Objavljeno: 26.5.2015 | Monitor Junij 2015

Pisma bralcev

Napaka (?) in nasvet

V številkah 3_15 in 4_15 ste zapisali, da imata telefona LG L Bello in LG E60 Android 4.2.2. Žal te ne bo držalo, ima oče telefon LG L Bello in po preverjanju nastavitev sem ugotovil, da na njem teče Android 4.4.2 Kitkat.

Hkrati sem vas želel vprašati, kateri PC (ni važno, namizni ali prenosni) je najboljši za ceno nekje od 300 do 500 EUR. Moje zahteve so procesor i3, i5 ali i7, od 4 do 8 GB pomnilnika, solidna grafična kartica, pri prenosniku pa možnost dograditve diska SSD.

Bor

Glede LG-jevih telefonov poudarjamo, da zapišemo različico operacijskega sistema, ki je ob preizkusu na voljo. Kar se lahko spremeni kaj kmalu, morda že takoj po oddaji članka.

Za računalnik pa vidimo, da pravzaprav zelo dobro veste, kaj si želite, svetovali bi pogled v naše večje spletne trgovine. Namiznih računalnikov sicer ne spremljamo, se pa v teh okvirjih najde kar nekaj konkurenčnih modelov. Malo težje je pri prenosnikih, kjer za to ceno, torej do 500 EUR, praktično ni najti prenosnika, ki bi hkrati zadoščal vsem zahtevam. Torej so taki, ki imajo procesor družine Core i, a imajo slabšo grafično kartico (Intelovo integrirano), ali pa tisti, s cenejšimi procesorji in boljšo grafično kartico. Veliko prenosnikov v tem razredu sicer ne mogoča menjave pogona, torej preproste vgradnje SSD-ja.

Vseeno bi nekako priporočali HP-jevo serijo 250 G3, ta ponuja zelo dobre specifikacije po ugodni ceni. Sicer ne omogoča preproste menjave pogona, hkrati pa so v kar nekaj primerih na voljo brez operacijskega sistema. Mogoče bi bilo najbolje, da se pri kakšnem večjem prodajalcu pozanimate, kateri prenosnik v tem cenovnem razredu sploh omogoča menjavo pogona.

Večuporabniški Windows

Pozdravljeni! Zanima me, ali je možno na enem PC-ju imeti aktivnega USER-1 (ki sedi za tem računalnikom) in hkrati prek oddaljenega namizja povezan še USER-2 (prijavljen na drug Uporabniški račun)?

Blaž

Ne, to ni mogoče. Osebni Windows imajo to »prepovedano«. To je omogočeno le v strežniških različicah.

Katera manjša tablica?

Odločam se za nakup tabličnega računalnika in v končni fazi izbiram le še med Nexusom 7 in Kindlom Fire HDX 7''. Zanima me vaše mnenje o tablicah. Tablični računalnik bi uporabljal predvsem za sledeče:

• prebiranje oziroma iskanje določenih informacij v strokovni literaturi ter po spletu (gre za vire z veliko slikami in barvnimi shemami, knjige so predvsem v zapisu .pdf, odlično bi bilo, če bi lahko pregledoval in urejal tudi dokumente .docx in .pptx),

• drugo na internetu in pregledovanje elektronske pošte,

• branje različnih knjig in ogled kakšnega filma.

Socialnih omrežij ne uporabljam, za igre je računalnik, za glasbo pa ustrezen predvajalnik. Tudi kamera je povsem nepotreben dodatek. Hvala za vse odgovore in strokovno pomoč!

Jan

Ni prav nobene dileme – Nexus 7. Kindle Fire je v resnici »nekakšna« ameriška zadeva, prilagojena za uporabo servisov Amazon (od katerih večina pri nas tako ali tako ne deluje), kot sama tablica pa je daleč pod povprečjem.

Nexus 7 je pa najboljša androidna tablica, velika 7 palcev.

Barvno tiskanje formata A3

V zadnji številki Monitorja sem videl oglas za Epson L1800, ki ima možnost tiska na format A3 in nizke stroške tiska. Ker delam v društvu, kjer tiskamo publikacije, točneje pamflete, kataloge in letake (seveda v manjši nakladi), me zanima, kateri tiskalnik s poceni izpisom in možnostjo tiska A3+ ČB in barvno bi nam svetovali.

Zanima me tudi priporočilo za nakup samostojnega optičnega bralnika formata A4 in večjega.

Ermin

Epsonov L1800 je zelo dobra izbira, če potrebujete kakovosten in cenovno razmeroma ugoden tisk v velikosti A3. Sistem s posodo za črnilo je sicer malo neroden (iz plastenk je treba črnilo ročno pretočiti v posodo), je pa to najcenejši sistem med brizgalnimi tiskalniki, torej je cena izpisa nizka. Je pa mogoče malo drag. Cenejša alternativa za A3 tisk je kak Brotherjev model, recimo MFC-J5720DW.

Če nameravate tiskati večje količine, kljub vsemu bolj priporočamo barvni laserski model. Za fotografije bo sicer slabši, vendar dovolj dober, cena izpisa bo malenkost nižja, hkrati pa imajo laserski tiskalniki daljšo življenjsko dobo. OKI-jev C822 bi bil na primer solidna izbira.

Lenovo NAS?

Spoštovani, prosim za mnenje o napravi NAS Lenovo ix2 Network Storage, ki ima na mimovrste.com zelo privlačno ceno (z dvema diskoma po 1 TB 209 EUR, z dvema po 2 TB pa 273 EUR). Ne v zadnjem Monitorju ne v enem od prejšnjih ju pri ocenjevanju naprav NAS niste zajeli.

Boris

To napravo sicer poznamo pod imenom iOmega ix2, vendar gre za isto zadevo. Je nekoliko starejša naprava (na trgu je že približno tri leta), že takrat je bila po hitrostih povprečna, kar pomeni, da je sedaj v primerjavi z novimi napravami še toliko počasnejša. Vendar je cena odlična sploh glede na to, da sta diska že vgrajena. Za izdelavo varnostnih kopij povsem zadostuje.

Grafična kartica USB

Če se prav spomnim, sem v zadnji številki vašega Monitorja bral prispevek o Conradovi grafični kartici USB. Mislim, da je bila cena te kartice več kot 50 EUR.

Vesel bi bil, če bi lahko vprašali avtorja tega prispevka, kaj si misli o bolj poceni grafični kartici USB (iz Kitajske), ki stane le dobrih 8 EUR (prilagam povezavo).

http://www.ebay.com/itm/USB-3-0-to-VGA-Multi-display-Adapter-Converter-External-Video-Graphic-Card-F5-/291352702535?pt=LH_DefaultDomain_2&hash=item43d5f96e47

Gal

Pravzaprav težko rečem – po eni strani se bojim, da bi lahko imeli z njo težave, recimo s pregrevanjem ali počasnejšim delovanjem od preizkušene kartice, po drugi strani je pa cena tako nizka, da se morda izplača vseeno poskusiti. Za povezavo na kak starejši projektor bi moralo kar delovati ...

Jure Forstnerič

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji