-10/

RAID in SSD

Rad bi dodal komentar k pismu bralca Matjaža z naslovom »RAID in SSD« iz zadnje številke Monitorja. Ob branju vašega odgovora mi je prišla na misel še ena možnost, ki mi je pred časom povzročala sive lase. Morda lahko rešitev pomaga še komu.

Matjaž piše: »Ko odprem raziskovalec in pogledam pod lastnosti, mi pokaže, da je disk zaseden 309 GB, če pa pogledam in označim vse, kar naj bi bilo na disku, pa mi dejansko pokaže 49,5 GB zasedenega prostora«.

Na dveh domačih računalnikih (Windows 7 Pro x64) sem imel enako nerazumljiv »primanjkljaj« prostora na disku. Na razdelkih C: na vsakem računalniku mi je manjkalo cca. 200 GB prostora. Izkazalo se je, da je krivec t. i. Volume Shadow Copy. To je storitev, ki v Windows 7 skrbi za varnostne kopije datotek ob spremembah (t. i. restore point-e). Te varnostne kopije operacijski sistem tako skrije, da nisem našel programa, ki bi jih bil sposoben prikazati. Po pregledu nastavitev sem videl, da je iz neznanega razloga operacijski sistem na disku C: rezerviral 50 % prostora za restore pointe. Ko sem to vrednost zmanjšal na 5 %, sem dobil svoje gigabajte nazaj.

Nastavitve so v Windows 7 dosegljive takole: Computer -> Properties -> Advanced system settings -> System protection. Označimo disk C: in kliknemo »Configure«.

Bogdan

Ali nas želi Microsoft ukaniti?

V Microsoftu mi ne odgovarjajo, pa sem pomislil, da vam bi pa morali. Prosim vas, če jih povprašate o pogojih za posodobitev Win10 v prihodnosti. Osebno namreč menim, da so nastavili past. Na Windows 10 Vprašanja in odgovori piše:

Ali se lahko vrnem na prejšnjo različico sistema Windows, če mi ni všeč Windows 10? Da, menimo sicer, da vam bodo vse funkcije sistema Windows 10 nadvse všeč, vendar boste po opravljeni nadgradnji imeli mesec dni časa, da v napravi povrnete prejšnjo različico sistema Windows.

Spodaj droben tisk, točka 1: ... Windows 10 se samodejno posodablja. V prihodnosti bodo za posodobitve morali biti izpolnjeni dodatni pogoji.

Kakšni dodatni pogoji? Ali z nadgradnjo podpišem bianco ček?

Peter

Windows 10 obdrži prejšnjo namestitev (torej Windows 7, 8 ali 8.1, karkoli ste pred tem uporabljali), a le za mesec dni (zavzema namreč kar nekaj prostora na disku). Po tem času lahko sicer še vedno namestimo prejšnji sistem na novo, seveda če imamo še vedno originalni DVD ter licenčni ključ od prejšnje namestitve.

Kar zadeva tisti stavek oziroma dodatne pogoje – na slovenski strani je morda nekoliko narodno napisano, manjka besedica 'morda'. Torej bodo morda v prihodnje veljali dodatni pogoji za posodobitve. To ni nič drugega kot Microsoftova pravniška zaščita, s katero si pustijo vrata odprta za praktično karkoli. V spletu se najde kup idej, kaj vse bi lahko za tem skrivali, v resnici pa po našem mnenju v tem hipu še sami ne vedo, kaj vse se bo v naslednjih 10–15 letih dogajalo. Morda bo čez nekaj let prišel popravek, ki bo imel malenkost strožje zahteve po strojni opremi, morda kak popravek ne bo deloval, če si prej ne bomo namestili kakega konkretnega programa, ali kaj podobnega. In, da, lahko se zgodi, da bodo čez kako leto objavili nadgradnjo Windows 10.1, ki bo plačljiva (a bomo lahko kljub temu ostali pri Windows 10).

Skratka, v tem trenutku se enostavno ne ve. Prepričani pa smo, da so podobne klavzule imele tudi pogodbe za vse druge Microsoftove operacijske sisteme doslej. 

Kateri monitor?

Izbiram nov monitor za fotografske potrebe in pri tem sem naletel na nekaj izrazov, ki so me zbegali. Zato vas prosim za pomoč pri razjasnjevanju.

Najbolj me begajo oznake za »anti glare coating«. V nekaterih virih sem zasledil za določene monitorje (natančneje, Dellove), da imajo »light AG coating«, za razliko od prejšnjih modelov s trdo prevleko, ki povzroča nesimpatične učinke. Toda v drugih virih informacij navajajo za iste modele, da imajo »hard 3 D coating«. Ali izraza »light coating« in »hard 3D« pomenita eno in isto ali pa so moji viri (predvsem »TFT central«, »Tech.radar« in nekatere trgovine doma in v tujini) neverodostojni?

Tudi druga težava pri razumevanju kratic se je pojavila pri Dellu, točneje, pri P2414H. Ta naj bi bil po nekaterih virih naslednik slavnega modela U2412M, s kar nekaj izboljšavami. Boljša naj bi bila matrica, AH-IPS z lahko zaščito proti bleščanju. Naletel pa sem v spletnih ponudbah tudi na oznako p2414H. Ali ta mali »p« v poimenovanju monitorja pomeni morda razliko v kakovosti v prid velikega »P«?

Boris

Bojim se, da ste preveč natančni, oz. preveč zaupate v natančnost spletnih trgovin, zapisov in izdelovalcev ;)

Izdelovalci pač opletajo z različnimi marketinškimi izrazi, a to ne pomeni nujno, da so za njimi dejansko tudi kakršnekoli drugačne tehnologije. Spletne strani pa jih v testih (in »testih«) nekritično povzemajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji