Objavljeno: 27.1.2015 | Monitor Februar 2015

Pisma bralcev

Računalnik vse v enem

Rad bi čim več informacij o računalnikih all-in-one.

Kakšne so prednosti in slabosti v primerjavi z računalnikom v »škatli« pod mizo?

Kakšna je kakovost?

Zanima me tudi vaše mnenje o tem, kaj kupiti za rabo doma?

Zdravko

Računalniki vse v enem (AiO – All In One) so nekaj vmes med klasičnimi, škatlastimi računalniki in prenosniki. Prednost glede na navadne računalnike je predvsem v tem, da zasedejo občutno manj prostora, hkrati imajo tudi manj kablov, načeloma imajo vgrajene tudi brezžične povezave (bluetooth, WiFi). Slabost v primerjavi z navadnimi računalniki pa je v tem, da jih je težje popravljati in (ali) nadgrajevati. To je seveda odvisno od modela do modela, nekateri dragi modeli omogočajo, da zamenjamo vse, a bomo morali kupiti komponente neposredno od izdelovalca, to pa zna biti drago. Spet drugi modeli (Applovi, recimo) ne dopuščajo zamenjave praktično ničesar (vsaj doma, torej moramo računalnik nesti na servis).  

V primerjavi s prenosniki imajo računalniki AiO občutno večje zaslone, obenem pa znajo biti nekoliko zmogljivejši.

Kakovost je na splošno dobra, je pa odvisna od modela do modela (kot povsod drugod). Pri nas imamo že tri leta tudi Applov iMac in je odličen, poznamo tudi uporabnike modelov Lenovo (za okoli 700 EUR) in so tudi zadovoljni ... Pri kakovosti težko podamo resno oceno, ker imamo vse, kar preizkušamo, na voljo za kak teden ali dva in težko vemo, kako se bo obneslo na dolgi rok. Kot rečeno,  je pri »škatlastih« računalnikih lažje menjavati posamezne komponente, so pa AiO kljub vsemu na boljšem kot prenosniki, saj se jih načeloma ne premika preveč.

Kaj točno kupiti, pa težko rečemo, odvisno od potreb. Zaenkrat smo bili na splošno s temi modeli zadovoljni, izogibati se velja le najcenejšim modelom in tistim, ki po razmeroma ugodni ceni ponujajo še zaslon na dotik – ta se pri cenejših modelih razmeroma slabo obnese.

Zajemanje videa s tablico

Pozdravljeni, ali je kakšna aplikacija za tablice (ipad ali android), ki bi snemala TV oddaje, ki se prenašajo po internetu v živo (streaming)? Ali bi bilo možno posnetke v naprej nastaviti in jih pozneje predvajati prek Chromecasta?

Ivo

Težko, takih programov je že za (veliko zmogljivejše) osebne računalnike zelo malo in so ponavadi specializirani le za nekatere pretočne storitve, ne kar za vse.

Grafične tablice

Pozdravljeni, zanima me, ali bi lahko v eni izmed naslednjih številk revije Monitor pisali tudi o grafičnih tablicah?

Rihard

Nazadnje smo o tablicah resno pisali leta 2009 (poiščite v našem spletnem arhivu) in ugotovili, da je na tem podočju smiselno kupiti le Wacomov izdelek in nič drugega.

Kasneje smo preizkusili še nekaj novih Wacomov, kaj več o tem pa v resnici ni (več) mogoče pisati. Dejstva ostajajo enaka.

Je iOS 8 počasnejši?

Trenutno uporabljam iOS 7.1.2 na iPadu 3. generacije. Zanima me, ali je po nadgradnji na iOS 8.1.2 hitrost delovanja uporabniškega vmesnika enaka ali boljša? Sprašujem zato, ker sem bil pri nadgradnji z iOS 6 na iOS 7 razočaran, dokler niso naredili ustreznih popravkov.

Dani

Težko rečemo – na splošno je iOS 8 malenkost upočasnil starejše naprave, a je iOS 8.1 hitrost bojda zopet dvignil na raven iOS 7 (8.1.1 in 8.1.2 sta po nekaterih pričevanjih tudi rahlo izboljšala hitrost). Sami načeloma nadgrajujemo to programsko opremo, se pa zna kakšna težava pokazati šele čez čas. Eden izmed naših piscev je iPad četrte generacije nadgradil in pravi, da mu deluje odlično.

Pomoč za Word in Writer

Ker mi nagaja spomin, iščem pomoč tudi drugače. Ali ste morda kdaj v Monitorju objavili, kako se znotraj tabele ohranijo besede z malo začetnico? Ko se premaknem v naslednjo celico, dobi beseda veliko začetnico. Kako to preprečim? Delam z Writerjem in Wordom (tudi tu sem pozabil, kako sem nekoč nastavljal te stvari). Iskrena hvala za pomoč.

Branko

File -> Options -> Proofing -> AutoCorrect Options -> Capitalize first letter of table cells.

Vsaj tako je v Office 2010, v starejših morda kaj podobnega. Skratka, treba je izključiti možnost AutoCorrect za Capitalization.

Varnostne kopije

Na Pcju, ki je kot strežnik Saop, sem nastavil Cobian 11 za backup mape SaopArhiv (na NAS), kasneje sem dodal še eno Cobian opravilo za backup iste mape na NAS-2, vendar Cobian noče izvajati drugega opravila, zato sem namestil še Cobian 10 in za test še Cobian 9. Zanimivo, da mi sedaj samo Cobian 10 izvede opravilo, druga dva (Cobian 11 in 9) pa ga nočeta izvajati (v logu izgleda, kot da je izvedeno, a brez sprememb v ponorni mapi). Prosim za nasvet, kaj je treba nastaviti, da bi Cobian isto izvorno mapo kopiral na več različnih lokacij, ali pa mi predlagajte kak podoben varnostni program (brezplačen in da deluje prek omrežja).

Blaž

Pravzaprav ne vemo – predvidevamo, da Cobian (9 in 11) začneta delovati, a takoj ugotovita, da je mapa že narejena, in torej nimata kaj delati.

Pri nas sicer uporabljamo Cobian 11 in deluje brez težav, a ne točno v taki konfiguraciji, kot omenjate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji